Dijous 28 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

“No hem transmès als joves què ens ha costat tenir drets”
Josep Rueda ha rebut aquest mes la Medalla de la Ciutat de Manresa “per la seva trajectòria vital de compromís social”; el dirigent veïnal va tenir un paper destacat en el conflicte laboral a la Lemmerz, els anys 80, que va acabar amb l’acomiadament de 162 persones
Josep Rueda durant l'entrevista, realitzada al passeig Pere III de Manresa. Foto: Sergi Vázquez

MANRESA / S. Vázquez / C. Oliveras / M. Casas  
31/07/2017 11:06
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Josep Rueda (Almeria, 1945) ha rebut aquest mes la Medalla de la Ciutat de Manresa per la seva llarga trajectòria com a dirigent veïnal. Després de 38 anys com a president de l’associació de veïns de la Font dels Capellans, ens explica com ha viscut la lluita ciutadana des de primera línia.

Què representa per a vostè que li hagin penjat aquesta medalla de la ciutat com a mèrit cívic?
És un gran honor. Mai hauria imaginat que una persona com jo tingués un reconeixement com aquest, que he de compartir amb el meu barri, la Font dels Capellans, ja que és fruit de la seva confiança.

És la culminació a la seva trajectòria de compromís social?
Sí, és la culminació de tota una vida. El 1977 vaig entrar a la junta de l’associació. Eren uns temps molt complicats, en què els partits polítics intentaven que la seva ideologia fos aplicada en les entitats veïnals. Hi havia més debat pels interessos dels propis partits que per les necessitats del barri. Em van demanar que posés ordre i aquest va ser l’inici del meu paper al capdavant de l’entitat.

De tots els projectes que ha fet per la Font, de quin en guarda millor record? I el pitjor?
És un barri que ha passat per situacions greus. Fa sis anys vam deixar de fer festes i vam activar el projecte Font Solidària –per ajudar les famílies més necessitades amb lots d’aliments i en el pagament dels subministraments bàsics–, en el qual portem prop de 200.000 euros invertits. També destaca la lluita per aconseguir una sala polivalent, que va durar deu anys: teníem uns locals on es desenvolupaven activitats amb un màxim de quinze persones perquè no hi havia espai. De negatives n’hi ha, perquè no tot són flors i violes, però no en recordo cap que m’hagi afectat, tot i que a nivell personal sí que he tingut problemes per ser homosexual: no era fàcil en aquella època entendre que visqués amb un home.

Lluís Vidal Sixto (de CCOO) recorda el seu paper destacat en el conflicte de la Lemmerz, els anys 81-82, com a membre del comitè d’empresa i de comitè de vaga. Què en recorda?
Vaig entrar a la Lemmerz quan tenia 30 anys. Sentia a parlar de Comissions Obreres i vaig començar a sentir la necessitat de fer alguna cosa pels altres, perquè m’emprenyava molt l’explotació i els sous molt baixos. Aquí va començar la meva inquietud pel sindicalisme. Va ser una lluita molt dura, tancats a la fàbrica en ple hivern i amb pistoles. Desgraciadament, el conflicte es va escapar de les mans de l’empresa i del propi comitè i va acabar amb 162 treballadors al carrer.

Es diu que ara estem perdent molts drets laborals que precisament es van guanyar amb lluites com les que va protagonitzar vostè. Hi està d’acord? Com veu el panorama laboral actual?
La idea que teníem als anys 80 de millorar la democràcia i les llibertats no és la mateixa. La gent ara passa de tot i és, en part, culpa nostra, perquè no hem transmès als joves què ens ha costat arribar a tenir aquests drets.

En l’acte, vostè va tenir un agraïment pel personal d’oncologia d’Althaia. Creu que tenim bons professionals al Bages que no són prou reconeguts?
Una persona com jo, que fa 14 anys que lluito contra un càncer, veu les coses diferents. Hi ha professionals que fan per mi més del necessari, perquè es preocupen. Tenim un dels millors hospitals; no és comparable amb alguns de la zona ni amb el que teníem fa uns anys.
 
Incessant
Rueda, que viu a Manresa des dels 8 anys, s’ha significat en la defensa dels drets dels treballadors i pel benestar de les persones en el marc de la lluita veïnal. El 1980 va ser escollit president de l’associació de veïns de la Font, càrrec que ha ocupat fins el passat març. Ha participat en diversos projectes de la ciutat de Manresa, com el Projecte Educatiu de Ciutat, el Consell de Districte de Llevant o el Programa Transversal d’Inclusió Social. Els darrers anys ha fet conferències sobre polítiques socials a la universitat.
 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: VEÏNS 
També et pot interessar:
ST. JOAN
Sant Joan millorarà l'accessibilitat al sector Costa Rodona
ST. JOAN
Comencen les votacions del pressupost participatiu
ST. FRUITÓS
Sant Fruitós inaugura la nova plaça de la Vila

MANRESA
El Síndic de Greuges ve a Manresa el 9 de novembre
MANRESA
Nova campanya d'intercanvi de joguines
MANRESA
Manresa millorarà el Camí de la Gravera l'any vinent
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]