Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Viu: “No entenc que gent d’esquerres es negui a parlar”
El nou alcalde de Balsareny, d’ERC, assegura estar dolgut per la negativa de Gent de Balsareny a formar un govern de consens amb els republicans i CiU
Isidre Viu, de 52 anys, al balcó de l'Ajuntament després de ser nomenat alcalde. Foto: Noemí Badrenas

BAGES / Noemí Badrenas  
15/10/2017 15:02
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
El republicà Isidre Viu és el nou alcalde de Balsareny, després que el seu grup hagi pactat amb CiU i hagin deixat a l’oposició la formació que governava fins ara, Gent de Balsareny (GdB), unes setmanes després de la renúncia sobtada d’Albert Neiro. Viu és fill de Sant Joan de les Abadesses. Té 52 anys, està casat i té dos fills. La seva família és originària de Balsareny, de Ca la Mònica i de la colònia Soldevila, i assegura que sempre hi ha estat molt lligat, col·laborant amb entitats com ara Els Pastorets, Els Traginers o el Centre Excursionista. Es va instal·lar al poble després del servei militar, per motius laborals, i ja fa més de trenta anys que hi resideix. El nou alcalde treballa a Espècies Teixidor com a responsable del departament d’I+D, feina que compaginarà amb el càrrec durant els pròxims 18 mesos.

Es va presentar com a cap de llista d’ERC a les municipals del 2015 i des de llavors ha estat a l’oposició. Com defineix la seva trajectòria política fins a arribar a l’alcaldia?
Sempre he estat d’esquerres i independentista. Però fins fa dos anys no havia militat mai en cap partit. Va ser en aquell moment quan m’hi vaig posar més seriosament. Els detonants van ser el moment que vivia el país i la voluntat de canviar les inèrcies de la població de Balsareny, que ens semblava que estaven viciades després de massa anys del mateix govern (de CiU).

Per què han decidit, finalment, pactar amb CiU i no amb GdB, tal com els va plantejar la formació?
Malauradament, fa dos anys i mig no vam poder ser aquí per només dos vots i per la falta d’acord. Tampoc no se’ns va acudir en aquell moment pactar amb la resta de grups. Ara, però, sí que ho volíem per diversos motius: garantir al govern que els seus projectes es continuarien; per temes de país; i perquè durant aquests dos anys i mig ERC ha fet de transmissor entre la formació al govern, GdB, i l’altre grup a l’oposició, CiU. Ens vam sentir legitimats per provar de tirar endavant aquest projecte de consens, però GdB no va voler, cosa que ens va saber molt greu. No entenc com gent que es fa dir d’esquerres es nega a seure a parlar, per molts prejudicis que es tinguin. Aquestes formacions, sorgides de moviments com ara el 15-M, es volen apoderar de totes les polítiques d’esquerres ja inventades. Fan servir el discurs de “nosaltres som els grans de l’esquerra” i, home, a nosaltres que fa més de 80 anys que fem política no ens n’han d’ensenyar.

Com creu que els pot influir aquesta decisió?
Els republicans podem fer bandera d’entendre’ns bé treballant amb tothom. Potser sí que ens pot caure alguna garrotada per governar amb CiU, però val a dir que un poble de 3.500 habitants no pot aspirar a una política de grans esferes. No cal revestir els projectes. La gent, sovint, s’hi posa perquè té ganes que el poble funcioni bé. Els republicans potser som una esquerra més central, que no entra en radicalismes, però el fet de treballar amb gent que són més de dretes no vol dir que hagis de rebaixar el to.

Com valora el govern de GdB durant aquests poc més de dos anys?
Penso que ha de ser molt dur manar en minoria, però, d’altra banda, han tirat endavant unilateralment tot el que els ha convingut. Teníem la sensació de manca d’autoritat i d’inacció, sense arribar a entendre com quatre persones ficades a l’Ajuntament tot el dia no atrapaven la feina [amb tres dedicacions completes entre els quatre regidors]. Potser d’aquí a quinze dies diria el mateix que ells, però vaja, que la gent que està acostumada a tirar endavant empreses està habituada a fer moltes hores i no va dient que no pot, que no ho atrapa. I nosaltres, ERC, els ho hem posat molt fàcil, sempre han trobat en nosaltres un bon aliat. Els hem donat suport al llarg de tot el mandat i hem donat suport moltes partides pressupostàries. Hi hem sigut no només per aprovar projectes, sinó també per treballar amb ells, i espero que ara ens donin la mateixa pau que la que els hem donat nosaltres. La veritat és que la renúncia de Neiro ens ha fet entreveure que hi havia una feblesa dins el grup. D’un dia per l’altre, va arribar i va dir que per un tema personal al qual no podia renunciar plegava. Sense donar explicacions a ningú, va desaparèixer del poble i punt.

Els dies previs a ser nomenat alcalde, vostè deia que Balsareny necessitava un canvi. En quin sentit?
Un tema molt important en aquest moment és desllorigar el feixisme que vivim al municipi per culpa d’un veí. És un de sol amb quatre seguidors, però que darrere tenen el suport de Vox, encara que no es digui enlloc. Aquesta persona desestabilitza el poble i divideix la població, amb violència, igual com actuen les dretes al nostre país. Per solucionar-ho tenim algunes idees, tot i que ara no te les puc avançar perquè no estan definides. Requerirem ajuda externa i la intenció és, sempre dins la legalitat, començar-les a implementar aviat [aclariment: cinc dies després de fer-se aquesta entrevista l'ultra va reingressar a presó després que el jutge el retornés al segon grau].

Quines prioritats i projectes volen tirar endavant per a Balsareny?
En línies generals, volem deixar un poble més endreçat. En el sentit més bàsic, des d’aquella jardinera a la qual li falta una pota, fins a coses a llarg termini. De fet, la nostra idea de poble és molt a llarg termini: el jovent del poble ens està marxant, perquè no tenim institut, i els nois ens marxen després de sisè cap a pobles veïns o ciutats més grans; també les fires i festes que es fan als pobles del costat són més maques que les de casa; i parlem molt d’habitatge però la guarderia no té servei de menjador. Quina família, jove, vol anar a viure a un poble on sap que no podrà deixar la criatura a dinar? Molts acaben anant a viure a Navàs o Sallent. Necessitem revertir aquesta tendència, però és un procés llarg i s’ha de pensar més en clau de poble que de partit. Estem aquí per salvar el poble del moment de crisi en què està immers, però els nostres projectes són impossibles d’assolir amb només 18 mesos. Farem prou intentant que tot funcioni com cal i revertint coses puntuals que es poden millorar.

Quina creu que podria ser una solució a la manca d’institut?
Va molt lligat al procés d’independència del país. Tot el que ara penja de l’estat espanyol, es podria revertir. Però primer han de passar coses que no estan a la nostra mà. Ara, això no vol dir que no truquem portes per veure si en un futur podem tenir una escola-institut on els nens puguin estudiar també l’ESO i, en lloc de marxar tan d’hora, marxin a l’hora de fer el batxillerat.

GdB feia la lectura que a les eleccions, el 2015, la gent havia castigat CiU i que el poble volia un govern d’esquerres. Com ho valora?
En part, sí que crec que hi va haver part de càstig. La nova formació va aglutinar molta gent que no sabia on posar-se: no se sentia d’ERC, tampoc de CiU. Conec casos de persones que han dit “fins que no passi tot aquest procés impulsat per Junts pel Sí, em situo al bàndol de la CUP i Podem, que acabaran sent els grans”. GdB va arreplegar diverses sensibilitats sota aquest paraigua: de la manera que parlaven, podia semblar que eren independentistes; però segons com, també podia semblar que no ho eren. La gent se’ls va fer venir bé, i també agradava molt que anessin a les places. Ara, que allò va durar només els primers sis mesos, perquè quan van ser al govern i se’ls van començar a qüestionar coses, es va acabar. De fet, pel camí han perdut molts efectius, com ara l’alcalde i els tres fundadors del grup. Per això, el nostre objectiu és reconduir tot el que ja està començat.

Planteja tornar-se a presentar com a alcalde d’aquí a 18 mesos?
No ho sé, no m’ho he plantejat. Depèn de com vagi tot i també depèn de si entra al grup una persona nova amb molta il·lusió per tirar del carro. Quan jo vaig començar, la secció local estava una mica en somort. Veníem de perdre l’alcaldia un parell de mandats enrere [el republicà Francesc Soldevila va ser batlle el període 2003-2007, durant el govern de coalició amb VAI (Via Alternativa Independent) i el PSC] i, com era lògic, el partit va passar una època desencisada. Em vaig oferir a ajudar-los, però amb la intenció de col·laborar com si es tractés més d’una entitat que d’un partit polític. Ara hem aconseguit ser un grup de 10-12 persones que ens reunim cada mes i parlem de temes del poble, escoltem l’opinió de gent nova, i plantegem propostes de millora a llarg termini, entre altres coses. Sembla que la gent està molt il·lusionada amb la manera en què estem treballant. De fet, des d’ERC vam ser els primers a fer assemblees, encara que ara sembli que és cosa d’altres partits. Per això, d’aquí a un any i mig decidirem entre tots qui és la persona més adequada per estar al capdavant de la llista.

*Poden llegir totes les notícies relacionades amb el canvi de govern de Balsareny aquí.
 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ALCALDE BALSARENY  BALSARENY 
També et pot interessar:
BAGES
Estudi sobre la mobilitat escolar a Balsareny
BAGES
Balsareny ja disposa de mapa de patrimoni cultural
LA FOTO DEL DIA
Detall del llum del castell de Balsareny

MANRESA
Lliurament de dotze capons al castell de Balsareny
MANRESA
Manresa fa demà l'entrega simbòlica de dotze galls capons al castell de Balsareny
BAGES
La festa dels traginers torna a ocupar els carrers de Balsareny
Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]