Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

La recollida selectiva a la regió, 5 punts superior a la mitjana
El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, avisa als municipis que reciclen menys que seran fortament penalitzats si no canvien el model
El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en la compareixença d'aquest dimecres. Foto: C.O.

CATALUNYA CENTRAL / Carmina Oliveras  
11/10/2017 13:29
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Les comarques centrals van situar l'any passat la recollida selectiva al 35,27%, un percentatge que se situa gairebé cinc punts per sobre de la mitjana catalana, que el 2016 va ser del 30,41%. Així ho ha detallat aquest dimecres al matí el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, que tot i això ha especificat que els percentatges encara estan lluny dels nivells que exigirà en els següents anys Europa, motiu pel qual ha avisat als municipis que menys reciclen que, si no canvien el model, seran fortament penalitzats.

Tost ha volgut llançar un "missatge als alcaldes" dels pobles que menys separen les deixalles. I és que Europa exigirà que el 2020 els municipis reciclin un mínim del 50% de la seva brossa, un percentatge que s'incrementarà fins al 70% el 2030. Per aconseguir-ho, l'ARC incrementarà el cànon que els ajuntaments paguen per cada tona de rebuig sense separar que va a parar a l'abocador de manera progressiva: ja el 2018, aquest cànon passarà dels 30 euros actuals als 35,60 euros per tona, mentre que el 2020 és previst que el preu ja sigui de 47 euros "i és previst que encara continuï augmentant", ha dit Tost. I hi ha afegit: "a més, caldrà tenir en compte les sancions europees que cauran a aquells ajuntaments que no arribin al percentatge de reciclatge establert".

L'encariment del sistema actual és el motiu principal que ha anat portant els ajuntaments a fer el canvi de model cap al porta a porta. I és que els índexs de reciclatge es capgiren com un mitjó quan s'obliga a la població a separar la brossa a casa i es retiren els contenidors dels carrers. I això es veu amb les dades del 2016 que avui ha presentat l'ARC, que indiquen que els municipis que més han reciclat —i que estaran exempts de multes i cànons— són els que han optat pel porta a porta.

La llista l'encapçala Tavèrnoles, amb un índex de recollida selectiva del 81,22%. Darrere seu trobem Folgueroles (78,29%), Sant Vicenç de Torelló (76,58%), Taradell (72,90%) i Malla (72,11%). Tots són de la comarca d'Osona, que lidera clarament el rànquing de recollida selectiva a les comarques centrals, amb una mitjana del 51,88%, un percentatge que es troba 21 punts per sobre de la mitjana catalana.

També queden per sobre el Bages, el Moianès i el Solsonès, mentre que l'Anoia és de llarg la comarca de la regió que menys recicla i l'única que queda per sota. Amb un percentatge del 23,48%, és la que provoca que el resultat final del conjunt de la Catalunya Central sigui del 35,27%. El director de l'ARC, però, ha explicat que la situació a l'Anoia començarà a canviar en els pròxims mesos, ja que des del consell comarcal s'està treballant en un canvi de model general cap al porta a porta.

Més de 240.800 tones de residus
En el seu conjunt, la regió central va generar l'any passat 240.842 tones de residus, un 1,8% més que el 2015, un fet que Tost ha atribuït a la recuperació econòmica, tot i que ha fet esment que, per primer cop, "l'economia creix més de pressa que els residus", la qual cosa significa, ha dit, que la població va canviant de mica en mica els seus hàbits per a produir menys residus.

D'entre les comarques centrals, el Moianès és la que ha generat més residus per càpita —amb 560 quilos per habitant i any— "per l'efecte del turisme" sobre aquest territori, ha dit Tost, mentre que la que menys ha estat Osona —amb 428,19—.

Contenidors intel·ligents
Tost ha indicat que tots els municipis que encara tenen contenidors tradicionals hauran de canviar de model, sigui amb el porta a porta o amb els anomenats contenidors intel·ligents. Es tracta de recipients que sempre estan tancats i que només s'obren a través d'aplicacions mòbils o targetes individualitzades. El director de l'ARC ha explicat que és un sistema ja estès a Europa que podria servir per a aquelles ciutats que no tenen espai físic suficient per a implantar el porta a porta, com ara Barcelona. Aquests dos sistemes —porta a porta o contenidors intel·ligents— seran clau per l'objectiu d'implantar el pagament individualitzat del rebut que persegueix el govern i que quedarà recollit en la nova llei que el govern prepara.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: RESIDUS  PORTA A PORTA  MEDI AMBIENT 
També et pot interessar:
BAGES
Els municipis consorciats generen menys residus i cada cop reciclen més
MANRESA
Els equipaments de Manresa se sumen a la recollida de residus porta a porta
POLÍTICA
ERC preveu quela recollida de residus porta a porta als comerços farà créixer la taxa de reciclatge

MANRESA
Manresa inicia aquest desembre la recollida de residus porta a porta als comerços de la ciutat
ACTUALITAT
La quantitat de residus generats se situa en 1,19 quilos a diferents municipis
BAGES
Les activitats d’educació ambiental arribaran a uns 8.000 alumnes aquest curs
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]