Dijous 28 de maig de 2020
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Aquest dijous sonaran les 86 sirenes que alerten d'accident químic arreu de Catalunya
Les sirenes de Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet sonaran a les 10h. A la prova hi participaran 38 municipis. El Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat informarà en temps real de la prova amb l’etiqueta #ProvaSirenes
Sirena de Sant Vicenç de Castellet a la rotonda C-55 a l’entrada del municipi

ACTUALITAT / Redacció  
06/11/2018 12:47
Les sol·licituds per optar als ajuts directes i als microcrèdits adreçats a autònoms i a empreses es poden presentar a partir d’aquest divendres
S'ajorna la visita del president Quim Torra a les obres de desplegament de fibra òptica entre Súria i Solsona
L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ofereix descomptes per menjar i per pernoctar al municipi
Manresa Jove i el CAE impulsen Òrbita Jove
Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest dijous, 8 de novembre, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 86 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans.
 
Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.
 
L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
 
Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 235.000 persones) amb l’etiqueta #ProvaSirenes.
 
Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.
 
Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions: 
Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba
Girona: Riells i Viabrea
Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou
Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet
Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
Alt Pirineu i Aran: Les 
 
NOVES SIRENES AL MUNICIPI DE TERRASSA
Com a novetat respecte l’anterior prova de sirenes del mes d’abril, Protecció Civil de la Generalitat farà sonar dijous les tres noves sirenes que s’han instal·lat al municipi de Terrassa (Vallès Occidental).
 
A Terrassa hi ha una empresa de nivell alt integrada en el PLASEQCAT, i amb l’objectiu de millorar la protecció de la població, l’octubre del 2017 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa per a la instal·lació, manteniment i implantació d’un sistema d’avís a la població de Terrassa. Les tres noves sirenes, ubicades al Carrer de Venus, a la cruïlla amb carrer Apol·lo; Passeig central del c/Europa, a l’alçada del carrer Alemanya; i al carrer d’Esla, al recinte de l’empresa municipal Eco-Equip, han estat instal·lades per l’Ajuntament de Terrassa, mentre que la Direcció General de Protecció Civil es fa càrrec del manteniment i de la campanya informativa.
 
En aquest municipi s’ha fet una intensa campanya informativa per donar a conèixer la instal·lació d’aquestes sirenes i de les mesures d’autoprotecció en cas de risc químic. Aquesta campanya s’ha dut a terme coordinadament entre l’Ajuntament de Terrassa i la Direcció General de Protecció Civil.
 
Emmarcat en la campanya s’han realitzat els mesos de juny i juliol sessions informatives a responsables municipals, associacions de veïns, directors de centres docents i empreses i instal·lacions properes per tal d’explicar-los el desplegament de la campanya i alhora demanar la seva col·laboració per fer arribar els missatges d’autoprotecció a la població.
 
En una fase posterior, al mes de setembre i octubre, s’han fet accions destinades a la població de la zona d’intervenció (zona que quedaria directament afectada en cas d’accident químic) i de la zona d’alerta, com l’enviament de díptics a totes les llars del municipi, difusió als mitjans de comunicació, sessions informatives i distribució de cartells en punts informatius i establiments públics.
 
 
MÉS ACCIONS DURANT LA PROVA DE SIRENES
El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.
 
Participació dels centres educatius 
 
D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. A hores d’ara, una seixantena de centres escolars amb més de 26.675 persones, entre alumnat i personal docent i no docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova d’avui per fer un simulacre de confinament.
 
En aquest sentit, enguany s’ha preparat un taller per als centres escolars. Des de l’Àmbit de Sensibilització s’ha creat una proposta de taller que està pensat per realitzar durant el dia de la prova de sirenes amb l’alumnat dels centres escolars dels municipis amb risc químic. El taller consisteix de tres parts: fer l’exercici de confinar-se de manera segura en un indret tancat; donar a conèixer a l’alumnat la funció de les sirenes i el protocol d’actuació; i aclarir els dubtes que puguin sorgir arran de l’escolta de la sirena i de l’exercici de confinament.
  
 
Vídeo sobre risc químic als centres docents
Per l’anterior prova, Protecció Civil de la Generalitat va estrenar un vídeo sobre risc químic adreçat a centres docents, perquè el professorat disposi d’una eina per explicar a l’aula què es el risc químic i quines són les mesures d’autoprotecció. Aquest vídeo està adreçat a nois i noies d’11-16 anys i s’afegeix al vídeo divulgatiu de la prova del proper 8 de novembre.
 
Podeu trobar el vídeo per a les escoles i tota la informació de la prova al web: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_tecnologics/risc_quimic/prova-sirenes/index.html
 
 
Distribució de material divulgatiu imprès
Per a la prova de dijous s’han repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells. També s’han repartit 25 cartells en aranès al municipi de Les, on hi ha una sirena. La majoria d’aquest material s’ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.
  
 
TANCAR-SE EN UN EDIFICI, LA MESURA MÉS SEGURA EN CAS D’ACCIDENT QUÍMIC
En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).
 
Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.
 
CRONOLOGIA DE LA PROVA
L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases:
 
10.00 hores Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages 
10.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages
10.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
- Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat
- Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes
- Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
- Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
- Castellbisbal: Urbanització Costablanca
-Terrassa: Carrer de Venus, a la cruïlla amb carrer Apol·lo; Passeig central del c/Europa, a l’alçada del carrer Alemanya; i al carrer d’Esla, al recinte de l’empresa municipal Eco-Equip
- Castellgalí: Polígon Pla del Camí
- Sant Vicenç de Castellet: Rotonda C-55 a l’entrada del municipi     
              
10.20 hores Sector químic del Vallès Oriental –Vallès Occidental 
10.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic del Vallès Oriental – Vallès Occidental
10.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
-Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
- Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers
- Montornès del Vallès: Turó de les Tres Creus
 
10.40 hores Flix i Tortosa 
10.40 h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’Ebre
10.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó
- Tortosa: Polígon Campredó
 
11.00 hores Port de Barcelona i Zona Franca 
11.00 h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca
11.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
 
- Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4)
 
11.20 hores Polígon Nord Tarragona 
11.20 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona
11.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)
- El Morell: CEIP Ventura Gassol
- La Pobla de Mafumet: Casal Municipal - C/ Molí Tendre
- Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià
- Els Garidells: Ajuntament
- Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
-Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
-Tarragona Nord i Sant Salvador: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)
 
11.40 hores Polígon Sud Tarragona 
11.40 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona
11.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i CEIP Bonavista); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del Serrallo; IES Vidal I Barraquer; i Universitat Laboral
- La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
-Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col·legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col·legi públic Sant Bernat; Col·legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca
- Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)
  
12.00 hores Sector Químic Llobregat- Barcelonès 
12.00 h Activació en alerta de les sirenes
12.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
-Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l'Erm i Instal·lacions TRAM
- Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
- Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
- Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
- El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
- Viladecans: Parc de la Torre Roja
- Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel - Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)
 
12.20 hores Sector químic de la Tordera 
12.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.
12.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
- Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
- Sant Celoni: Barri Borrelles (C/. Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal
- Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal
  
12.40 hores Les 
12.40 h Activació en alerta de la sirena de Les
12.50 h Activació de la sirena en fi d’alerta
 
-  Les: Sucellos CO2Les, SLU. Edifici Ajuntament.
 
 
 
  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a:
També et pot interessar:

El CIO programa per als mesos de juny i juliol tres accions més de formació on-line
L’acte de cloenda del concurs de contes Montpetit es celebrarà aquest divendres de forma virtual
El TSJC que obliga la Generalitat a finançar l’escola bressol municipal de Castellbell i el Vilar
El Montepio obre un servei gratuït per ajudar els professionals sanitaris afectats per Covid-19 a cobrar indemnitzacions
L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ofereix descomptes per menjar i per pernoctar al municipi
L’Hospital de Sant Andreu guanya una altra unitat ‘no Covid’ i ja només en queda una
S'ajorna la visita del president Quim Torra a les obres de desplegament de fibra òptica entre Súria i Solsona
Les sol·licituds per optar als ajuts directes i als microcrèdits adreçats a autònoms i a empreses es poden presentar a partir d’aquest divendres


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]