Diumenge 05 de abril de 2020
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Una dieta restrictiva no és la solució per aprimar-se
En el marc del Dia de la Lluita contra l'Obesitat, tres societats científiques (SEEN, SEEDO i SEMERGEN) van posar en marxa una acció conjunta amb el títol 'Stop discriminació, l'obesitat també és una malaltia', per conscienciar la població sobre la necessitat de considerar l'excés de pes no solament una qüestió estètica, sinó també un problema que ha de ser gestionat per un professional de la salut.
Les amanides, un plat per fer baixar el menjar.

Redacció/UOC  
06/01/2020 11:15
El Diumenge de Rams més desert
Manresa demana als ciutadans que es desinfectin més les cases
L'ajuntament anima a compartir Internet amb els veïns
La Coral Cardonina programa un cicle de Música Sacra online
Aquestes dades i altres en el mateix sentit evidencien una tendència generalitzada a obviar la consulta amb un especialista quan es decideix perdre pes i seguir una dieta d'aprimament. Tal com explica la dietista nutricionista Diana Díaz Rizzolo, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut dels Estudis de Ciència de la Salut de la UOC, «tothom menja cada dia i, de fet, prenem centenars de decisions relacionades amb l'alimentació. Això proporciona una falsa sensació de tenir coneixements sobre qüestions relacionades amb la nutrició i el metabolisme. A més, ho volem tot per a ja i entenem com una cosa normal, i fins i tot saludable, el fet de viure menjant en excés i després compensar-ho. Per això, quan un professional sanitari proposa unes pautes d'aprenentatge i canvis d'estil de vida —que tenen un efecte progressiu, però durador— en comptes d'un règim estricte que ofereix resultats immediats però peribles, aquest plantejament es tendeix a rebutjar, ja que difereix molt del que la majoria de les persones busca».

En la mateixa línia, Andrea Arroyo, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, comenta que vivim en una societat que vol solucions ràpides, sense esforç i, si pot ser, que, a més, costin pocs diners, «i en aquest context, un canvi d'hàbits implica precisament el contrari: temps a llarg termini i diners per a costejar un expert que acompanyi en el procés i ofereixi assessorament per a aconseguir-ho, sigui un metge o un dietista nutricionista, que són els professionals sanitaris de referència per a prescriure canvis dietètics i nutricionals. És per això que en l'era de la immediatesa solem tendir a ser reticents respecte al que no ens promet resultats fàcils d'aconseguir i, sobretot, instantanis».

Dietes qualitatives: per què funcionen millor que les quantitatives

Aquesta manca de control professional crea al seu torn un escenari molt favorable per a decantar-se per opcions d'aprimament poc o gens saludables, com ara les dietes restrictives, que si bé poden ser efectives pel que fa a la rapidesa de resultats, aquests no es mantenen ni a mitjà ni a llarg termini, de manera que resulten totalment ineficaços, si no perjudicials.

Un dels tipus de dietes restrictives més generalitzat és el que es basa en el còmput de calories (kcal), les anomenades dietes quantitatives. Enfront d'aquestes dietes, Diana Díaz Rizzolo proposa com a opció més efectiva les dietes qualitatives —grup en què s'enquadren, entre altres, la dieta mediterrània, les veganes, la paleodieta o la DASH—. «Consumim aliments i no nutrients, i, per això, els professionals sanitaris fem èmfasi en la importància de les dietes qualitatives, que consisteixen bàsicament a fer tries dietètiques saludables i a seguir un patró alimentari variat i equilibrat, sense restriccions i en el qual s'inclouen aliments amb greixos beneficiosos i midons, fins i tot els sucres que són presents de manera natural en els aliments com les fruites», afirma Díaz Rizzolo, la qual també comenta que totes aquestes dietes han demostrat una pèrdua de pes més gran i, sobretot, mantinguda en el temps, ja que indueixen a un canvi d'estil de vida en comptes de basar-se en un règim estricte.

«Les tries alimentàries que fem són conseqüència de diversos aprenentatges, estats d'ànim o creences, entre molts altres factors. Simplificar-ho tot a un balanç matemàtic de sumes i restes de calories és un plantejament totalment erroni», afegeix l'experta, que incideix en la necessitat que tota dieta sigui pautada per un professional: «Calcular les necessitats diàries, no solament de calories sinó també de nutrients, és tasca d'un especialista (en aquest cas, els dietistes nutricionistes). La persona que vol perdre pes s'hauria d'ocupar únicament d'aprendre, amb el guiatge d'aquest professional, de quina manera pot adoptar aquest plantejament en el dia a dia. De la mateixa manera que no concebem autoprescriure'ns fàrmacs, tampoc no ho hem de fer amb els tractaments dietètics».

 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: DIETA  UOC 
També et pot interessar:
ACTUALITAT
La comunitat UOC s'uneix al moviment maker
ECONOMIA
Economia de guerra per frenar el coronavirus?
TENDÈNCIES
Sèries i videojocs, els reis de l'oci en quarentena

TENDÈNCIES
Hiperconnecats a internet: aguantaran les infraestructures ?
TENDÈNCIES
Internet és un lloc lliure? Neixen plataformes que prometen llibertat
TENDÈNCIES
La 'llei del joc': limitar la publicitat pot reduir la ludopatia
El Diumenge de Rams més desert
Assessorament tècnic sobre teletreball
L’Apparella’t multiplica per quatre les descàrregues en temps de confinament
La comunitat UOC s'uneix al moviment maker
Protecció Civil felicita els aniversaris dels més petits
Distribueixen 360 noves mascaretes fetes per voluntaris
El Kursaal amplia l'aturada a tot el mes d'abril
Manresa demana als ciutadans que es desinfectin més les cases


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]