Divendres 14 de agost de 2020
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

El Govern incrementa els recursos i dotacions per fer front a la campanya forestal
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destina més de 17 milions d’euros aquest any a la política de prevenció d’incendis.
Incendi forestal sant feliu sasserra 2016 (FP) Jordi Preñanosa

MEDI AMBIENT / Redacció  
12/06/2020 11:15
Manresa estrenarà aquesta Festa Major un itinerari que uneix natura, art i cultura a l’Anella Verda
Manresa Turisme participarà en dos ‘workshops’ professionals a la tardor
El Sidral suspèn la Festa Major Infantil del 2020
El programa d’actes de la Festa Major de Manresa 2020 ja es pot consultar on-line
El conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, han transmès un missatge de coordinació i d’unitat d’acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals amb vista a la campanya forestal que comença dilluns vinent. Buch i Jordà han comparegut de manera telemàtica al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis.

 
Risc baix d’incendi en l’inici de campanya
La consellera Jordà ha explicat que el punt de partida de la campanya 2020 en relació al risc d’incendi és baix gràcies a les pluges constants que hem tingut aquests mesos. L’estat de la vegetació, calculat a partir de les precipitacions i les temperatures en cada punt del territori, evidencien encara una sequedat de la vegetació molt baixa i per sota dels índexs esperats en aquestes alçades de l’any. El nombre d’incendis forestals i les hectàrees cremades fins ara és la més baixa en 15 anys.

Tot i això, Teresa Jordà ha advertit que “caldrà estar alerta i atents a l’evolució durant els següents mesos, potenciar i continuar amb les feines de prevenció i de conscienciació, i no baixar la guàrdia en cap moment”.


Agricultura destina més de 17 M€ en prevenció d’incendis
El pressupost destinat aquest 2019 a prevenció d’incendis, és de 17,2M €, dels qual 14,4 M € corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per a actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs


Prevenció d’incendis tot l’any
Una de les característiques de la prevenció d’incendis és que es realitza durant tot l’any El Departament d’Agricultura desenvolupa un seguit d’actuacions, al llarg de l’any, per a prevenir els incendis forestals, amb  obres i actuacions per fomentar la resiliència dels boscos als incendis i també amb les tasques de vigilància i suport a l’extinció pròpies de les campanyes. “Fem bona la premissa que els focs s’apaguen a l’hivern, ja que moltes de les actuacions de prevenció i de gestió forestal sostenible es realitzen aleshores”. La consellera Jordà ha volgut sintentitzar i posar en valor les actuacions que en matèria de prevenció es realitzen des del DARP de manera continuada al llarg de l’any. 

Així ha explicat que el millor mecanisme de lluita i de prevenció és la gestió forestal continuada, integrant de manera sostenible totes les mesures de prevenció necessàries i sempre vetllant per la conservació i la protecció dels nostres boscos per garantir-ne la seva continuïtat.

En aquesta planificació de política forestal hi ha aquelles actuacions que realitza directament el Departament com poden ser l’execució d’infraestructures de prevenció d’incendis a través de l’empresa pública Forestal Catalana, les cremes controlades de vegetació realitzades aquesta temporada i planificades des del Servei de Prevenció d’incendis Forestals i executades pel Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i el cos d’Agents Rurals, la relació de nous perímetres de Protecció Prioritària (PPP)  a Tarragona, Terres d’Ebre i Barcelona i les actuacions realitzades pel Cos d’Agents Rurals en matèria de prevenció d’incendis o la participació del DARP en projectes transfronterers que reforcen les mesures de prevenció d’incendis. També s’hi inclouen accions sobre afectacions sanitàries com el tumicus o la processionària i de gestió i suport per donar resposta a les necessitats del sector i la indústria forestal.

La consellera ha destacat que “només amb la participació activa dels propietaris forestals i els agents socials, ambientals, polítics i la ciutadania en la configuració de les polítiques forestals i de prevenció d’incendis podrem assolir aquesta excel·lència”. Durant la compareixença, Jordà ha incidit també en la gestió forestal  que no executa directament però que fomenta a través d’altres actors implicats en la prevenció, una cogovernança on juguen un paper fonamental les Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs) que, amb 30 anys d’història,  són  l’exemple viu de la implicació de la nostra societat civil en la prevenció i suport a l’extinció durant tot l’any.

En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis aquest any 2020 el Departament d’Agricultura convocarà de forma imminent, ajuts per a infraestructures de prevenció d’incendis per valor de 4,6 milions d’euros. Els beneficiaris d’aquests ajuts són els ajuntaments i les Agrupacions de Defensa Forestal amb la finalitat de construir i mantenir infraestructures de prevenció. Igualment s’ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible a través del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3,2 milions d’euros els treballs silvícoles i les pistes forestals. També aquest any es continuarà fomentant el manteniment silvopastoral d’infraestructures de prevenció, que permet mantenir operatives algunes de les infraestructures creades. En aquest sentit, Jordà ha explicat que ”hem de seguir treballant fort en la veritable solució, que és la planificació i gestió dels nostres espais forestals junt amb el foment de les activitats agrícoles i ramaderes, per mantenir un mosaic agro-forestal que asseguri un medi molt més resilient.

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El DARP continua  finançant les convocatòries d’ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals o dins la franja de cinc-cents metres que els envolta, que estableix la llei. La convocatòria 2020 s’ha dotat amb un import de 0,5 milions d’euros i s’han atorgat ajuts a 42 expedients que inclouen 110 actuacions repartides per tot el territori. 


Agents Rurals: prevenció, vigilància i investigació dels incendis forestals
La tasques relacionades amb els incendis forestals són una de les principals tasques del Cos d’Agents Rurals i representen un 20% del total de les actuacions que es realitzen durant l’any. Estan basades en tres eixos diferenciats: la prevenció, la vigilància i la investigació.

Les tasques de prevenció són múltiples i s’allarguen durant tot l’any. En destaquen les inspeccions que es realitzen a les línies elèctriques o a les vies de tren; les campanyes de reducció de riscos com el borrissol; les actuacions de control com la campanya de la sega, per la revetlla de Sant Joan o de control de les activitats de risc d’incendi forestal del 15 de març al 15 d’octubre.

Dins les tasques de sensibilització, enguany s’ha iniciat una prova pilot a Avinyó (Bages) contra el llançament de burilles. Després d’un anàlisi dels incendis forestals provocats per aquest tipus de fets, que representen un 5% del total d’incendis però un 30% de les hectàrees cremades, els Agents Rurals van detectar 9 punts negres a les carreteres catalanes on ara s’hi intentarà incidir.

Un dels altres eixos és la vigilància del medi natural. El Cos d’Agents Rurals és present 365 dies a l’any al territori, patrullant per les zones amb massa forestal o sobrevolant-les amb l’helicòpter del cos. Aquesta presència permanent fa que durant la campanya d’estiu s’intensifiquin les tasques per tal de detectar i poder actuar amb rapidesa quan s’avisten columnes de fum.

Més enllà de les tasques de prevenció i vigilància, un cop es produeix un incendi forestal són els Agents Rurals qui s’encarreguen de la investigació de les causes. Durant l’any 2019 el 70% dels incendis forestals varen ser provocats per causes antròpiques. En concret, un 29% varen ser intencionats, el 21% es van produir a causa de negligències humanes i un 20% per accidents.

Amb l’objectiu de modernitzar i adequar els recursos materials del Cos d’Agents Rurals per a fer front a les noves necessitats, aquesta campanya d’estiu s’afegeix a la flota del CAR el primer dron d’ala fixa equipat amb càmeres tèrmiques i sensor RGB. Aquesta eina permetrà disposar de més autonomia de vol i poder millorar les tasques de topografia i mapeig pròpies de les perimetracions dels incendis forestals.

 
Tancament campanya forestal 2019
L’estiu passat va ser un dels pitjors dels últims anys en quant a perill d’incendi. Una primavera molt seca i poc plujosa va fer que la vegetació presentés un estrès hídric important. La campanya, a més, va començar amb molts episodis de calor continuats. Tot això es va combinar amb humitats relatives extremadament baixes, sobretot els dies de grans onades de calor i temperatures màximes molt elevades amb episodis de vents.

Tot i aquestes condicions adverses, la bona tasca preventiva del Departament d’Agricultura i la bona feina d’extinció des del Departament d’Interior van fer que, tot i tenir un gran incendi forestal a la Ribera d’Ebre, la xifra total d’hectàrees cremades se situés per sota de la mitjana dels darrers quinze anys. 

En total es van cremar a Catalunya 6.459,10 hectàrees, de les quals 4.462,52 forestals. 6.081,32 ha són només d’un sol incendi, el de la Torre de l’Espanyol, el 26 de juny. Dels 233 incendis forestals de la campanya 2019, només 11 van ser de més de 10 hectàrees totals (el 4,72%), 23 d’entre 1 i 10 hectàrees (9,87%) i la gran majoria, 199 incendis forestals, van ser de menys d’una hectàrea (85,41%). El segon incendi forestal en importància de la campanya 2019 va ser el de Capellades, el 24 de juliol, amb poc més de 56,1 hectàrees cremades. La tendència a la reducció del numero d’incendis és constant i el salt en la reducció de la superfície cremada en grups de 5 anys des de 1994 és important.

 
Balanç campanya forestal 2019
El Conseller Buch ha començat la seva compareixença fent un balanç a la Campanya Forestal 2019, centrant-se en els incendis forestals de la Ribera d’Ebre i Capellades. En aquest sentit, ha comentat que la del 2019 que va començar al juny amb intensitat i al juliol es va començar a calmar,  mentre al món es produïen importantíssims incendis forestals que van cremar des de l’Àrtic i la Sibèria a Indonèsia, Àfrica i Amazònia.

A Catalunya, durant la Campanya Forestal 2019, i sota unes condicions meteorològiques extremes, es van produir dos grans incendis forestals que van suposar un gran esforç i desplaçament  de recursos operatius dels Bombers de la Generalitat. Es tracta de l’incendi del 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) i el que va tenir lloc a Capellades el 24 de juliol. “Aquests dos incendis són un exemple dels anomenats incendis de sisena generació, un tipus d’incendi que, a conseqüència del canvi climàtic, estan tècnicament fora de la capacitat d'extinció dels cossos de bombers. Són focs cada cop més intensos, ràpids i incontrolables”. 

“Els Bombers de la Generalitat van encarar aquests incendis forestals amb professionalitat, expertesa i visió estratègica i es van poder resoldre satisfactòriament malgrat les dificultats i el sobreesforç operatiu i de recursos que van suposar”, ha recordat Buch. 

El Conseller d’Interior ha fet un repàs dels serveis en què van treballar els Bombers durant la Campanya Forestal passada: van ser un total de 21.383 serveis, dels quals 2.243 van ser incendis de vegetació agrícola, vegetació urbana o vegetació forestal. Però no van ser els únics: durant aquest mateix període, els Bombers van treballar també 3.286 serveis per accidents de trànsit i 4.352 serveis per recerques i rescats al medi natural.

Si concretem en els incendis de vegetació, entre el 15 de juny i el 15 de setembre de l’any passat els Bombers van treballar en 2.243 serveis diferents: 616 van ser incendis de vegetació forestal; 642, incendis agrícoles i 1.085, incendis de vegetació urbana.

 

Aspectes operatius de la Campanya Forestal 19
La  passada Campanya Forestal, ja es van poder impulsar algunes de les accions previstes en el Projecte Bombers 2025. Entre altres millores, Buch ha destacat el salt endavant en el funcionament dels centres de comandament per les grans emergències, que van permetre una millor anàlisi, direcció i supervisió dels incendis forestals.

En aquesta mateixa línia, es van desplegar noves posicions de la guàrdia de suport; es van condicionar les instal·lacions i els vehicles destinats a fer funcions de centre de comandament i  es va començar a treballar amb un software específic per la gestió i intel·ligència dels incendis forestals.

Finalment, Buch ha destacat de la passada Campanya Forestal la tasca del Cos de Bombers de la Generalitat en el suport a l’anàlisi als incendis forestals de Bolívia i l’aprenentatge a través de la monitorització del procés. Des dels Bombers es va seguir els incendis i es van integrar en l’anàlisi de les condicions per tal de posar a prova la metodologia de previsió, detecció i gestió de les tempestes de foc o els incendis que generen tempestes de foc i, per tant, situacions extremes de risc per als intervinents i la població mateixa. 

Buch ha passat a comentar dos dels incendis de l’any passat: el de la Ribera d’Ebre i el de Capellades.

El gran incendi forestal de la Ribera d’Ebre es va produir en un episodi d’alt risc i de sequera acumulada, amb una ona de calor que va persistir fins al 30 de juny, temperatures extremes que van arribar als 42ºC i humitats relatives inferiors al 20%.

Davant d’aquesta situació de risc extrem, els Bombers de la Generalitat van realitzar una sèrie d’accions: la convocatòria del Comitè tècnic del pla Infocat per decretar l’alerta del Pla, el reforç de personal M2 en totes les regions d’emergències i el reforç de l’estructura de comandament i de suport  de la unitat GRAF.

Els Bombers van rebre l’avís d’aquest incendi a les 14.29 h del 26 de juny, quan un testimoni informava d’una columna de fum entre Vinebre i la Torre de l’Espanyol. També es van rebre altres informacions que ens indicaven que el foc estava agafant intensitat. Immediatament, els Bombers van activar una primera sortida de cinc dotacions terrestres, incloses les de comandament, i un helicòpter bombarder. Davant la intensitat de la columna, es van reforçar aquestes dotacions amb una sortida ampliada de més mitjans operatius.

Ja en els primers moments d’atac al foc, els Bombers van copsar que era un incendi de gran intensitat, que llençava massivament focus secundaris, amb un ambient de foc. En les dues primeres hores de foc va cremar 2500 hectàrees , ja que avançava ràpidament en direcció nord-oest conduït per un vent de marinada de fins a 61 km/h,  a una velocitat d’entre 2 i 3 km/h, afectava zones boscoses, camps, infraestructures viàries i energètiques, i posava en perill les diverses masies que hi havia en el seu camí. 

Una de les prioritats dels dels Bombers des de l’inici va ser la d’intentar aturar l’obertura dels flancs. Igualment, calia garantir la seguretat de les persones de  les masies i dels vianants/excursionistes de la zona. També van prioritzar el tall de les carreteres T-714 i TV-2237.

Per donar resposta a una emergència d’aquesta dimensió, els Bombers de la Generalitat van desplegar una estructura de Siscom 5. 

Cal destacar que, per a la resolució d’aquesta emergència es va requerir el treball constant dels efectius de Bombers durant més de 6 dies. A mida que la situació de l’incendi va anar evolucionant favorablement, l’estructura Siscom es va anar desescalant successivament.

L’incendi es va donar per estabilitzat el dia 29 de juny, a les 22.00hores; per controlat el dia 30 a la mitjanit i, finalment extingit el dia 7 de juliol, a les 21.00 hores. Va cremar 5046’47 hectàrees. 

Hem de destacar que les tasques d’extinció de l’incendi van suposar la participació de 120 unitats del cos de Bombers de la Generalitat, amb 250 efectius, Mossos d’esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil, Agents rurals, i la Creu Roja. A més, es va comptar amb la col·laboració de la Unidad Militar de Emergencias, amb 2 batallons i 150 efectius, 4 unitats BRIF, que van treballar amb les unitats GRAF i 2 unitats helitransportades de València i unitats terrestres de Saragossa i Terol. Tot el dispositiu operatiu d’extinció, coordinat des del Centre de Comandament Avançat pels Bombers de la Generalitat, instal·lat a Vinebre.

Cal destacar també la dificultat en la gestió i l’extinció de l’incendi. Per exemple: el dia 28 entre les 15.00 i les 20.00 h, les condicions meteorològiques van ser extremes, amb una temperatura de 42ºC i humitats relatives inferiors al 20%. En aquest període es van produir més de 20 reproduccions al perímetre, i el treball per contenir aquestes reproduccions va produir que 11 bombers fossin atesos per mitjans sanitaris a causa de cops de calor. D’aquests afectats, 2 van ser evacuats en helicòpter, en estat lleu, a centres hospitalaris, i la resta donats d’alta in situ. 

Buch ha destacat que “la resolució d’aquesta emergència va suposar un gran esforç per part de tota l’organització del Cos de Bombers, per donar resposta a un incendi d’aquestes dimensions, durant un situació meteorològica extrema, amb rècords de temperatura que va dificultar molt les tasques d’extinció”. 

“Aquest incendi és un exemple de gestió estratègica prevista en el nou model. Els Bombers van gestionar una situació altament complicada des d’aquesta visió estratègica, i no pas des d’una extinció clàssica”, ha dit .

El Conseller Buch també ha destacat, de la Campanya Forestal 2019, l’incendi de Capellades, que es va originar durant una nova onada de calor a Catalunya, el 24 de juliol, arran de l’incendi d’un vehicle a la C-15, i que va progressar ràpidament per la vessant muntanyosa del costat de la carretera i va afectar una zona de difícil accés que dificultava la seva extinció. La resposta contundent dels moments inicials dels Bombers de la Generalitat amb els mitjans aeris i l’estratègia d’extinció dels operatius van evitar la seva propagació cap a la trama urbana de Capellades i la Pobla de Claramunt, i únicament van cremar 58 hectàrees. Els Bombers van treballar intensament en l’extinció d’aquest incendi, sota unes condicions de seguretat extremes, i el van donar per estabilitzat i controlat el 26 de juliol. El 30 de juliol es donava finalment per extingit.

“En aplicar l’estratègia de lluita contra aquest incendi forestal, els Bombers van tenir en compte les lliçons apreses a l’incendi d’Horta de Sant Joan en l’àmbit de la seguretat dels propis bombers un incendi que comprometia la seguretat dels bombers i de la població pels canvis de vent sobtats”, ha assenyalat el conseller.

 

Dispositiu del Departament d’Interior per fer front a la Campanya Forestal 2020
“Pel que fa al  dispositiu del Departament d’Interior per fer front a la Campanya Forestal 2020,  la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments està treballant, des de fa mesos, en la preparació del dispositiu per fer front a la Campanya Forestal 2020, malgrat l’excepcional situació d’aquests darrers mesos que ha generat la Covid’19, quan els Bombers de la Generalitat han aplicat un pla de contingència, han participat al Comitè Tècnic del Procicat, i han fet moltes actuacions de suport al grup sanitari, mitjançant les tasques de sectorització i desinfecció de residències de gent gran, la cessió d’infermers, i la col·laboració en les instal·lacions sanitàries temporals a tall d’exemple”, ha dit el titular d’Interior.

Pel que fa al reforç del dispositiu habitual dels Bombers de la Generalitat per fer front a la propera Campanya Forestal, Buch ha destacat que “continuem treballant en la implantació d’un nou model que posa més èmfasi en l’aspecte qualitatiu i que garanteix més cobertura temporal, no només en els mesos d’estiu”. “I ho fem així per donar resposta a la desestacionalització dels incendis forestals, donada pel canvi climàtic. Els Bombers impulsen d’aquesta forma un canvi en la metodologia de treball en el camp forestal i en les tasques de les persones que hi participen. Aquest nou model forestal, inclòs al Projecte Bombers 2025, incrementa els mesos de contractació”. 

La Campanya Forestal 2020, pel que fa al risc d’incendi forestal, ve definida pels reptes als quals ens enfrontarem els propers anys, que seran cada vegada majors: els incendis de sisena generació. La Campanya Forestal com la del 2019 va servir per posar en pràctica idees i conceptes que permeten als Bombers de la Generalitat definir la resposta als grans incendis que vindran. Així mateix, l’impuls de les actuacions previstes al projecte Bombers 2025, amb les correccions convenients, han de propiciar un escenari de major control del risc en l’àmbit dels incendis forestals.

Aquesta propera Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat treballaran sempre amb l’objectiu de continuar minimitzant l’exposició dels seus efectius a un gran incendi, per tal d’evitar llargues concentracions de personal i de recursos en la fase de desescalada del COVID19. 

Pel que fa al risc d’incendi forestal, els Bombers de la Generalitat fan habitualment un exhaustiu i continuat seguiment de la situació meteorològica, de la que destaca el fet que l’hivern del 2019 al 2020 hagi estat càlid i humit. En aquest sentit, el mes gener ha estat el més humit des que tenim dades i l’abril el més humit dels 15 darrers anys. El mes de febrer, per la seva banda, ha estat el més sec dels darrers 15 anys, ha destacat Buch.

Ens trobem, doncs, en una dinàmica de canvi climàtic, amb extrems de sequera, altes temperatures i abundància de pluges però una constant tèrmica més càlida –element del canvi climàtic- que es tradueix en un clar efecte hivernacle, que ha repercutit directament en un creixement extrem de la vegetació, especialment els herbassars. En una de les cremes prescrites realitzades recentment pels bombers a Bonastre, la intensitat amb què cremava la vegetació, malgrat les pluges de tres dies abans a la zona, va ser un factor destacat pels Bombers de la Generalitat.

A aquesta situació s’hi afegeix l’extrema càrrega que els nombrosos arbres caiguts i trencats aportaran als nostres boscos després de temporals com el Glòria.

“Tot i que les abundants pluges ens puguin fer percebre el risc d’incendi forestal de la propera Campanya Forestal com a baix, en cap cas  hem d’abaixar la guàrdia i hem de continuar molt amatents a l’evolució del risc”. La previsió a llarg termini realitzada indica que la previsió meteorològica reafirma la tendència càlida del 2020. De fet, diversos models estan marcant la península com a punt calent d’incendis per aquest estiu 2020, degut a aquest patró meteorològic, “fet que reafirma la falsa sensació que ha plogut i el risc no hi és” 

Pel que fa als escenaris més probables per a la Campanya Forestal 2020, els Bombers de la Generalitat treballen amb diverses hipòtesis:  

des d’un escenari altament complex, amb una campanya d’incendis de cereals al voltant de Sant Joan, i després incendis forestals amb un pic a finals de juliol (com va passar els anys 2003 i 2009),

a un escenari més favorable, si finalment es produeixen tempestes al juny que calmin aquesta campanya del cereal i Sant Joan, tot i que continuaríem amb la campanya forestal a finals de juliol i principis d’Les millores operatives de la Campanya Forestal 2020
A partir dels punts de millora detectats en els incendis de la Campanya Forestal 2019, els Bombers de la Generalitat han treballat per implantar aspectes de millora en l’operativa del Cos. Es tracta de 6 millores operatives que el conseller Buch ha presentat:

Desplegament de les 9 bases EPAF. Tal i com marcava uns dels objectius del projecte Bombers 2025. Es despleguen per donar resposta a la gestió d’incendis forestals, augmentant les capacitats de les actuacions preventives, i dotant de major capacitat de resposta reactiva durant la Campanya Forestal.

Revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, bàsicament enfocat a grans incendis forestals per tal d'agilitzar els relleus.

Amb la millora dels relleus, els Bombers assoliran autosuficiència en la gestió del relleu de personal amb mitjans propis, i agilitzaran els relleus dels efectius a primera hora del matí en les grans emergències. Cal destacar que aquesta funció es farà gràcies a les 56 noves furgonetes de què disposaran els Bombers aquesta Campanya Forestal. 

Definició del procediment d’avituallament en actuacions de llarga durada. La propera Campanya Forestal els Bombers de la Generalitat disposaran de comandaments i bombers específics per a la tasca d’ I això es fa així perquè des de la DGPEIS es vol es que el personal destinat a grans (i llargues) emergències pugui avituallar-se correctament dins de les hores previstes i corresponents.. Una millora històricament reclamada i que per primer cop es regula una instrucció operativa.

Actualització de la doctrina operativa en incendis forestals, tot revisant i actualitzant diferents documents operatius del Cos de Bombers, com totes les Instruccions referents a incendi forestal i que ja tenien més de 10 anys des de la darrera versió. Concretament, les referides a la seguretat en incendis forestals, LACES; la maniobra d’autoprotecció en cas d’atrapament i l’Àrea General d’Operacions, entre d’altres.

Potenciació del software introduït durant la CF 2019 com a eina de gestió, comandament i intelligència per una millor  presa de decisions. 
Ampliació de les posicions i el termini de cobertura de la guàrdia de suport en l’àmbit de la seguretat del personal intervinent en els incendis forestals, les operacions aèries i el suport operatiu a la Sala Central de Bombers. A més, s’amplia el període de cobertura de tota la guàrdia de suport forestal per passar de dos mesos a quatre, de l’1 de juny al 30 de setembre guanyant, així, més temporalitat.

Les modificacions, emmarcades dins del Projecte Bombers 2025, s’han proposat d’acord amb els nous models de periodització de risc d’incendi forestal que fan especial èmfasi en la “desestacionalització” d’aquest i en el fet que es necessita més mobilitat de les unitats especialitzades. 


Accions de preparació de la Campanya Forestal
Aquest és un dels àmbits importants per al  Cos de Bombers. L’any 2019 es van introduir una sèrie de novetats i dinàmiques que es volen continuar potenciant. 

Es tracta de les accions de gestió i prevenció d’incendis, emmarcades dins d’una planificació estratègica com a infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Es tracta dels treballs de manteniment de les basses d’aigua, de les cremes prescrites, les cremes de gestió, la revisió de la xarxa de camins, la Planificació del territori, i les accions de difusió i divulgació del coneixement.

D’altra banda, els Bombers treballaran en accions per a la millora de la coordinació amb altres organitzacions. 

Les reunions de seguiment a nivell de Catalunya, cada dilluns per fer valoració de la situació, prendre les accions preventives corresponents i fer la coordinació amb les altres agències, com Protecció Civil, Agents rurals, Mossos d’esquadra, etc. i

les reunions setmanals de seguiment a les Regions d’Emergències, per avaluar el risc d’incendi forestal en un nivell més concret, territorial.

Enguany, i a causa de la situació d’emergència del Covid19, aquestes reunions es faran per videoconferència. 

En cas de gran incendi forestal les reunions de coordinació esdevenen una eina clau, quan els Bombers coordinen reunions de caire estratègic que es convoquen al centre de comandament amb els grups actuants, amb els alcaldes i alcaldesses, les autoritats locals i l’atenció als mitjans de comunicació.

 
La resposta operativa en l’actual situació de pandèmia
En l’actual marc de pandèmia del Covid19, el Cos de Bombers ha treballat per definir tota una sistemàtica de prevenció, gestió i resposta davant el risc de contagi d’aquesta malaltia. “Durant la aquesta Campanya Forestal 2020 es mantindran les pautes d’ordenació del treball de manera preventiva, s’establiran plans de contingència per garantir la continuïtat del servei, la guàrdia de suport participarà  a les reunions del Comitè Tècnic del PROCICAT, i es continuarà mantenint l’enllaç a nivell de les regions d’emergències per donar suport al grup sanitari, si s’escau”, ha assenyalat el conseller.

Els Bombers de la Generalitat disposen d’un recull dels aspectes de prevenció del contagi que tots els operatius han de tenir present quan intervinguin en una gran emergència amb acumulació d’efectius i treball amb altres organitzacions. 

 
Reforç del dispositiu operatiu
Enguany, la DGPEIS ha contractat un total de 551 persones per reforçar el seu dispositiu habitual per fer front a la Campanya Forestal. 

Són contractes distribuïts territorialment i en diverses categories professionals, i que també tindran diferents temporalitats, per adaptar-se al risc. Totes les persones contractades per la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de Catalunya han estat formades per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya-Escola de Bombers. Es tracta d’ajudants/es d’ofici forestal, conductors/es, oficial/a dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), tècnics especialistes operadors/es de control (TEOC) o oficials per al Taller ràdio, per posar-ne alguns exemples.

Tal i com es ve fent en anteriors campanyes forestals, els parcs de bombers voluntaris obriran atenent a criteris de cobertura territorial i de risc.

Pel que fa als mitjans aeris, la DGPEIS disposarà aquesta Campanya Forestal de l’activació de 36 mitjans aeris diferents. D’aquests, 29 tindran la seva base a Catalunya, i 7 amb base fora de Catalunya. El Departament d’Interior aporta 25 mitjans aeris, i compta amb la col·laboració d’11 mitjans aeris del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico. 

Pel que fa al pressupost, Buch ha explicat també que el Departament d’Interior destina 16.006.229,99 euros a aquesta campanya forestal, quantitat que inclou les retribucions de personal, les compensacions de bombers voluntaris, activitats formatives, el procés de selecció de personal per a la campanya, el lloguer de furgonetes, equipaments i materials, la campanya publicitària, i els mitjans aeris, entre d´altres. 

El conseller ha assenyalat que “les noves convocatòries de personal, i materials, que no poden aturar-se”  i ha destacat que tan aviat com sigui possible es reprendran els processos de:

Bomber escala bàsica:

250 places d’accés: la realització de la 1ª prova (més de 3.500 aspirants convocats).

Promoció interna de bomber de l’escala bàsica a bomber de 1ª: (són 174 aspirants).

Pendent aprovació oferta pública 2020. 250 places de bomber de l’escala bàsica (accés). Sotsinspectors (25 places). (uns 400 aspirants). 

Convocatòria de bombers voluntaris: 200 places. Pendent d’aprovació modificació Decret de Bombers Voluntaris per a aquest juny. Estan previstes altres convocatòries, per als anys 2021 i 2022 de noves promocions de 200 places cada any.

Caporal: promoció interna: 117 places. 

Sergent, promoció interna: 63 places. 

Oficial, promoció interna: 50 places. 

Concursos de trasllat: en marxa.


Renovació d’equipament i material
A més a més,  Buch ha recordat que cal compaginar aquesta campanya forestal amb la renovació de material i personal. En aquest sentit i En aplicació del Projecte Bombers 2025, el Departament d’Interior està fent un seguit d’inversions per dotar al Cos de Bombers de la Generalitat de les eines necessàries per a una prestació òptima del seu servei.

Aquest estiu, els Bombers renovaran i reforçaran la seva flota mòbil, gràcies a l’arribada de 263 nous vehicles amb un pressupost d’uns 18,5 MEUR.

Els tipus de vehicles que s’incorporaran a aquesta renovació de la flota dels Bombers són: 30 UTP (Unitat Transport Personal), 33 USL (Unitat Suport Logístic), 57 UPCL (Unitat Personal i Càrrega Lleuger), 11 UCA (Unitat de Càrrega), 122 UPC (Unitat de Personal i Càrrega), 7 UPC, 2 UCA (Unitat de Càrrega amb plataforma) i 1 cotxe de direcció que seran distribuïts a tot el territori, entre les Regions d’Emergències i Serveis Centrals.

D’altra banda, des de la Subdirecció General Tècnica s’està treballant en 2 prototips de BRP (Bomba Rural Pesant) que seran els primers dels 92 BRP’s que es fabricaran (pressupost 40 MEUR). Durant el mes de juliol està previst que es faci el lliurament d’aquests 2 prototips, i la resta s’anirien lliurant esglaonadament.

La DGPEIS està treballant també en altres contractacions per a les seves infraestructures, com el manteniment de les portes de les cotxeres dels parcs de Bombers, l’adquisició de diversos electrodomèstics per a cobrir les necessitats del servei als seus edificis de la DGPEIS i els parcs de Bombers.

A més, a l’estiu està previst el nou contracte de manteniment integral multitècnic, per cobrir les necessitats de manteniment de les les instal·lacions dels edificis de la DGPEIS, excepte aquelles que ja disposen d’un contracte propi. El període de contractació és de 2 anys 2020-2022 i el pressupost estimat és de 3.256.834,54€.

D’altra banda, de cara a l’octubre està previst un nou contracte de serveis de neteja que inclourà els parcs de bombers voluntaris, tenint en compte també la situació actual sanitària pel SARS-COV-2 amb neteja específica preventiva pel risc d’infecció, per un pressupost d’11.617.800,00€. 

Finalment, comentar que al mes de maig es van licitar dos expedients de vestuari i es preveu que es puguin executar de cara a la tardor. Es tracta de material destinat a equipar noves promocions i fer les reposicions necessàries al personal actual. El conjunt dels dos expedients suposa la recepció de més de 40.000 peces amb un pressupost de licitació de més de 2,5 milions d’euros.

Un d’aquests expedients és exclusiu de vestuari tècnic destinat als col·lectius d’especialistes: GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), GRAE (Grup d’Actuacions Especials), GEM (Grup d’Emergències Mèdiques), GCR (Grup Caní de Recerca),  EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal), i la unitat MAER (Mitjans Aeris).

L’altre expedient inclou calçat, tèxtil i tots els elements d’uniformitat del Cos de Bombers.

Buch ha recordat que “estem davant d’una campanya forestal de risc per la desestacionalització i els efectes del canvi climàtic, i en paral·lel estarem treballant en les mesures de protecció per la Covid 19”.

Ha afegit que “el cos bombers no estan en situació òptima i ens queda molta feina per fer. És un pas però encara ens queda molta feina per fer. Ens vam dotar d’un projecte, el model Bombers 2025: més bombers, més inversió i canvi de model, canvi de comandament. modernització i adaptació a les noves realitats”.  També ha assenyalat que “amb les dues promocions de 250 bombers cadascuna, la signatura de l’acord, les inversions, la compra de vehicles i material són la mostra que estem canviant el sistema d’emergències i l’estem dotant de les mesures que calen”. 

Buch també ha volgut reconèixer “la professionalitat, el compromís, l'experiència i la voluntat de millora permanent que té el cos de bombers. És un cos d'alta qualitat i elevada professionalitat que busca permanentment elements de millora i això ens fa estar tranquils”.

Finalment, Buch ha agraït la feina dels guaites durant aquests anys.  En aquest sentit, el Departament d’Interior està impulsant la instal·lació de 30 punts amb càmeres per la vigilància forestal de Bombers amb les que es produeix un increment de la superfície controlada del 43% respecte a l’actual sistema de guaites. El sistema millora la prevenció i extinció d’incendis. Les persones que treballaven de guaites estan recol·locats  com a Auxiliar d’Oficis Forestals (AOF), oficials de 1ª dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i conductors, àmbit on  es pot allargar la contractació.
  
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: CAMPANYA FORESTAL   ESTIU 
També et pot interessar:
MEDI AMBIENT
Un estiu amb un centenar de petits incendis forestals
MEDI AMBIENT
Desactivada l'alerta per onada de calor
MEDI AMBIENT
Màxima prudència davant un nou episodi de temperatures extremes els propers dies

LA FOTO DEL DIA
Dies per gaudir de l'estiu al Parc de l'Agulla de Manresa
MEDI AMBIENT
Desactivada l'alerta per onada de calor
MEDI AMBIENT
Es manté l'alerta PROCICAT per l'onada de calor
El BAXI Manresa disputarà 5 partits de pretemporada abans de l'inici de la lliga
El programa d’actes de la Festa Major de Manresa 2020 ja es pot consultar on-line
Manresa estrenarà aquesta Festa Major un itinerari que uneix natura, art i cultura a l’Anella Verda
El Sidral suspèn la Festa Major Infantil del 2020
Manresa Turisme participarà en dos ‘workshops’ professionals a la tardor
El Barri de les Lletres i la Música omple de cultura els carrers de Solsona
Monistrol de Montserrat no celebrarà enguany la Fira de la Coca i el Mató
Incendi per causes desconegudes en dues naus del polígon Sant Isidre


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]