Dimarts 26 de gener de 2021
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

El nou edifici de la Generalitat a Manresa concentrarà totes les dependències de l'administració catalana
La Generalitat exporta el seu model d’organització i racionalització d’espais a la Catalunya Central, amb l’objectiu de millorar els serveis que presta al territori.
El nou edifici de la Generalitat a Manresa concentrarà totes les dependències de l'administració catalana.

ACTUALITAT / Redaccio/ Sergi Vazquez  
04/12/2020 13:23
"Jo no hauria de ser aquí" creació teatral compromesa amb la denúncia i prevenció de la violència de gènere
L'Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d'economia social
El CAE manté el Joc de Ciutat de la Llum
La pressió assistencial continua altíssima i seguirà creixent
El secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, han presentat  davant dels 144 alcaldes i alcaldesses, els 6 presidents i presidentes dels Consells Comarcals i els 3 presidents d’entitats municipals descentralitzades de la Catalunya Central el projecte de nou edifici corporatiu que la Generalitat té previst construir a la Catalunya Central, concretament a la ciutat de Manresa. Durant la reunió, que s’ha fet de manera telemàtica, han explicat que l’objectiu de la proposta és concentrar en un sol espai (l’anomenat Edifici Generalitat a la Catalunya Central) tots els organismes que actualment estan dispersos per Manresa, distribuïts en set immobles, i ubicar-hi a més una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) on es podran realitzar tots els tràmits de la Generalitat a través del sistema de finestreta única.

En una presentació posterior als mitjans de comunicació, el secretari general de la Vicepresidència ha destacat que l’edifici de la Generalitat a la Catalunya Central és “una aposta explícita per reforçar la presència, la visibilitat i l’accessibilitat de la Generalitat a la Catalunya Central” i un exemple del fet que “els projectes que realment valen la pena són els que sumen els esforços de diverses administracions i que són el treball continuat durant diverses legislatures”. “Que avui estiguem aquí és gràcies a molta gent”, ha remarcat.

Durant la seva intervenció, Castellanos ha recordat que aquest projecte neix després de l’experiència assolida amb l’entrada en funcionament l’any 2010 de l’edifici corporatiu de la Generalitat a l’antic hospital de Santa Caterina a Girona (Edifici Generalitat a Girona) i, més recentment, de la nova seu de l’administració catalana a les Terres de l’Ebre, a Tortosa (Edifici Generalitat a Terres de l’Ebre), que es va inaugurar el juliol del 2017. En aquest sentit, el projecte compleix els tres requisits bàsics del la nova política d’edificis del Govern: la “capacitat de transformació urbana”, la “concepció d’espais oberts” i “l’esforç addicional que han de fer les administracions d’obertura a la ciutadania, a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana”, ha assenyalat el secretari. “Esperem que sigui una manera molt efectiva d’acostar la Generalitat al conjunt de veïns i veïnes de la Catalunya Central, i també una porta oberta a la col.laboració amb el conjunt del món local”, ha conclòs.

Camps: “Una posta clara del Govern per la vegueria de la Catalunya Central”

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, ha subratllat la importància del nou edifici corporatiu perquè d’una banda facilita l’accés i l’acompanyament dels ciutadans de la Catalunya central al Govern de la Generalitat, “amb una finestreta única que acosti el ciutadà a l’administració”; i, de l’altra, suposa una millora en eficiència i eficàcia en la gestió dels recursos públics en centralitzar tots els serveis en un sol espai, “la qual cosa millora la comunicació i la coordinació entre els diferents departaments de l’administració”.

Per a Camps, la voluntat de l’executiu català és que totes les administracions públiques del territori –ajuntaments i consells comarcals- “facin seu aquest projecte” perquè “és un projecte de tots” i “una aposta clara del Govern de la Generalitat per la nostra vegueria”, ha conclòs.

Aloy: “Una injecció de revitalització al cor del Centre Històric”

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha manifestat que el projecte serà “molt important per a Manresa i el conjunt de la Catalunya Central” i ha recordat que abans de tenir un ús judicial, l’edifici sobre el que es construirà la nova seu va ser el Palau del Consell de la Ciutat, a partir de final del segle XVII, i ara “es recupera com edifici de govern”. L’alcalde ha explicat que la nova seu de la Generalitat s’ubicarà en un punt emblemàtic de la ciutat, al turó del Puigcardener, indret on es va originar la ciutat de Manresa, i que la construcció significarà una “’injecció de revitalització al cor del Centre Històric”, amb 250 persones que hi treballaran inicialment.

Aloy ha recordat que el projecte ve de lluny, del 2011, que inicialment s’hi projectà traslladar-hi només alguns serveis de la Generalitat, i que ha anat creixent fins a convertir-se en el que avui es presenta, amb una inversió superior a 12.5 milions d’euros. Per aquest motiu ha donat les gràcies als delegats del govern, consellers i també l’alcalde Valentí Junyent per haver treballat en el projecte, que fa que Manresa pugui disposar d’un “projecte equiparable a la resta de delegacions del govern”.

1 M menys de despesa anual en lloguers, manteniment i subministraments

El nou complex presentat avui a Manresa tindrà capacitat per allotjar fins a 250 treballadors, provinents tant d’aquestes dependències que ja existeixen com dels serveis territorials que estan pendents de desplegar al territori. Tindrà una superfície construïda de 7.083 m2, inclosos els 537 m2 de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, i comptarà amb un pressupost d’execució de l’obra de 12.579.950 euros. Amb aquesta operació, la Generalitat deixarà de pagar 1 milió d’euros anual en concepte de lloguers, serveis de manteniment i subministraments.

L’immoble, que estarà situat a l’illa delimitada entre el Parc de la Seu i els carrers Baixada de la Seu, Galceran Andreu i Codinella, es preveu que entri en funcionament el primer semestre del 2026. En una primera fase, s’hi traslladaran la Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central, els serveis territorials dels departaments d’Interior, Educació, Territori i Sostenibilitat, Justícia i Empresa i Coneixement, així com les oficines territorials de la Sub-direcció General de Salut Pública, de la Regió Sanitària del Servei Català de la Salut, del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de la delegació d’Acció i l’Oficina Comarcal del Bages-Moianès d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 
Un equipament obert a la ciutadania que dinamitzarà el teixit urbà potenciant la comunicació entre el casc antic i la resta de la ciutat

L’UTE formada pels despatxos d’arquitectes CDB ARQUITECTURA SLP – RFArq Arquitectos SLP serà l’encarregada de redactar el Projecte d’Execució i també de dirigir les obres. L’Edifici Generalitat a la Catalunya Central potenciarà l’eix de comunicació entre el nucli antic i la resta de la ciutat, donant continuïtat a la passarel·la sobre la Via de Sant Ignasi, a través del carrer Galceran Andreu, i generant una nova mobilitat pel carrer Codinella i el Parc de la Seu. A la vegada, es reurbanitzarà l’entorn i es crearà un espai públic a l’interior de l’illa, accessible des dels carrers Codinella i Galceran Andreu, connectat amb el Parc de la Seu i obert a la ciutat.

El disseny del nou equipament aplicarà criteris de sostenibilitat, incorporarà elements d’integració amb el medi ambient i tindrà en compte tant el desenvolupament sostenible dels espais exteriors com la qualitat ambiental de les plantes interiors. El pati central de l’illa tindrà una coberta vidriada que serà el pulmó tèrmic i acústic del complex. Durant l’hivern afavorirà l’escalfament de les capes altes per l’efecte d’estratificació tèrmica i, a l’estiu, la coberta permetrà la renovació de l’aire a l’interior evitant, així, l’acumulació de calor.

L’OAC, una única finestra per atendre tots els tràmits de la Generalitat

La nova seu es dividirà en cinc àrees i la principal serà la dedicada a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), que ocuparà una superfície útil de 537 m2. S’ubicarà entre la planta baixa i la planta altell. Es crearà una placeta sota cobert, a la cantonada dels carrers Codinella i Galceran Andreu, que facilitarà la circulació cap al vestíbul general i l’accés a l’OAC, on es podrà realitzar qualsevol tràmit relacionat amb qualsevol departament de la Generalitat en un sol lloc, a través del sistema de finestreta única.

Les plantes superiors allotjaran la resta d’oficines, que garantiran una tipologia d’espais variada i funcional que ofereixi espais adients per a cada tipus d’activitat i s’adapti a les noves maneres de treballar de l’administració. Seran uns espais flexibles que permetran fer canvis de distribució i ocupació en qualsevol moment, d’acord amb les futures necessitats.

2026, any d’entrada en funcionament

D’acord amb el calendari fet públic avui, CDB ARQUITECTURA SLP – RFArq Arquitectos SLP hauran de presentar la redacció del projecte bàsic abans del 15 de gener del 2021 i tindran temps fins al 30 d’abril del mateix any per lliurar el Projecte d’Execució a Infraestructures.cat. Mentrestant, es procedirà a enderrocar els edificis de les dues finques que estan en mal estat de conservació i també es faran els estudis arqueològics corresponents.

A finals del mes de juliol del 2021, Infraestructures.cat iniciarà la licitació de les obres d’execució, que hauran de començar el primer trimestre del 2022 i tindran una durada d’uns 3 anys i 6 mesos, aproximadament. Es preveu que la recepció de l’obra es farà cap a l’estiu del 2025 i que l’Edifici Generalitat a la Catalunya Central entri en funcionament el primer semestre del 2026, després que la Generalitat n’hagi enllestit l’adequació interior.

Una nova manera de treballar que situa les persones al centre de les polítiques d'atenció ciutadana

Aquesta operació s’emmarca en la voluntat del Govern d’anar cap a un nou concepte d’administració innovadora, sostenible i eficient, tant arquitectònicament com energèticament, que s’adapti a les necessitats de treball de les persones a partir d’un nou model organitzatiu i funcional. El punt de partida és el Pla de racionalització i optimització d’espais que el Govern va aprovar al juliol del 2013 per aconseguir una gestió més eficient dels immobles ocupats per serveis administratius i reduir costos. Aquesta política es troba en línia amb les noves tendències de reubicació cap a edificis corporatius, de gran dimensió, funcionals i eficients que segueixen administracions i empreses privades.

Així, l’Edifici Generalitat a la Catalunya Central permetrà introduir canvis en la manera de treballar de l’Administració i promourà la modernització de tots els processos, gràcies al treball col·laboratiu, la interdisciplinarietat i un nou model organitzatiu i funcional. En el marc d’una nova estratègia de l’espai de treball, en el nou immoble es potenciaran espais col·lectius i les plantes obertes i diàfanes, es reduiran al màxim els despatxos i s’afavorirà la mobilitat dels treballadors dins l’edifici per realitzar les seves tasques diàries. Tot plegat, amb l’objectiu final d’apropar l’administració al ciutadà i guanyar qualitat i eficiència en els serveis que presta.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: SEU DEL GOVERN   MANRESA   GENERALITAT 
També et pot interessar:
LA FOTO DEL DIA
Tot recordant a les víctimes de l'holocaust amb una espelma
BÀSQUET
El BAXI Manresa ja és a Múrcia per competir per la desena victòria
BÀSQUET
El BAXI Manresa es troba massa dificultats a Tenerife

MANRESA
Les obres al voltant de la Fàbrica Nova arriben a la recta final
MANRESA
Manresa recupera l'aportació de l'estat per ser ciutat gran
BÀSQUET
El BAXI Manresa visita la pista d'un dels equips més sòlids de la Lliga Endesa
Tot recordant a les víctimes de l'holocaust amb una espelma
La pressió assistencial continua altíssima i seguirà creixent
El CAE manté el Joc de Ciutat de la Llum
Valoren l'esforç de la Generalitat pels nous ajuts
Exigeixen que s’expulsin del cos els mossos que van participar a una agressió racista ara fa un any
180 llibres infantils i juvenils per als centres d'educació preescolar i primària de Súria
La promoció 2016-2017 d'UManresa continua amb un nivell d'inserció laboral per sobre del 85%
"Jo no hauria de ser aquí" creació teatral compromesa amb la denúncia i prevenció de la violència de gènere


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]