Dissabte 20 de abril de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

L'Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d'economia social
En el quart any de funcionament de l'Ateneu, malgrat la Covid-19, s'han dut a terme gairebé 200 accions de foment del cooperativisme a les sis comarques de la Catalunya Central.
L'Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d'economia social.

CATALUNYA CENTRAL / Redaccio/ Sergi Vazquez  
26/01/2021 09:03
Actuacions especials de mobilitat per la Diada de Sant Jordi a Manresa
La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina
El Consell de la Gent Gran de Solsona busca fotos, vestits i altres elements
L'Hospital de Berga repartirà contes per Sant Jordi als infants
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va acompanyar 87 nous projectes d'economia social durant el seu quart any de funcionament. D'aquests 87 acompanyaments en la creació de nous projectes cooperatius, 27 d'ells han estat al Bages, la comarca que en va tenir més de les sis que formen part de la Catalunya Central. Osona i l'Anoia en van tenir 17; el Berguedà, 14; el Solsonès, 7, i al Moianès en aquest últim any no n'hi va haver cap. Tres d'ells tenien un abast de tota la Catalunya Central i dos eren al Lluçanès.

Els acompanyaments per a la creació de nous projectes d'economia social en el territori no són ni de bon tros l'única activitat que du a terme l'Ateneu Cooperatiu al llarg de l'any, tot i que sí que són algunes de les més visibles i que generen directament ocupació, un dels objectius principals del Programa d'Economia Social de la Generalitat en el qual s'emmarca l'actuació dels 14 ateneus cooperatius existents a Catalunya. En concret, el de la Catalunya Central, malgrat la situació de pandèmia, durant el seu quart any de funcionament va dur a terme 197 activitats, en les quals van participar 1.769 persones.

D'aquestes 197 activitats, 56 van ser virtuals a causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària de la Covid-19. De la resta, 71 van tenir lloc a la comarca del Bages; 17 a l'Anoia; 17 més a Osona; 9 al Berguedà; 7 al Solsonès; 5 al Moianès; 3 al Lluçanès; 7 afectaven al conjunt de la Catalunya Central, i 3 van tenir lloc fora en altres territoris, tot i estar-hi implicat directament l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. 

Sis cooperatives i dues associacions de nova creació

Pel que fa a la constitució de projectes d'economia social, en total se'n van crear vuit (sis cooperatives i dues associacions), que van comportar la generació de 16 nous llocs de treball. En altres eixos de treball de l'Ateneu, es van dur a terme 44 accions formatives i 37 activitats amb centres educatius. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l'economia social, tant entre l'administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Coopera que certifica que han rebut la formació adequada per especialitzar-se en l'acompanyament de projectes d'economia social.

Més enllà de l'activitat més pròpia dels ateneus, com l'acompanyament i creació de projectes cooperatius, i la conseqüent creació d'ocupació, o l'activitat amb centres educatius o prescriptors, siguin públics o privats, també es va dur a terme un intens treball en diferents eixos transversals on l'economia social i solidària té cada vegada més presència a la Catalunya Central, com l'agroecologia, les cures, la transició energètica, la cultural, les finances ètiques, el consum responsable, les migracions o l'habitatge.

En aquest quart any d'activitat de l'Ateneu, en un context especialment complex a causa de la situació de pandèmia, l'Ateneu s'ha continuat consolidant com el referent en el territori en matèria d'economia social i solidària, sent part activa en tot allò que s'ha mogut en aquest àmbit en les sis comarques de la Catalunya Central. Alhora s'ha continuat coordinant amb els altres 13 ateneus de Catalunya, en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius (XAC), i aterrant en el territori les polítiques públiques de foment del cooperativisme que es dervien del Programa d'Economia Social impulsat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Una diagnosi sobre l'afectació de la Covid-19 en les cooperatives de la Catalunya Central

Entre les gairebé 200 activitats impulsades des de l'Ateneu destaquen la diagnosi que va fer-se entre les cooperatives i empreses d'economia social del territori sobre l'afectació que havien patit a causa de la Covid-19, així com la publicació i seguiment de les mesures per pal·liar la crisi sanitària i social derivada de la pandèmia. També, però, s'ha donat continuïtat a projectes iniciats en anteriors edicions, i s'ha implicat directament en l'organització de certàmens com la Festa del Riu de Manresa o la fira alTERna't de Manlleu. S'ha pres part activa en les tasques per crear un obrador compartit al Bages, s'ha acompanyat la primera cooperativa de joves del país a Collsuspina o s'ha obert amb Sostre Cívic un punt d'informació sobre habitatge cooperatiu a Manresa, entre moltes altres accions dutes a terme al llarg de l'últim any.

El grup motor de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està format per les cooperatives Gedi, Frescoop/MengemBages, L'Arada, Sambucus i Dies d'agost. Alhora, es compta amb la col·laboració de 54 entitats públiques i privades més del territori.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ATENEU COOPERATIU   CATALUNYA CENTRAL 
També et pot interessar:
CATALUNYA CENTRAL
Estudi determinants socials de salut Berta Rodoreda
CATALUNYA CENTRAL
PIMEC Catalunya Central estima un creixement positiu de l’economia de les comarques centrals
CATALUNYA CENTRAL
L'Ateneu presenta una formació sobre facilitació de grups i cures

CATALUNYA CENTRAL
El CAP Navarcles organitza un programa per promoure les habilitats familiars
CATALUNYA CENTRAL
La Delegació del Govern a la Catalunya Central publica una memòria del darrer any
MOIANÈS
L'Ateneu Cooperatiu acompanya 6 projectes d'economia social del Moianès
‘Chicago, el musical’ arribarà al teatre Kursaal de Manresa en 7 funcions del 14 al 17 de novembre
El teatre Kursaal amb la senyera
La Mastopèxia: Recuperar la forma dels pits i la confiança
Alternatives originals per celebrar la diada de Sant Jordi: Més enllà de roses i llibres
Actuacions especials de mobilitat per la Diada de Sant Jordi a Manresa
La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina
El Consell de la Gent Gran de Solsona busca fotos, vestits i altres elements
L'Hospital de Berga repartirà contes per Sant Jordi als infants


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]