Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

La consellera Violant Cervera ha inaugurat la llar i escola “Els Companys”
El nou equipament d’AMPANS és un recurs especialitzat que dona cobertura a adolescents i joves entre 12 i 18 anys amb trastorns severs de l’espectre autista i conducta.
La consellera Violant Cervera ha inaugurat la llar i escola “Els Companys”. Foto: Govern

ST. FRUITÓS / Redaccio/ Sergi Vazquez  
15/10/2021 19:40
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
 La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat la residència i escola que acull, des de fa unes setmanes,  adolescents i joves de 12 a 18 anys, amb discapacitat intel·lectual i autisme server. Ubicat en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el nou equipament disposa de 20 places residencials i 48 places escolars que acolliran alumnes amb necessitats d’alta complexitat. A més de la consellera, a la inauguració hi han participat l’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán, la delegada del govern a la Catalunya central, Rosa Vestit, el secretari d’infància, adolescència i joventut, Alexis Serra, la directora general de DGAIA, Ester Cabanes, i Lluisa Nicolau, directora dels Serveis territorials del departament de Drets Socials a Barcelona, que han fet junts una visita a les instal·lacions. A l’acte hi han assistit prop d’un centenar de persones.

El nou equipament d’AMPANS respon a una necessitat urgent davant la demanda creixent per atendre infants i joves amb discapacitat intel·lectual i Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) amb necessitats de suport generalitzat. La manca de recursos específics per tractar el creixement de diagnòstics TEA amb problemes de conducta associats en infants i adolescents ha portat l’entitat  a crear la nova residència i escola Els Companys, ubicada a Sant Fruitós de Bages. Aquest nou recurs d’AMPANS és pioner a Catalunya i ha estat pensat i dissenyat per poder atendre millor i de forma específica un perfil d’infants i joves amb autisme server i conducta associats a la discapacitat.

El nou equipament d’AMPANS combina casa i escola i això facilita la vida diària dels nois i noies que hi viuran. Un fet tan normal com el desplaçament diari a l’escola, pot suposar per aquests infants un gran trasbals, com posava d’exemple el president d’AMPANS Sebastià Catllà, durant el discurs inaugural: “un fet tan normal com llevar-se de bon matí, esmorzar i anar a l’escola, pot ser un moment crític per aquests adolescents i joves. Esdevenir un suport que comprengui i conegui la situació que origina la conducta, i la situació de discapacitat o trastorn de l’espectre autista, i els acompanyi, amb afecte, comprensió i respecte, és fonamental  per la millora de la seva qualitat de  vida, i alhora sent també un suport i un braç més per a les famílies”. El centre educatiu forma part de l’escola Jeroni de Moragas d’AMPANS i disposa d’una trentena de professionals entre mestres i educadors a les noves aules que incorpora la residència Els Companys. De moment acull 23 alumnes, 17 dels quals resideixen al mateix centre. La part de la llar s’estructura amb 6 pisos per a 4 persones cada un, i una unitat individual. També hi ha zones comunes destinades a menjador, sala polivalent  i un pati exterior, a més de cuina i bugaderia.

El projecte de construcció del centre Els Companys és l’únic que AMPANS no va aturar durant la pandèmia per l’emergència que suposava donar una sortida a aquest perfil d’infants i de vital importància per a les seves famílies, sent un recurs altament especialitzat. Previ a l’ obertura del centre, AMPANS ha treballat de forma important la comunicació i l’arrelament a Sant Fruitós de Bages, el municipi que acull el nou equipament, amb la voluntat de sensibilitzar la societat en relació a la discapacitat intel·lectual amb autisme i conducta associats.

Va demanar a les escoles del municipi que l’ajudessin a triar un nom amb la participació dels alumnes, i del resultat en va sorgir “Els companys”. També va crear un conte per explicar les circumstàncies que originen la discapacitat, posant de manifest que entorns més facilitadors que suprimeixen barreres físiques, de comunicació, de sensibilització i empatia, disminueixen les situacions de discapacitat i es fa la vida més fàcil a les persones. La voluntat d’AMPANS és la fer arribar el conte a totes les escoles que hi puguin estar interessades, i a fer-ne una versió digital i amb conta-contes, per compartir els valors que han d’ajudar a fer una societat més amable i inclusiva amb totes les persones.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ELS COMPANYS   AMPANS   SANT FRUITOS   BAGES 
També et pot interessar:
SALLENT
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats
LA FOTO DEL DIA
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
BAGES
El canvi de govern propicia el retorn del concert de cloenda dels TeMA a Avinyó

BAGES
Castellbell i el Vilar corregeix i resol la manca de contracte d'una empresa de riscos laborals
SÚRIA
La Fira de Rams de Súria dona inici a la setmana que culminarà amb la celebració de les Caramelles
CULTURA
Canvi de Presidència a la Agrupació Cultural del Bages
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]