En un informe de 2011, les Nacions Unides calculaven que un terç dels aliments produïts es llençaven. A la Unió Europea el percentatge és una mica inferior però segueix sent preocupant: cada any es descarten 88 milions de tones d'aliments, una quantitat equivalent al 20% de la producció alimentària total (FUSIONS, 2012). A Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona (ARC i UAB, 2012).
Per fer front a aquesta situació, la cooperativa mengem Bages, que posa en contacte productors locals amb consumidors, ha iniciat una campanya per tal de donar sortida a aliments que, d'altra manera, acabarien a les escombraries. L'acció consisteix en calcular les possibles minves (aliments que encara són comestibles però que probablement no es vendran) i oferir-los gratuïtament als clients de la cooperativa. Així, recompensen als seus consumidors per la fidelitat al projecte mentre eviten que els aliments es facin malbé.
Isa Álvarez, una de les membres de la cooperativa, explica que "sempre hem intentat evitar el malbaratament alimentari, però per desgràcia a vegades no és possible. Si ho podrem preveure, li donem sortida amb aquesta iniciativa, que ha tingut molt bona acollida". L'acció, que va estar en fase de proves durant el mes de febrer, ha sigut un èxit. Fins ara ja s'ha obsequiat la clientela de mengem Bages amb productes com bolet card, brocoli o pasta. A més, ho acompanyen de la següent explicació: El contingut d'aquesta bossa no figurava a la teva comanda. Es tracta d'un producte que preveiem que serà minva, és a dir, que no es vendrà i caducarà.
Abans que es faci malbé, preferim donar-te'l com a mostra d'agraïment al teu compromís amb mengem Bages. Aquesta acció és un petit pas per lluitar contra el malbaratament alimentari. Mengem Bages és una iniciativa de Frescoop, una cooperativa que te com a objectiu la promoció del consum de productes de proximitat, sostenibles i ecològics. Les seves principals activitats són: la distribució alimentària, la gestió de menjadors escolars i col.lectivitats i la dinamització del consum local en format cooperatiu.