Diumenge 19 de maig de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

L'accidentalitat a la xarxa de carreteres locals continua estable en els darrers cinc anys
Tot i mostrar una tendència cap a la disminució.
Marc Castells, a la presentació de l'estudi EuroRAP 2023.

SOCIETAT / Redacció  
20/12/2023 15:57
Manresa rep un ramat de cavalls i rucs en transhumància a la finca de Can Poc Oli
Gran participació en la trobada d’exalumnes del programa UniversiMés
Exposició "What if?", de la manresana Silvia Garcia Camps, a MoMa
La Diputació promou un model de contracte familiar per fer un bon ús del mòbil
L'accidentalitat amb morts i ferits greus en els 1.584 km de carreteres de la xarxa de carreteres locals de la Diputació de Barcelona s'ha estabilitat en un 60 - 70 accidents anuals, en els últims cinc anys, tot i que "aquest any, amb les dades que tenim ara, la tendència és que està disminuint i, per tant, aquesta és una bona notícia", tal i com ha detallat el vicepresident quart i diputat d'Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic, Marc Castells, durant la presentació de l'estudi EuroRAP 2023 sobre accidentabilitat al conjunt de la xarxa viària catalana, organitzada pel RACC.

En aquest sentit, Castells ha assegurat que la Diputació està "fent actuacions reactives quan es produeix l'accident, d'una forma molt eficient i molt ràpida" però que també es duen a terme "actuacions pal·liatives i preventives, que són més estudiades". Això ha permès, tal i com ha afirmat Castells, que tres carreteres, titularitat de la Diputació, ja no surtin al llistat de 10 de carreteres amb major risc de patir un accident en el període 2020-2022, que són la BP-1432 de Sant Feliu de Codines a l'Ametlla del Vallès, la BV-1221 de Terrassa a Matadepera i la BV-5224 de Manlleu a Torelló.

El vicepresident quart ha dedicat la seva intervenció per repassar les actuacions executades i previstes a les tres carreteres que, en l'estudi d'aquest 2023, surten al llistat publicat. La primera és la B-502, de Vilassar de Mar a Argentona, on durant el període 2020-2022 s'ha registrat sis accidents greus, tot i que no hi ha constància que, aquest any, n'hi hagi hagut cap de greu o mortal. A aquesta carretera l'any 2020 s'hi va realitzar una actuació de seguretat viària de més d'un milió d'euros, mentre que al 2021 es va reurbanitzar la travessera d'Argentona, amb un pressupost de 600.000 € i, aquest any, s'han fet actuacions de revestiment de cunetes i per valor de 200.000 €. 

A més, estan previstes actuacions de limitació de velocitat a la travessera de Vilassar a 30 km/h, l'execució d'un itinerari de vianants (del PK 1+000 a l'1+800) al tram periurbà de Vilassar de Mar a Cabrera, estimat en 1.200.000 € i l'execució d'un projecte en redacció de millora de la seguretat viària estimat en 500.000 €.

La segona carretera és la BV-5001, carretera de la Roca, on durant el període 2020-2022 s'han registrat 7 accidents greus i no es té constància que aquest 2023 hi hagi hagut cap accident greu i/o mortal. Entre el 2018 i el 2021 s'hi van executar dos itineraris de vianants a l'entorn de Montornès del Vallès per un import de 1.400.000 € i, aquest any, s'ha dut a terme una actuació de millora de la seguretat viària a la travessera de Montornès (400.000 €). 

També està previst un projecte de millora de la seguretat viària del tram interurbà entre Martorelles i Montornès, estimat en un milió d'euros, així com la continuació d'un dels itineraris de vianants fins a arribar a Vilanova del Vallès, amb un pressupost de 500.000€.

Finalment, la tercera carretera titularitat de la Diputació que, a l'EuroRAP 2023, s'ha inclòs al llistat de 10 de carreteres amb major risc de patir un accident entre els anys 2020-2022 és la BV-1201, carretera d'Olesa a Martorell, on durant aquest període s'hi van registrar dos accidents greus i dos mortal; i que, aquest 2023, es té constància que n'hi ha hagut un de greu. 

A aquesta carretera s'han fet actuacions d'ampliació de la plataforma mitjançant cuneta per la instal·lació de fibra òptica per un import de 125.000 € i s'està licitant una obra de seguretat viària de tota la carretera per un import d'1.100.000 €. D'altra banda, en els propers anys està previst executar cinc rotondes, dos d'elles per part de la Diputació per un import total de 2,5 milions, que estan en procés de redacció del projecte constructiu; i, tres rotondes més, que estan pendent de desenvolupament dels plans parcials dels ajuntaments implicats.

Accidents amb vehicles de dues rodes
Durant la seva intervenció, Marc Castells ha assegurat que "els vehicles de dues rodes en preocupen" i ha posat en relleu que en gairebé la meitat dels accidents registrats a les carreteres que són titularitat de la Diputació, hi ha implicada una moto o una bici, mentre que si només es tenen en compte els accidents mortals i greus, més de dues terceres parts (68%) d'aquests compten amb bicis o motos implicades.

Per fer front a aquesta situació, la Diputació de Barcelona inverteix, de forma anual, aproximadament un milió d'euros en barreres de seguretat i sistemes de protecció de motoristes, motiu pel qual ha assegurat, Castells, que la Diputació de Barcelona està "treballant en aquests sistemes de protecció de motoristes" i que "estem al 80% de l'objectiu" de tenir la xarxa protegida. A més, també ha detallat que en els propers tres o quatre anys s'hauran protegit tots els revolts perillosos per motoristes.

No obstant, el vicepresident quart ha fet una "crida a la responsabilitat dels usuaris, dels conductors, dels motociclistes, dels ciclistes" ja que cal "ser conscients que sortir a la carretera s'ha d'exercir amb molta responsabilitat".
 

22a edició de l'estudi
El RACC ha presentat, aquest dilluns, la 22a edició de l'estudi d'avaluació de carreteres EuroRAP, que analitza un any més l'accidentalitat a la xarxa viària catalana. El RACC i altres clubs europeus membres de la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) avaluen cada any amb aquesta metodologia les xarxes viàries de països d'arreu del món. 

A Catalunya, l'estudi compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. EuroRAP és un consorci europeu que analitza el risc d'accidentalitat de les carreteres amb l'objectiu de millorar la seguretat viària. La seva metodologia compara el nombre d'accidents greus i mortals que hi ha hagut els últims 3 anys en un tram de carretera amb el volum de vehicles que hi circulen (en termes d'intensitat mitjana diària de trànsit, IMD).

L'estudi EuroRAP es publica cada any a Catalunya des del 2002 i analitza més de 6.300 km de carreteres interurbanes de titularitat estatal, autonòmica i de les diputacions, on es concentra el 92% de la mobilitat del territori i on tenen lloc el 74% dels accidents amb ferits greus i víctimes mortals.

Les dades de sinistralitat de 2023 presenten una reducció de les xifres en relació tant al 2022 com al 2019. Fins al 30 de novembre, han mort 139 persones en 126 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya, el que suposa una reducció del 7% en el nombre de morts i del 7,5% en els sinistres mortals respecte el mateix període de 2022. Si es compara amb el 2019, la reducció és del 17% pel que fa a les víctimes mortals i del 18% pel que fa als accidents.

Tot i així, les víctimes que pertanyen a col·lectius vulnerables –motoristes, vianants i ciclistes–augmenten i representen el 48% del total fins el 30 de novembre de 2023 (44% l'any passat). Tot i que han mort cinc vianants menys (12) i un ciclista menys (5) respecte el mateix període de l'any passat, les víctimes mortals motoristes s'han incrementat fins a 51 morts (44 en el mateix període de l'any passat), el que representa un 37% de les víctimes mortals d'aquest 2023.

A l'acte també han intervingut el president del RACC, Josep Mateu; el director de l'Àrea de Mobilitat del RACC, Cristian Bardají; el director general d'Infraestructures de Mobilitat del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, David Prat; i el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: CARRETERES LOCALS 
També et pot interessar:

Fent esport al Pont Nou
Guanyadors del III Concurs de fotografia “Flor de Sol” 2024
Diferents Tipus de Piscines i Noves Tendències
Bombolles sota pressió: la sequera desafia el sector del cava català
Augmenta la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona
Gran participació en la trobada d’exalumnes del programa UniversiMés
Exposició "What if?", de la manresana Silvia Garcia Camps, a MoMa
La Diputació promou un model de contracte familiar per fer un bon ús del mòbil


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]