Dilluns 29 de abril de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Les DO catalanes al capdavant de la innovació i el dinamisme vitivinícola
L'INCAVI proposa la figura del vi elaborat amb caràcter innovador que permetrà donar suport i empara a les iniciatives enològiques innovadores dels cellers.
Les DO catalanes al capdavant de la innovació i el dinamisme vitivinícola.

BAGES / Redacció/Sergi Vàzquez   
14/04/2024 13:02
El Congost resisteix un dur València i el BAXI Manresa suma la 18a
El Centre d'Esports Manresa perd l'últim partit de la temporada al Congost
Rècord de visitants a les portes obertes d’UManresa
Els Comuns desplegaran una “llei de sequeres”
L'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i les Denominacions d'Origen han celebrat el 12è operatiu  al Penedès. L'eix central de la reunió ha estat la proposta d'un conjunt  de mesures en l'àmbit de la innovació vitícola i enològica en DO per part de l'INCAVI. Així, l'Institut ha proposat als consells reguladors la inclusió de nous mètodes d'elaboració de vins, la possibilitat de comercialitzar el raïm de varietats experimentals i la incorporació de tècniques d'identificació de varietats amb tecnologies avançades.

D'altra banda, s'ha fet valoració de la prova pilot del desplegament territorial de l'INCAVILAB al pla de Bages i s'ha explicat l'inici de la recollida de mostres en origen a la Terra Alta. Per part del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Godia, s'ha actualitzat l'estat i els treballs de la unitat d'inspecció del vi, emfasitzant que el vinícola és l'únic sector que compta amb una unitat específica. Un cop més s'han exposat els canvis que s'estan duent a terme en els diferents plecs de condicions de les DO i s'han explicat els propers passos de l'Estratègia d'augment de notorietat del vi català.

Aposta per la innovació mitjançant noves vinificacions

De cara a una ràpida aplicació, en matèria d'innovació, l'institut ha presentat a les Denominacions d'Origen una proposta en l'àmbit de les pràctiques enològiques. En aquest sentit l'INCAVI ha obert la porta perquè les DO puguin incorporar vins obtinguts per mitjà de tècniques innovadores amb noves característiques organolèptiques i fisicoquímiques diferents de les descrites en els seus plecs actuals. Ara bé, per fer-ho possible caldrà complir una sèrie de requisits:

-       Que la pràctica i el vi obtingut s'adeqüi a les condicions mínimes exigibles per a l'elaboració de vi fixades per la normativa europea.
-       L'elaborador interessat haurà de presentar una memòria tècnica prèvia a l'elaboració.
-       El volum màxim que es podrà emparar com a vi de DO serà de 3.000 ampolles.
-       El vi produït haurà de superar una analítica fisicoquímica i sensorial prèviament fixada per l'òrgan de gestió de la DO.
-       L'elaborador haurà de comptar amb l'autorització formal de l'òrgan de gestió de la DO abans d'iniciar l'elaboració.
-       Aquestes pràctiques innovadores hauran de constar al plec de condicions.

Impuls per la valorització de les varietats recuperades i patrimonials

Actualment, existeix una forta demanda del sector per incorporar varietats de vitis vinífera autòctones, en perill de desaparició o desconegudes. Aquesta voluntat però implica un gran esforç pel viticultor que no pot rendibilitzar-lo econòmicament.  Permetre, amb determinades condicions i amb un control de la DO, la comercialització de raïm d'aquestes varietats experimentals, reduiria l'impacte econòmic d'aquesta feina de recerca totalment necessària i enriquidora del sector.

La proposta inicial que ha presentat l'INCAVI a les DO, i que també s'ha defensat davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conjuntament amb la DG d'Agricultura del DACC, basaria les condicions per la comercialització en un acord escrit entre el viticultor, el consell regulador i l'INCAVI amb aquests possibles requisits:

            -  < 5% del cupatge i indicació en l'etiqueta.
            - Inclusió en el Plec de condicions de la DO
            - Traçabilitat específica

Per la directora general, Alba Balcells, "l'INCAVI defensa la capitalització del patrimoni de varietats de vinyes recuperades catalanes i l'aposta per la innovació enològica dels cellers com a projectes prioritaris del Pla Estratègic Horitzó 2025." Les altres mesures presentades en aquest operatiu també en la línia d'oferir un suport actiu al sector i d'eficiència dels procediments per incorporar varietats recuperades, són la proposta perquè l'INCAVI sigui centre validador de varietats i la incorporació de tècniques modernes per la identificació d'aquestes, com poden ser les tècniques de micro satèl·lits d'ADN.

INCAVILAB, a destí. Recollida de mostres, en origen

L'operatiu amb les DO ha servit també per presentar una línia de col·laboració per simplificar i agilitzar el circuit de recollida de mostres de control de qualitat en origen. La prova pilot s'iniciarà a la Terra Alta la propera setmana. L'objectiu és facilitar el procediment de recollida, anàlisi i recepció de resultats de les mostres de qualificació dels cellers.

A més, s'ha fet valoració de les sessions de formació que l'INCAVILAB va dur a terme amb la DO Pla de Bages on s'hi va traslladar amb un programa específic de formació d'analistes de celler amb l'objectiu de formar-los en bones pràctiques de laboratori. El curs, impartit pels tècnics analistes i investigadors de l'INCAVILAB, va incloure una part de formació teòrica i una part pràctica. Avui, s'ha explicat l'oferta d'una nova edició de formació de laboratori a destí per tal que les denominacions d'origen que ho considerin s'hi puguin acollir oferint aquesta eina als petits i mitjans cellers.

Denominacions d'Origen dinàmiques

Un altre dels punts que s'ha tractat a la sessió d'avui ha estat la modificació i actualització dels plecs de condicions de la majoria de les denominacions d'origen per tal d'adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Un fet que, contràriament al que passa en d'altres consells reguladors, a Catalunya s'acostuma a fer més d'un cop a l'any. Cal destacar l'aposta de les DO en fer una revisió dels aspectes organolèptics dels seus vins.

Entre els canvis més destacats, cal remarcar per part de la DO Penedès, la certificació ecològica obligatòria a partir de la verema 2025. En el cas de la DO Pla de Bages es demana la inclusió de vi brisat, vi naturalment dolç, vi fermentat en rapa, així com el mètode ancestral. A la DO Catalunya s'inclou la varietat mandó/garró. I, per últim, al plec de la DO Conca de Barberà constarà el vi brisat blanc i el mètode ancestral. Així mateix, segueixen endavant les revisions integrals dels plecs de les denominacions d'origen d'Alella, Empordà, Terra Alta i Costers del Segre.

Pla d'Inspecció

L'estiu de l'any 2023 es va crear una unitat específica d'inspectors que focalitzen la seva tasca en el compliment de la normativa del sector vitivinícola. Es tracta de l'únic àmbit que compta amb una unitat específica i que properament es dotarà amb més efectius. Una de les metodologies de la unitat és fer una inspecció integral de totes les empreses que es visiten, fent un balanç de totes les entrades i sortides per veure l'origen i el destí del vi. Dins del pla de control 2024, de les 115 inspeccions que hi ha programades, el sector vitivinícola és l'àmbit que focalitzarà el major nombre d'inspeccions. Pel que fa els controls exploratoris, dels 250 previstos, mínim el 20% correspondran al sector vitivinícola.

L'equip d'inspectors treballa amb la intenció de dur a terme inspeccions al llarg de tota la cadena de manera integral, en coordinació amb les unitats competents en el control oficial del sector que depenen del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els controls previstos inclouen actuacions conjuntes amb els Mossos d'Esquadra per aturar i revisar els moviments d'entrada de productes vinícoles en camions cisterna.

Estratègia d'augment de notorietat del vi català

Finalment, a la reunió també s'han tractat les properes passes de l'Estratègia de d'augment de notorietat del vi català, després d'iniciar-se amb la presentació de la campanya de promoció Catalunya, on el vi és cultura, al novembre passat.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: DO PLA DE BAGES  
També et pot interessar:
BAGES
La DO Pla de Bages tanca amb èxit l'edició rècord de la Barcelona Wine Week
BAGES
El Picapoll d’Oller del Mas i el Singular Blanc de Collbaix reconeguts com a Vi de Finca Qualificada
SOCIETAT
L'ESVICC i la DO Pla de Bages concedeixen 5 beques d'estudis relacionats amb la vinya i el vi

BAGES
La DO Pla de Bages i l’ESVICC anuncien beques pel curs 23-24
BAGES
Carles Playà, nou president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages
BAGES
Èxit d'inscripcions a la formació del cicle de la vinya
Cartells electorals al centre de Manresa
Acte de campanya de la CUP als Carlins
El Congost resisteix un dur València i el BAXI Manresa suma la 18a
El Centre d'Esports Manresa perd l'últim partit de la temporada al Congost
El Documental del Mes torna dijous a la Plana de l’Om amb la projecció de ‘Mambar Pierrette’
Rècord de visitants a les portes obertes d’UManresa
Els Comuns desplegaran una “llei de sequeres”
La companyia inversora P3 Logistic Parks col·loca l'últim pilar de la nova nau


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]