|
|
|
Un ajuntament sempre és un lloc molt freqüentat pels ciutadans. El de Manresa sol estar molt transitat des de primera hora del matí, dia rere dia. Però hi ha parts de l’edifici, segurament les més boniques i interessants, que sovint queden amagades rere el fervor que es cou diàriament als taulells de l’administració municipal. O a la sala de premsa, també molt freqüentada.
Coincidint amb la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa, la comissió cívica a qui el consistori va encarregar l'organització de la programació va decidir que calia obrir l’Ajuntament al públic i explicar-li detalls de la història de la ciutat. El primer grup de curiosos que s'ha acostat aquest dissabte a la tarda a la casa de la vila era tímid, unes sis o set persones, a les quals s'ha anat afegint gent mentre transcorria la visita.
L’historiador Francesc Comas, un dels comissaris de la celebració, ha estat l’encarregat de guiar els visitants, que han pujat al primer pis per la mateixa escala, encara adornada amb una catifa vermella, que divendres al vespre van trepitjar el president Puigdemont i Forcadell. Comas els ha explicat en aquest punt que l’Ajuntament era antigament la casa del veguer. Incendiada i derruïda durant la Guerra de Successió, es va tornar a alçar el 1777 transformada en un palau barroc, fet que es pot apreciar per la seva entrada senyorial, el pati interior –ara cobert– i la gran escala que condueix fins a l’entrada noble.
El saló de sessions ha estat el punt més entretingut. De les seves parets en pengen els quadres dels 25 manresans il·lustres –24 homes i només una dona–, alguns dels quals, com el metge Oleguer Miró, van ser presents en l’assemblea de 1892 en què es van aprovar Les Bases. Comas ha aprofitat el seu extens coneixement per delectar els assistents amb detalls sobre què van fer els prohoms catalans durant aquells tres dies –com un passeig en carruatge fins al monestir de Sant Benet– o per què era Manresa, llavors, la quarta ciutat més important de Catalunya.
Els mateixos racons desconeguts de l’Ajuntament, declarat recentment Bé Cultural d'Interès Nacional, es tornaran a obrir al públic a l’estiu, dins de les visites a la Manresa Desconeguda. |