Dijous 28 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Embaràs i esport
La pràctica d'esport durant l'embaràs ha estat motiu de controvèrsia i, des de sempre hi ha hagut moltes teories populars sobre els seus riscos. Eli Carvajal, Tècnica esportiva especialitzada en activitat física per l'embarassada del Complex Esportiu de les Piscines Municipals de Manresa ens explica com viure un embaràs actiu.
Una embarassada no és una persona malalta i pot fer exercici, excepte en els casos específicament indicats.

Redacció  
15/09/2019 10:09
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Les embarassades eren vistes com a malaltes vulnerables a les quals es prescrivia repòs a casa. Les investigacions científiques dels últims vint anys, però, han avalat que l'esport supervisat aporta tants beneficis com perquè avui dia, esport i embaràs siguin una combinació imprescindible, sempre sota la valoració i supervisió del ginecòleg i del professional de l'esport.

Per tant, podem assegurar que una embarassada no és una persona malalta, sinó algú, que pràcticament s'ha de preparar en 9 mesos, per córrer una de les maratons més importants de la seva vida. I tu, et prepararies una marató fent repòs al sofà? Crec que la resposta és molt clara.
Si s'exclouen els embarassos amb complicacions, els esports de contacte o amb possibilitat de caigudes, no hi ha inconvenient en què les dones facin rutines d'entrenament durant la gestació. El repòs no aporta beneficis, excepte en els casos que estigui específicament indicat. Una embarassada que faci esport de manera continuada, només obtindrà beneficis tant per ella com pel nadó. No obstant això, cal tenir en compte una sèrie d'aspectes com són la condició física de la dona i l'edat gestacional.

Ens podem trobar amb dos casos molt diferenciats, l'embarassada que abans ja era esportista, practicant de manera contínua una rutina d'entrenament, la qual només ha d'anar adaptant de mica en mica la seva rutina a mesura que avancen els mesos. Un bon exemple és el de les dones que gaudeixen corrent i segueixen fent-ho en l'embaràs.

L'altre exemple seria el de la dona que mai ha fet esport o ho ha fet de manera ocasional. Quan aquesta dona es queda embarassada, pot practicar esport? Sí!, rotundament sí però sempre adaptat i supervisat per part de personal qualificat.

Fer esport, ens proporciona més sensació de benestar general, millor resistència física, més autoestima i seguretat emocional. Millora la circulació sanguínia i la capacitat pulmonar, regula el ritme intestinal i augmenta les defenses, de manera que prevé malalties. I a més, està demostrat que és un magnífic antídot per combatre la fatiga, l'insomni, l'estrès, el dolor lumbar, les rampes i l'augment excessiu de pes, reduint l'aparició d'estries i en més d'un 40% el risc de preeclàmpsia, i la diabetis gestacional. Fer esport durant l'embaràs ens ajuda a una millor i més ràpida recuperació després del part.

D'altra banda, s'ha demostrat que els parts de dones que fan esport són més curts, menys problemàtics, amb menor sofriment fetal agut i amb menor incidència de prematurs. A major activitat, menors són les cesàries practicades i menor el temps d'hospitalització de la mare. A millor relació d'esport i embaràs, millor i ràpida recuperació de la dona.

I que passa amb el postpart? Doncs tots aquests beneficis continuen en aquesta segona etapa, ja que la dona que ha fet esport durant l'embaràs té una recuperació molt més ràpida, tornant a la condició física que tenia abans de l'embaràs en menys temps.
Un cop la mare es trobi bé després del part i vulgui començar a fer esport de nou, és molt important continuar amb sessions guiades i adaptades a la seva nova situació, per tal d'anar recuperant l'abdomen i el sòl pèlvic, a part de perdre els quilos guanyats durant l'embaràs.

A les Piscines Municipals de Manresa iniciem aquest setembre un nou servei especialitzat anomenat Embaràs Actiu. Aquest servei consisteix en un entrenament en grup, al gimnàs i a la piscina, totalment personalitzat i adaptat a les necessitats de cada dona en cada fase de la gestació i també després del part.

El servei s'inicia sempre amb una primera visita amb exploració/valoració de la dona més un entrenament personal. Amb aquest visita el professional especialitzat en esport i embaràs realitza una valoració per tal d'ajustar els entrenaments a la condició física de la dona. Un cop feta aquesta primera visita la dona pot assistir a qualsevol de les classes d'Embaràs Actiu que hi ha dins del programa d'activitats dirigides de les Piscines Municipals de Manresa. Totes les sessions són grupals però els exercicis es personalitzen i adapten a cada dona i moment, acompanyant-la així durant tot el procés d'embaràs.

Sentir-se bé amb una mateixa i amb el seu cos és molt important psicològicament, però també és igual d'important sentir-se físicament forta i amb energia per afrontar amb alegria aquesta nova situació, en la qual els valors canvien, i la prioritat passa a ser aquest nou membre de la família, i en la qual no s'ha d'oblidar que a part de ser mare, també som dones.

 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: EMBRAS I ESPORT 
També et pot interessar:

Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]