Dilluns tindrà lloc la Manresada, una gimcana de geolocalització amb tecnologia mòbil en què l'alumnat de Secundària, organitzats en grups de 4, han de localitzar diferents indrets de la ciutat de Manresa amb l'ajuda del telèfon mòbil. La Manresada, que enguany arriba a la VIIa edició, està coordinada per l'Equip Lacenet i rep el suport del Departament d'Educació i l’Ajuntament de Manresa des de les regidories d’Ensenyament i Mobilitat.
David Aaron ha manifestat que la Manresada és un projecte “molt ric, amb un ampli contingut educatiu i urbanita”. El regidor de Mobilitat creu que és una proposta que permet als joves conèixer la ciutat, el seu patrimoni i el transport urbà, uns aprenentatges que han de fer servir en un futur en què és clau la mobilitat sostenible.
Ramon Barlam ha agraït el treball de l’Ajuntament de Manresa per contribuir a la celebració de la setena edició de la Manresada “un projecte amb un potencial enorme que ens enorgulleix i que no té sostre, ja que tenim noves idees de cara a noves edicions”. El professor representant de LaceNet ha explicat que l’activitat permetrà treballar aspectes com la contaminació acústica, les barreres arquitectòniques o l’emergència climàtica.
Setena edició de la Manresada.
L’èxit que va tenir la Barcelonada 2013 va portar els organitzadors a proposar-la com a projecte col·laboratiu a l’equip de professors de LaceNet, amb la intenció de redimensionar l’activitat. L’any 2014 s’organitza la Manresada i la Barcelonada i en l’edició de 2015 s’hi afegeix l’equip de robòtica de la UPC.
Durant la gimcana els grups han de resoldre una sèrie de reptes que se'ls proposa fent ús d'una aplicació de realitat augmentada creada expressament per a l'ocasió per la Dra. Dolors Royo de l'EETAC-UPC i utilitzant altres apps de xarxes socials, edició de vídeo, mesura de soroll,...El professorat fa el seguiment dels grups amb una app de control parental des del centre de control situat a l'institut Lluís de Peguera. En l'activitat es promou l'ús del transport públic i les bones pràctiques amb dispositius mòbils.
Activitats de la Manresada
En aquesta edició es durà a terme una activitat de ciència ciutadana en què l'alumnat mesurarà el soroll de diferents indrets per acabar elaborant un mapa de calor de la contaminació acústica de la ciutat. Els alumnes localitzaran i recolliran imatges de barreres arquitectòniques que detectin durant el recorregut per prendre consciència de la problemàtica que suposen.
Amb les dades recollides s'elaborarà un mapa de barreres arquitectòniques de Manresa. Una de les proves és la vídeo entrevista en què l'alumnat haurà d'entrevistar gent pel carrer sobre la temàtica de l'emergència climàtica.
També hi ha una prova de realització d'un vídeo inspirat en una cita literària d'una postal de la Institució de les Lletres catalanes, una imatge Bookface i una altra imatge lliure per incentivar la creativitat.
La Manresada s'iniciarà a la plaça de les Oques de Manresa a les 9:45 h. Una vegada realitzada la gimcana l’alumnat participant es reunirà al Parc de la Seu on a les 12:45h començarà l’acte de cloenda amb una actuació participativa del Manel Justícia. L’Ajuntament facilita una targeta de transport T2 a cada participant.
Les regidories d’Ensenyament i de Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa han fet l’entrega conjunta de les targetes T-2 als participants per a poder viatjar en bus urbà durant l’activitat i la informació del bus urbà que s’ha entregat a cada participant (en format targetons), on hi consta la app del bus urbà, amb els horaris i el temps real de pas del bus a cada parada de la ciutat i la pàgina web de com fer-se la T-16. Títol de transport que permet viatges gratuïts il·limitats per nens i nenes fins a 31 de desembre de l’any que fan els 16 anys. A partir de l’1 de gener d’aquest any la seva emissió també és gratuïta.