El Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània (CFP) i el centre tecnològic Eurecat han signat avui una aliança d‘ampli abast amb l’objectiu d’augmentar la competitivitat de les empreses del sector metall-mecànic de la Catalunya Central i de tot el territori català, amb especial atenció a la petita i mitjana empresa, davant dels importants reptes de futur que afronta aquesta activitat industrial.
En aquest sentit, la suma de capacitats i de recursos d’ambdues entitats permetrà que el sector empresarial pugui accedir a una oferta formativa puntera, així com a un ampli espectre de serveis, que van des de la recerca aplicada i la tècnica i l’operació a les instal·lacions productives fins al suport a l’emprenedoria de nous equips metall-mecànics.
Amb aquesta finalitat, el conveni de col·laboració estableix les línies de treball i un marc de cooperació estable entre CFP, com a centre de referència per a professionals i empreses especialitzat en tècniques de fabricació en el sector metall-mecànic, i Eurecat, com a referent en tecnologies de fabricació avançada, tot combinant coneixements industrials, digitals i de sostenibilitat. Han subscrit el protocol la presidenta de Fundació Lacetània, Sílvia Gratacòs, i el president d’Eurecat, Xavier Torra, en un acte que ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.
En l’acte, Marc Aloy s’ha felicitat de la signatura de l’acord, que “permetrà sumar l’àmplia experiència i coneixements de dues institucions de relleu, com són Eurecat i CFP, per tirar un projecte absolutament en línia amb els reptes que tenim com a territori i com a país: situar-nos en una posició puntera en l’àmbit de la digitalització i de la indústria 4.0. El nostre territori ja fa temps que treballa en aquests camps, i amb METALLCAT es farà un pas més, molt important i necessari”.
Segons destaca la presidenta de Fundació Lacetània, “el sector industrial es troba en un moment clau amb la irrupció de la indústria 4.0 i aquesta aliança permetrà que les nostres empreses tinguin accés a coneixements i suport tècnic avançats que les situïn al capdavant d’aquesta nova revolució industrial”.
“Amb aquest acord, tècnica i tecnologia s’integren per a posar-se a disposició de les empreses del sector en els seus processos d’R+D, innovació i també de fabricació a peu de fàbrica o taller”, recalca el president d’Eurecat.
D’acord amb el president del CFP, Joan Ramon Perdigó, “aquest acord permetrà reforçar i ampliar el paper que té el CFP per a les empreses del metall del territori, i obrir-nos també més enllà de la Catalunya Central. Som un centre únic a Catalunya tant per la línia d’actuació com pel fet d’estar impulsat conjuntament per les pròpies empreses, amb el suport de les administracions i les organitzacions empresarials”.
En paraules del director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, “l’aliança entre ambdues entitats sumarà les capacitats úniques i singulars del Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània i Eurecat per potenciar la competitivitat del sector metall, amb la finalitat de projectar-se i donar servei no només al Bages, sinó a tot Catalunya”.
El Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània i el centre tecnològic Eurecat col·laboraran en l’explotació de llurs infraestructures a nivell de tallers i laboratoris i en projectes de fabricació avançada, en àmbits com la indústria 4.0, la producció sostenible o la digitalització. Aquesta aliança impulsarà una oferta altament avançada en camps vinculats al disseny, la mecanització, el plegat de xapa, el prototipatge, el manteniment industrial o la metrologia, entre d’altres, mitjançant diferents serveis, nivells, formats i cicles formatius per al sector.
Primer cicle formatiu de materials avançats dirigit a formar nous professionals en aquest camp estratègicEn aquest sentit, el Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània i Eurecat Academy, la marca de formació d’alta especialització d’Eurecat, impulsen el seu primer cicle formatiu de materials avançats dirigit a formar nous professionals en aquest camp estratègic, amb un esperit altament aplicat. El cicle ofereix vuit formacions d’alta especialització en matèries que inclouen els materials bioplàstics, l’alumini, els materials compostos i els acers, a més de dues formacions de caràcter més tècnic que permetran als alumnes conèixer el comportament mecànic dels acers d’alta resistència i un seminari de tenacitat a la xapa metàl·lica.
El protocol de col·laboració estableix el desenvolupament d’accions conjuntes en matèria de fabricació avançada sostenible i la digitalització, amb especial atenció a la formació de joves i de dones, per donar resposta a la demanda de talent en aquest àmbit, en col·laboració amb el sector empresarial i l’Administració pública.
Avançar cap a una oferta conjunta diferencialL’acord de col·laboració estipula també les bases per a una major integració futura de les activitats d’Eurecat i del Centre de Formació Pràctica, inicialment de caràcter més funcional, per conformar una oferta conjunta diferencial que pugui ser cada vegada més atractiva per les empreses.
En aquest sentit, el protocol identifica diferents àmbits d’actuació col·laboratius entre Eurecat i el Centre de Formació Pràctica, com és el cas de serveis de suport per a la mecanització de peces, prototipatge i utillatges. També assenyala les bases perquè ambdues organitzacions puguin oferir una oferta formativa contínua integrada especialitzada, adreçada a les empreses i altres agents de la Catalunya Central i d’altres territoris, sumant capacitats professionals, tècniques i tecnològiques, organitzatives, de gestió i d’infraestructures.
La iniciativa compta amb el recolzament d’entitats i institucions de referència a la Catalunya Central, com són la Cambra de Comerç de Manresa, l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central i PIMEC, totes elles amb una estreta vinculació amb CFP i Eurecat, a través del seu Patronat i de la Comissió Territorial de Manresa, respectivament. Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat ManresaEurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a
www.eurecat.org.