Manresadiari.cat: Un de les paraules que més s’han emprat en parlar de la 24 edició de la Mediterrània ha estat el de “Joventut”.Jordi Fosas: És una de les claus de la fira, la gent jove, perquè com a fira pública hem de donar-los oportunitats i dedicar-los una especial atenció per a que arrenquin. Tenim tota una fornada de gent jove que té una mirada desacomplexada cap als materials d’arrel. És una qüestió generacional, queda lluny d’un passat, una mirada amb menys perjudicis. Les nostres generacions, des dels setanta fins els noranta, necessitaven fer un trencament amb la tradició, calia trencar amb la dictadura, canviar l’
status quo. En molts casos aquests poders havien agafat la tradició com a bandera i es volia trencar amb tot allò. En canvi avui, això queda lluny i tenim gent jove que mira sense complexes. Això els permet hibridar-ho, fusionar-ho com si estiguessin treballant amb qualsevol altre material creatiu i estan sortint uns treballs artístics brutals.
La Fira Mediterrània és la fira menys comercial dins de les fires estratègiques catalanes?Som el mercat que se’ns inscriuen més professionals. Ens ajuda el fet de ser pluridisciplinars. Sabem atreure molts professionals a la fira però ens falta trobar un circuit per aquest programador mitjà i en aquest sentit hem de picar molta pedra. Ajuda molt aquestes mirades desacomplexades d’artistes joves. Si els programadors tinguessin aquesta mateixa mirada programarien molt més aquest tipus de projectes.
La Fira recuperar la seva presencialitat. No us heu proposat de mantenir alguna de les iniciatives a nivell virtual que es van endegar en la passada edició?Hi ha moltes ganes de tots els sector de tornar a la presencialitat. Totes les activitats seran presencials al 100%, però sí que algunes també es faran en línia, sobretot aquelles que l’any passat vam veure que era una avantatge fer-les en línia. Per exemple, la Llotja Virtual. Enguany hi haurà un espai físic però la web app que vam desenvolupar l’any passat continuarà vigent perquè va funcionar molt bé. Dins la llotja virtual, mantindrem el
Segueix la Fira en línia. Tota l’activitat professional es podrà seguir en línia, no tindrem el mateix volum de l’any passat però mantindrem algunes, també pensant en els espectacles internacionals. I finalment les
Speed Meetings, les reunions ràpides. Les mantindrem en format presencial durant la fira i la setmana abans les farem virtuals, perquè van funcionar molt bé.
Una de les novetats d’aquesta fira será precisament aquesta àrea professional, l’Area Pro.Aquesta Àrea Pro, estarà ubicada entre la Casa Lluvià i tot el pati del Casino. Vol ser espai de trobada presencial per a que tots els professionals puguin interactuar. Estarà climatitzat i adequat a la Taverna de la Fira. Hi tindran lloc reunions ràpides, trobades, itineraris de projectes artístics. Volem que sigui un punt de contacte entre professionals, que generi activitat i que sigui punt de formació també. Buscàvem un espai que pogués ser interior i exterior i aquí tenim aquest joc. Ho farem servir com a experiència pilot per si funciona per a properes fires, perquè esta al centre de la ciutat i és molt fàcil accedir a la resta d’equipaments culturals.
En diferents moments us heu congratulat de que torni l’associacionisme...El món associatiu de cultura popular és molt important al país i també a Manresa. L’any passat no van poder ser perquè estava expressament prohibida l'activitat de les associacions. Enguany la recuperem amb dos grans línies. La jornada
Miralls, al Teatre Conservatori, on plantejarem diferents iniciatives per a que l’associacionisme popular miri cap al futur. I durant tot el cap de setmana un total de quinze associacions de cultura popular ens presentaran els seus espectacles. Serà una bona oportunitat perquè tornin a la plaça i tornin als escenaris.
La programació finalment compta amb 63 espectacles...Tornem a les xifres del 2019 i la Fira enguany ofereix un total de 67 propostes dins la programació oficial -de les quals 43 són estrenes-, 15 més a la programacio off d’artistes emergents i finalment s'han afegit els Rizomes, amb 15 propostes més. Des de la Fira teníem ganes de tornar a aquest volum, era important poder-ho fer i que totes elles poguessin ser presencials. Del total de propostes, 37 són de música, amb tres grans línies de programació. En primer lloc, novetats de l’escena de musiques del món de la Mediterrània. Després estudiarem l’actualitat de la nova escena folk catalana. I finalment, una tercera una mirada més enllà de la Mediterrània, propostes que ens arriben per exemple des de Galicia o el País Basc, que fugen de la mediterraneïtat però que ens aporten aquest valor d’arrel. De la resta, tindríem 15 propostes de moviment, de dansa i de circ, una dotzena de projectes de Teatre i instal·lacions i 6 propostes pera públic familiar i escolar.
Què son els Rizomes?Rizomes vol dir que a partir d’un nus, d’un projecte artístic, hem articulat tota una sèrie de programació paral·lela que ajuda a comprendre millor aquell tema. Els espectadors podran anar a un concert però també podran visitar una exposició o assistir a una conferència. Parlarem de figures com Joan Tomàs, Palmira Jaquetti o Manuel Cubeles, entre d’altres.
Anem camí de la normalitat, però encara no hi som…L’organització de la Fira ha estat molt diferent de l’any passat. Llavors veníem de la normalitat i va arribar la pandèmia, a sis mesos vista de la Fira, i els projectes dels artistes es van veure frenats. Ara és el contrari, estem tornant a la normalitat. D’altra banda, l’any passat teníem més clar fins on podíem arribar, enguany ha sigut més complex en aquest sentit però estem preparats per si hem d’adaptar horaris, espais, accessos, etc. La fira ja l’hem plantejat segons la normativa vigent.
La Fira farà un acapte d’aliments.Conjuntament amb la Fundació Convent de Santa Clara hem organitzat una recollida d’aliments per a la jornada de diumenge . Els assistents als espectacles de diumenge tarda hauran de portar aliments a banda de la seva entrada i qualsevol persona que vulgui també pot portar aliments al pati del Kursaal durant tot el dia.