Dimecres 17 de agost de 2022
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Manresa exhibirà el seu patrimoni cultural en les Jornades Europees del Patrimoni
La Seu, la Culla, la Cova, el Carrer del Balç, la Renaixença, el lapidari del Museu de Manresa i els edificis industrials i modernistes de la ciutat seran els protagonistes de les portes obertes, visites guiades i activitats diverses que tindran lloc els dies 7, 8, 9 i 10 d’octubre.
Manresa exhibirà el seu patrimoni cultural en les Jornades Europees del Patrimoni. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Redaccio/ Sergi Vazquez  
02/10/2021 12:15
El BAXI Manresa 2022-23 es presenta en públic
L'Ajuntament de Manresa inicia l'enderroc dels dos darrers edificis de la plaça Bonavista
Recuperació del so de les campanes a Joncadella
La Torre Santa Caterina serà l'espai de "Microscopies"
Com cada any en aquesta època, els monuments i equipaments patrimonials d’arreu d’Europa obren portes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. Manresa també es torna a sumar a la celebració amb diverses activitats que serviran per apropar el patrimoni de la ciutat i difondre la consciència de conservar-lo a tots els públics, tant als manresans i manresanes com a les persones que visitin la ciutat.

Enguany se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) a Catalunya. Aquesta iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc ininterrompudament a Catalunya des del 1991 és considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.  Amb aquestes jornades, s’obren les portes dels monuments i equipaments patrimonials d’arreu del país amb visites guiades i activitats diverses per gaudir d’aquest llegat i conscienciar tothom del seu valor cultural i social.

Manresa té un patrimoni cultural excepcional amb molts elements emblemàtics i se sent especialment implicada en aquesta jornada. Malgrat les restriccions imposades per la crisi sanitària, la ciutat torna a oferir un programa d’activitats en grups reduïts.

A Catalunya, les JEP són promogudes per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. L’organització i la portada a terme de totes les activitats que es fan a Manresa és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones.

La Seu, la Culla, la Cova i el Carrer del Balç tornen a ser protagonistes de les portes obertes i visites guiades. A la Culla s’explicaran els resultats dels recents estudis històrics i arqueològics. També es podrà veure l’excepcional exposició de maquetes de l’evolució de la Seu al llarg dels seus 700 anys de vida a la Casa Lluvià.

Alhora en seran protagonistes també els principals edificis industrials i modernistes del centre de Manresa a través d’una passejada fotogràfica organitzada pel Parc de la Séquia i l’Amical Wikimedia amb la qual s’explicarà com contribuir a fer més extens el fons fotogràfic de l’enciclopèdia més gran del món.

El Centre d’Estudis del Bages ofereix un conjunt de conferències de gran interès dins les seves IX Jornades de Patrimoni, que enguany porten el títol de Presevar el patrimoni de torres i castells. I el diumenge al matí s’ofereixen portes obertes i visites guiades a l’entorn de la destrucció del patrimoni de la ciutat durant la Guerra Civil, a l’eMM2 - Espai Memòries, el Magatzem Lapidari del Museu de Manresa a la plaça de la Reforma.

El mateix diumenge a les 11 del matí també es farà una visita guiada a l’Escola la Renaixença i a l’exposició República i Escola a Manresa (1931-1939), amb motiu dels 90 anys de la proclamació de la República. Es podrà visitar l’interior de l’edifici i també el refugi antiaeri. Totes les activitats són gratuïtes. Per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19, en algunes de les activitats s’ha de fer reserva de plaça prèvia.

Programa d’activitats

Fins al 10 d’octubre
De dimecres a diumenge de 18 a 20.30 h
Casa Lluvià (carrer de l’Arquitecte Oms)
Exposició LA SEU DE MANRESA, 700 ANYS. De Berenguer de Montagut a Gaudí

La mostra, comissariada per Fermí Bataller i Francesc Rafat, té el seu origen en les modelitzacions en 3D de l’evolució constructiva que Fermí Bataller va crear per al documental “La Seu de Manresa, set segles de vida”, que també es pot veure a la mateixa sala. Mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, s’han realitzat maquetes de les diferents èpoques constructives de la Seu de Manresa, des de l’església romànica del segle XII, fins a la basílica actual. 

Organitza: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Demarcació Comarques Centrals. Col·laboren: Ajuntament de Manresa i Amics de la Seu

Dijous 7 d’octubre
A les 19 h
Convent de les Caputxines (carrer de Talamanca)
IX Jornades de Patrimoni: “Presevar el patrimoni de torres i castells" 
Ponència inaugural: Castells i torres a les valls del Cardener i Llobregat (segles IX-XI) a càrrec de Jordi Gibert i Rebull
Organitza: Centre d'Estudis del Bages

Divendres 8 d’octubre
A les 18 h
Sala Gòtica de la Seu de Manresa (Baixada de la Seu)
Conferència “Arca Sagrada: essència i presència dels Cossos Sants de Manresa” a càrrec de Joan Arimany i Juventeny, director de la revista digital “Reliquiae Sanctorum in Catalonia”.
Cal reservar plaça trucant al 938721512 o enviant un correu electrònic a gestio@seudemanresa.cat
Organitza: Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa i Amics de la Seu

A les 18 h i a les 19.30 h
Casa de la Culla (carrer de la Culla)
A la Culla res és el que sembla
Visita guiada a la Culla per presentar l'estudi històric i arqueològic que s'hi ha realitzat aquest any: s’explicarà l’origen i evolució de l’edifici i la història dels seus habitants des del segle XIII fins  a l'actualitat. Si la situació ho permet, la visita inclourà una copa de vi.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat
Organitza: Parc de la Séquia. Col·labora: DO Pla de Bages

Dissabte 9 d’octubre
De 10 a 14 h
Museu de la Tècnica (carretera de Santpedor)
Passejada fotogràfica pel Patrimoni de Manresa
Farem una passejada mentre anem coneixent i fotografiant els principals edificis industrials i modernistes del centre de Manresa. Des de l’Amical Wikimedia de Catalunya ens explicaran com podem contribuir a fer més extens el fons fotogràfic de l’enciclopèdia més gran del món.
Cal que tothom porti la seva càmera de fotografiar o telèfon mòbil per fer les fotos.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat
Organitza: Parc de la Séquia, Amical Wikimedia

De 10 h a 13 h
Santuari de la Cova de Sant Ignasi (Camí de la Cova)
Portes obertes per visitar la Cova
Es podrà veure l’obra de l’artista i jesuïta eslovè Marko Ivan Rupnik que transforma l’interior del Santuari amb un conjunt de mosaics que representen amb escenes bíbliques les quatre setmanes dels Exercicis Espirituals de Sant Ignasi. També es podrà veure el documental sobre la seva vida.
Organitza: Santuari de la Cova11 hManresa, cor de Catalunya
Punt de trobada: Oficina de Turisme de Manresa. Plaça Major, 10
Visita guiada. Descobreix el paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i l'enoturisme de Manresa; un recorregut que ens porta a la Basílica de la Seu, el nucli històric, el Carrer del Balç i la part modernista i comercial de la ciutat.
Aforament limitat. Cal reserva prèvia a www.manresaturisme.cat o al 938784090
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i La Seu de Manresa

De 9.30 a 14 h
Al convent de les Caputxines (carrer de Talamanca)
IX Jornades de Patrimoni: “Preservar el patrimoni de torres i castells" 
Comunicacions:

-El castell de Castellet, a Sant Vicenç de Castellet, segles IX-XV. Últimes recerques arqueològiques i datacions, a càrrec d'Òscar Trullàs Ledesma
 -El castell de Godmar, a Callús, dels orígens a la seva destrucció, segles X-XV, a càrrec de Marc Torras Serra
-El castell de Cardona en el temps: evolució d'una fortalesa de frontera fins a esdevenir nucli residencial dels vescomtes d'Osona-Cardona (segle VIII-XIV), a càrrec d'Andreu Galera Pedroso
-El conjunt monumental del castell de Sallent, segles IX-XIV i evolució posterior. Breu història i anàlisi de les estructures conservades, a càrrec d'Eduard Píriz González
-El castell medieval de Berga. Vestigis I primera documentació històrica, a càrrec de Xavier Campillo Besses
Inscripcions a: cebages@cebages.org
Organitza: Centre d'Estudis del Bages

A les 19 h
Casa Lluvià (carrer de l’Arquitecte Oms)
Visita guiada a l’exposició LA SEU DE MANRESA, 700 ANYS. De Berenguer de Montagut a Gaudí
Confirmació d’assistència a manresa@coac.cat. Places limitades
Organitza: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Demarcació Comarques Centrals. Col·laboren: Ajuntament de Manresa i Amics de la Seu

Diumenge 10 d’octubre
De 10 a 14 h
eMM2 (plaça de la Reforma, entrada per l’esplanada de les alzines)
Portes obertes a l’eMM2 - Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa
L'espai preserva la col·lecció d'elements de pedra del museu provinents principalment de l'enderroc de les esglésies de la ciutat que es va fer durant la Guerra Civil. Amb la intervenció artística "El que diuen les pedres callen els arbres" de l'artista Jesús Galdón s’ofereix una mirada transversal i contemporània del patrimoni.
Amb control d'aforament. No cal inscripció.

A les 11 h i a les 12.30 h visita guiada (amb inscripció prèvia a museu@ajmanresa.cat i a 938741155)
Organitza: Museu de Manresa

A les 11 h
Escola la Renaixença (plaça de la Independència)
El Grup escolar La Renaixença
Visita guiada a l’edifici racionalista que va acollir el principal projecte educatiu de la República a la ciutat i a l’exposició República i Escola a Manresa (1931-1939). També es visitarà el refugi antiaeri que hi ha sota el pati.
Cal fer reserva de plaça a manresa@coac.cat o al 938751800
Organitzen: Ajuntament de Manresa, Associació Memòria i Història de Manresa, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Demarcació Comarques Centrals, Escola La Renaixença

De 12 a 14 h
La Seu de Manresa (entrada per la Baixada de la Seu)
Amb motiu del DIA DE LA SEU
Visita lliure a les dependències de la Basílica
Es podrà visitar l’Espai Oliba, el Museu, la  Cripta, els retaules, etc.
Organitza: Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa i Amics de la Seu

Dissabte 9 i  diumenge 10  d’octubre
Dissabte de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h; Diumenge de 10 a 14 h
Portes obertes al Carrer del Balç (Baixada del Pòpul)
Visita lliure a la sala del pou i a la maqueta del carrer*
Reserva prèvia a www.manresaturisme.cat, carrerdelbalc@ajmanresa.cat o al 93 872 14 66
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa
*Amb motiu d’obres no es podrà circular pel carrer. La visita completa al centre d’interpretació té el preu de 2,5€.

Dissabte 23 d'octubre
9.30 h
IX Jornades de Patrimoni: “Preservar el patrimoni de torres i castells" 
Visita al castell de Sallent, amb explicacions d'Eduard Piriz
Més informació i inscripcions a: cebages@cebages.org
Organitza: Centre d'Estudis del Bages. Col·laboren: Ajuntament de Sallent i Trenta-sisena de Sallent
Se’n pot trobar més informació a:
www.ajmanresa.cat/JEP
http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2021
També a la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i a l’Oficina de Turisme de Manresa. 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI   MANRESA 
També et pot interessar:
BÀSQUET
El BAXI Manresa 2022-23 es presenta en públic
CULTURA
La Torre Santa Caterina serà l'espai de "Microscopies"
ACTUALITAT
Canvis en la circulació del carrer Viladordis per obres durant dues setmanes

ACTUALITAT
El «Cuponazo» de divendres de l'ONCE deixa 150.000 euros a Manresa i a Sant Fruitós
LA FOTO DEL DIA
Montserrat vist entre els edificis
BÀSQUET
Justin Hamilton: 213 centímetres de qualitat pel BAXI Manresa
Montserrat vist entre els edificis
El BAXI Manresa 2022-23 es presenta en públic
L'Ajuntament de Manresa inicia l'enderroc dels dos darrers edificis de la plaça Bonavista
Recuperació del so de les campanes a Joncadella
La Torre Santa Caterina serà l'espai de "Microscopies"
El «Cuponazo» de divendres de l'ONCE deixa 150.000 euros a Manresa i a Sant Fruitós
Les cigonyes volen el cel de Manresa
Canvis en la circulació del carrer Viladordis per obres durant dues setmanes 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]