Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Prova pilot entre l'Ajuntament i la Salle Manresa per identificar nius a protegir
Alumnes de 3r d’ESO de la Salle han ajudat a censar i protegir nous nius d’orenetes, falciots i ballesters a Manresa, considerades espècies protegides. El projecte ha permès crear un dossier per a professorat que permetrà, a partir d’ara, fer aquesta assignatura autònoma en qualsevol institut de la ciutat. La iniciativa, que té el suport de l’Institut Català d’Ornitologia de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, té com a objectiu conservar la biodiversitat urbana i fomentar la conscienciació de l’alumnat.
Prova pilot entre l'Ajuntament i la Salle Manresa per identificar nius a protegir. Foto: AJM

MANRESA / Redacció/Sergi Vàzquez   
18/06/2022 13:25
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
L’Ajuntament de Manresa, a trav&é e;s de la regidoria de Ciutat Verda, i la Salle Manresa han finalitzat la prova pilot que ha permès a l’alumnat de 3r d’ESO del centre educatiu ajudar a identificar i censar nous nius d’orenetes, falciots i ballesters, per tal de facilitar-ne la protecció municipal. Com a resultat de l’experiència, s’ha elaborat una guia per a professorat que permetrà, a partir del curs vinent, fer aquesta assignatura de manera autònoma en qualsevol institut de Manresa i ajudar altres municipis a replicar el projecte.

La iniciativa forma part del projecte de l’Anella Verda de Manresa i s’emmarca en la línia d’actuació sobre el voluntariat i l'educació ambiental com a manera d'implicar la ciutadania en la cura i el respecte de l'entorn. El projecte compta amb l’assessorament de l’Institut d’Ornitologia de Catalunya (ICO) i el finançament de la Diputació de Barcelona. L'inventari que els alumnes fan d’aquests nius permetrà protegir-los en les tasques de rehabilitació i enderroc que es fan als edificis de la ciutat, ja que la informació es podrà incorporar a la base de dades existent a la ciutat, amb altres condicionants urbanístics que afecten les llicències d'activitats.

L’experiència pilot, feta entre el segon i el tercer trimestre amb els cursos de 3r d’ESO de la Salle Manresa, ha constat d'unes sessions d'aprenentatge i unes de servei. En l'aprenentatge, s'han explicat com són els ocells urbans, com nidifiquen, les especificitats de les orenetes, falciots i ballesters i el projectes de ciència ciutadana que permeten inventariar-los i compartir informació a la xarxa.  En les hores de servei, s'han fet els censos, acompanyats de personal tècnic de l'ICO, que han ajudat a reconèixer les espècies i els seus nius. Els alumnes, a més, han elaborat material per difondre a les xarxes socials. També s'han fet altres propostes, com ara crear material divulgatiu i construir nius artificials.

La prova pilot feta a la Salle ha permès adequar el projecte ideat inicialment a les necessitats dels instituts, tot adaptant les hores de treball, el contingut de les classes teòriques i els tipus de servei . El resultat ha estat elaborar la guia per al professorat, que serveixi de model a partir d’ara per a qualsevol institut de Manresa o de fora de la ciutat. Tots els instituts que estiguin interessats en el projecte poden posar-se en contacte amb l’Anella Verda a través del mail anellaverda@anellaverdamanresa.cat.
 
Ocells protegits que contribueixen a la renaturalització de la ciutat
 
Les orenetes, els falciots i els ballesters són espècies estan protegides per la Llei 42/2007, del Patrimoni natural i la biodiversitat, que prohibeix matar o molestar aquests ocells, així com destruir o deteriorar-ne els nius. Però, a més, aquestes aus i altres espècies de la biodiversitat urbana subministren un seguit de serveis ecosistèmics, fins ara poc valorats, que contribueixen a la renaturalització de la ciutat, al benestar de les persones i a mitigar l’emergència climàtica (aquests valors són molt pensant en arbres; en el cas d’aquests ocells, podríem parlar del control de mosquits i de plagues en general, ja que són insectívors. Són, per tant, un patrimoni cada cop més valorat pels seus beneficis ambientals i socials.
 
Un important avantatge addicional del projecte és la conscienciació de l’alumnat i de les seves famílies sobre la importància de conèixer i protegir la biodiversitat urbana. Així, els nois i noies se senten col·laboradors d’un projecte comú que contribueix a millorar la ciutat.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: NIUS A PROTEGIR   SALLE   MANRESA 
També et pot interessar:
MANRESA
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
CULTURA
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
LA FOTO DEL DIA
Anella verda al voltant de Manresa

FUTBOL
Covisa Manresa jugarà els setzens de final de la Copa Catalunya
ACTUALITAT
Una vintena d’infants entre 6 i 12 anys participen en el Campus de TechLab Manresa
LA FOTO DEL DIA
Detall de l'exposició dels 100 anys del Cercle Artístic de Manresa
Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]