Dos creadors i docents manresans, Josep M. Massegú i Dani Hernández, i dos artistes solsonins, Aleix Albareda i Anna Terricabras, van conversar de forma distesa a l'entorn del fenomen de la creació, la dualitat entre tradició i modernitat artístiques, la docència i l'aprenentatge de les Arts i la situació actual d'aquestes a la Catalunya Central. Massegú va explicar els orígens del Grup 13, tot reivindicant l'esperit de tertúlies i l'intercanvi de vivències com a font d'aprenentatge cap als anys cinquanta i seixanta del passat segle, quan els viatges i les publicacions no eren a l'abast de tothom i l'internet no era ni tan sols una quimera. Dani Hernández, director de l'Escola d'Art de Manresa, va subratllar l'actual professionalització de molts programes d'estudis artístics i el repte que suposa per als docents estimular la creativitat dels joves estudiants, una tasca gairebé equiparable a la pròpia creació artística.
Al seu torn, l'experiència d'Anna Terricabras va posar de manifest com la combinació de l'ús de les xarxes socials (instagram) i el seu taller-botiga al casc antic de Solsona li ha permès donar a conèixer la seva obra arreu sense perdre l'arrelament físic i el contacte directe amb el territori. D'altra banda, Aleix Albereda va destacar que l'art “neix d'una necessitat” i que l'espectador primer “ha de sentir-lo abans de comprendre'l”, apuntant que si bé les xarxes socials faciliten la divulgació i el comerç artístic, tanmateix “la vivència directa de l'obra no és equiparable al filtre de la pantalla”. Respecte al títol del debat, “Tradicions i modernitats artístiques”, els contertulians van coincidir a contemplar la tradició i la modernitat com a dues realitats que en el món de la creació artística es retroalimenten recíprocament: “podríem concloure, doncs, que allò que avui és modern i trencador, ho és sempre respecte a una tradició, de la qual demà en podrà esdevenir un clàssic”, va apuntar Ovidi Cobacho, moderador del debat. “No concebo la innovació sense tradició”, va reblar Terricabras, amb l'assentiment de la resta de contertulians.
La tertúlia va durar una hora i mitja i va comptar amb la participació del públic assistent, entre el qual s'hi comptaven diversos artistes de la comarques centrals com ara el solsoní Jaume Cuadrench, de l'Escola de la Ribera, qui va subratllar la importància del món digital per estar al dia de la nova creació, i l'Oriol Olivé, del Cercle Artístic de Manresa, qui va posar de manifest la vitalitat de que gaudeixen els concursos de pintura ràpida, un fenomen artístic nascut a Catalunya i molt arrelat als municipis de les Comarques Centrals. Les aportacions de la filòloga Laia Suades, la financera Ester Rubio i el formador Ramon Barat van incidir en les dificultats per accedir als continguts de la creació contemporània més experimental sense un coneixement previ del seu context i de les seves motivacions. D'aquí la necessitat de més pedagogia i divulgació en el terreny de les Arts.
L'acte es va celebrar en el marc excepcional del pati renaixentista de la Casa Gran, presidit per la imponent escultura de l'Home del Miracle. En acabada la tertúlia, alguns dels assistents van aprofitar per visitar l'exposició ubicada a la primera planta. El proper 20 d'agost, les activitats paral·leles a la mostra tindran continuïtat amb una visita guiada a càrrec dels artistes encara en actiu del Grup 13.