Entre els mesos de juny i juliol, s’han acabat d’entregar els reconeixements i acreditacions Aquí Sí. Fruita i Salut i Amed als establiments que van sol·licitar-ne la seva adhesió voluntària, per l’acreditació Aquí sí. Fruita i salut i la seva renovació, —en el cas de l’acreditació Amed—.
El restaurant La Cassoleta a Santa Margarida de Montbui, el restaurant Sesoliveres d’Igualada, a l’Anoia; la casa de colònies El Molí de la Riera, a Sant Vicenç de Torelló, la casa de colònies i el restaurant de La Closa, a Castellar de N’Hug, les cuines i cafeteries de l’Hospital de la Santa Creu i de la residència El Nadal de Vic —gestionades per SERHS— i les 8 cases de colònies i albergs que hi ha a diferents indrets de la Catalunya central gestionades per Fundesplai han sol·licitat l’adhesió a la campanya Aquí sí. Fruita i Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que promou el consum de fruita a punt per consumir, facilitant-ne la seva elecció, entre d’altres opcions, a la seva clientela.
D’altra banda, l’Alberg Vic Xanascat, —la cuina del qual és gestionada per SERUNION—, ha sol·licitat l’acreditació Amed. Aquest alberg ja disposava de l’acreditació amb l’anterior empresa que en tenia la concessió, però quan es canvia la gestió cal sol·licitar l’acreditació novament. De la mateixa manera, ha sol·licitat, també, l’adhesió voluntària a la campanya Aquí sí. Fruita i salut.
Acreditació Amed
Amed és un programa liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut que té com a objectiu promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable en l’entorn de la restauració. Per aconseguir el distintiu, aquests establiments acreditats han certificat el compliment d’un seguit de requisits de l’acreditació Amed:
• Garantir que un 25% de l’oferta dels primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
• Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
• Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
• Oferir algun producte integral a la carta.
• Disposar, entre les postres làcties, l’opció sense sucres afegits.
• Oferir aigua no envasada de forma habitual i gratuïta.
• Garantir un 50% de fruita fresca, en l’oferta de les postres.
Campanya Aquí sí. Fruita i Salut
Aquí sí. Fruita i Salut és una campanya d’identificació de tots els establiments compromesos en el consum de fruita fresca, variada, de qualitat i de proximitat en els establiments de restauració i de venda minorista. L’objectiu és aconseguir que cada cop hi hagi més establiments que ofereixin fruita preparada per al consum, com fruiteries, bars, restaurants i altres establiments, per tal que aquesta opció esdevingui una oferta tan atractiva, o més, per al consumidor com qualsevol altra opció.
Aquestes acreditacions, a la Catalunya Central, s’acompanyen d’un fulletó amb informació i consells relacionats amb una vida activa i saludable. Aquest fulletó està a l’abast dels clients i disposa d’una sèrie de QR que dirigeixen a diferents espais de la web de l’ASPCAT on hom pot valorar si està portant una vida activa i una alimentació mediterrània. Altres enllaços, disponibles al fulletó, dirigeixen a les rutes saludables de què disposa el municipi, i també, a la guia “Petits canvis per menjar millor”, una guia que ofereix consells d’alimentació, editada per l’ASPCAT, amb el consens de societats científiques reconegudes.
Actualment, a la Catalunya central, hi ha 46 establiments repartits en 17 municipis, que disposen de l’acreditació Amed, amb capacitat per atendre a 4.435 comensals i, de la mateixa manera, també són 46 els establiments, a 20 municipis, que disposen de l’acreditació Aquí sí. Fruita i salut, entre restaurants, hotels i establiments de venda directa del producte, a punt per consumir.