Dissabte 02 de desembre de 2023
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Pacients que participen en el programa de rehabilitació cardíaca tenen menys reingressos hospitalaris
Els resultats evidencien la importància que els pacients amb cardiopatia isquèmica segueixin un programa d’entrenament d’exercici físic supervisat ja que es redueixen els reingressos, el que significa que tenen menys problemes de salut que necessiten atenció hospitalària.
• Prendre part en un programa de rehabilitació cardíaca té efectes positius en l’adherència al tractament i el control dels factors de risc cardiovasculars.

SANITAT / Redacció  
30/07/2022 17:09
A la venda les entrades de més de 70 espectacles del Kursaal
Manresa promou la defensa dels drets humans amb actes
Coloma Bertran publica el videoclip de 'Desolació'
140 empresaris del territori en una trobada empresarial de networking
Els pacients amb cardiopatia isquèmica que segueixen un programa d’entrenament d’exercici físic supervisat tenen menys reingressos a l’hospital ja sigui per malaltia cardíaca o per altres causes, cosa que significa que tenen menys problemes de salut que requereixen d’atenció hospitalària. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi que ha realitzat la Unitat de Pràctica Integrada deRehabilitació Cardíaca de la Fundació Althaia per avaluar l’eficàcia del programa d’exercici físic que es porta a terme a la institució i que s’adreça a pacients diagnosticats d’una afecció al cor.
 
L’estudi es basa en els resultats d’un assaig clínicd’àmbit hospitalari en què l’any 2010  es van incloure 76 persones que van ser seguides fins al 2018 L’edat mitjana dels participants, que majoritàriament eren homes (82,9%), va ser de 59,2 anys. Del total de pacients, 41 van rebre una atenció estàndard, mentre que els altres 35 van participar en el programa d’exercici físic supervisat de 3 hores a la setmana durant 10 setmanes.
 
Passats 5 anys, en els pacients que van rebre l’atenció estàndard,els reingressos per problemes de salut cardíacs va ser del 24%, mentre que en el grup de pacients que van participar en el programa va ser del 9%. Això significa que es va aconseguir una reducció relativa dels ingressos del 65%. Per altra banda, els reingressos per totes les causes van ser del 42% en el primer cas enfront el 23% en el segon.
 
A més, els pacients que no participaven en el programa d’exercici físic supervisat van anar més a urgències per un motiu cardíac, un 17% versusl’11%. En canvi, els del grup que seguien el programa van fer més exercici regular i intensiu, un 62% versus un 33%. En canvi, en cap dels dos grups es va observar una millora dels factors de risc cardiovascular.
 
Aquests resultats evidencien la importància d’incloure els pacients amb cardiopatia isquèmica a un programa de rehabilitació cardíaca. També, la necessitat d’implementar intervencions educatives sobre el manteniment de l’exercici físic, adherència al tractament i del control dels factors de risc cardiovasculars per tal d’aconseguir un canvi de conducta i millorar l’estat de salut de les persones.
 
Els resultats de l’estudi són especialment significatius perquè aporten evidència científica sobre els beneficis dels programes de rehabilitació cardíaca basats en l’exercici físic en els reingressos. Fins ara, estava descrita en la literatura científica larelació entre aquests tipus de programes ila reducció de la mortalitat, peròels seus efectes en els reingressos hospitalaris no eren concloents.
 
L’estudi ha estat possible gràcies al suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través dels ajuts PERIS 2017 i 2020.Els resultats s’han publicat a la revista Rehabilitación sota el títol “Eficacia de un programa de entrenamiento con ejerciciosupervisado sobre los reingresos a los 5 años en pacientes con síndrome coronarioagudo. Ensayoclínicocontrolado y aleatorizado”.La investigadora principal és la Dra. Núria Santaularia, fisioterapeuta de la Unitat de Pràctica Integrada de Rehabilitació Cardíaca d’Althaia.

 
El programa de rehabilitació cardíaca d’Althaia

El programa s’adreça a pacients amb patologies cardíaques amb l’objectiu de disminuir el risc d’un nou episodi cardíac, promoure que segueixin un estil de vida saludable i millorar la seva capacitat funcional a través de la prevenció dels factors de risc cardiovasculars, la pràctica d’exercici físic i l’adherència al tractament mèdic.
 
Aquest programa, que es va iniciar l’any 2007, es realitza des de la Unitat de Pràctica Integrada de Rehabilitació Cardíaca d’Althaia que està formada per professionals vinculats als serveis de Cardiologia i Rehabilitació. El treball que s’hi realitza contribueix a la recuperació funcional i millor control de pacients diagnosticats d’una afecció al cor, com pot ser un infart de miocardi, una insuficiència cardíaca, després d’una intervenció quirúrgica al cor o pacients amb dany cardíac a causa del tractament contra el càncer.
 
El programa consta de tres fases: La primera, en el moment agut de la patologia, va de l’ingrés fins a l’alta hospitalària; la segona és la fase ambulatòria, que comprèn des de l’alta hospitalària fins a la reincorporació social activa (entre 3 i 6 mesos); i la fase tercera, que correspon a un manteniment continuat al llarg de la vida.Des de la posada en marxa la Unitat ja ha atès més de 1.000 pacients.
 
Un equip multidisciplinari format per cardiòlegs, infermeres de cardiologia, una fisioterapeuta, una psicòloga, una nutricionista i unametgessa rehabilitadoravetlla perquè els pacients tinguin els coneixements suficients per aconseguir tenir un autocontrol de la malaltia i, d’aquesta manera, evitar el risc de possibles recaigudes.Per això, aquests professionals fan el seguiment i donen la informació necessària al pacient sobre com controlar factors de risc cardiovasculars com la hipertensió arterial, la diabetis, l’obesitat, el sedentarisme, el tabac, el colesterol, etc.
 
Així, com que el pacient cardíac és un pacient crònic, es pretén que s’empoderi perquè tingui cura de la seva salut i conegui aquells exercicis físics que pot realitzar per aconseguir una millor qualitat de vida, i d’aquesta manera, disminuir les visites a urgències i l’ingrés a l’hospital.La implantació d’aquest projecte és un exemple de l’aposta d’Althaia per posar en marxa nous models que permeten posar el pacient al centre de l’atenció.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ALTHAIA   SANITAT 
També et pot interessar:
SANITAT
Antònia Flor i Armand Rotllan, premis a l’Excel·lència Professional
SANITAT
L’IRIS-CC posa en marxa el Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments
SANITAT
Salut impulsa un projecte de l’Atenció Primària d’Althaia sobre l’abordatge comunitari de la diabetis

SANITAT
Althaia dona a conèixer al Congrés Mundial d’Hospitals de Lisboa el projecte d’atenció al pacient crònic
SANITAT
Althaia incorpora la densitometria òssia en la cartera de serveis
SANITAT
La 41a Jornada d’Urgències en Pediatria d’Althaia reuneix més de 120 professionals
Vistes del solar on anirà la nova seu del Govern
Campanya per reivindicar la importància del comerç i la restauració local
El 84% de la població a Catalunya considera el sensellarisme un problema greu
La Màgia de Celebrar Nadal a Casa
A la venda les entrades de més de 70 espectacles del Kursaal
Coloma Bertran publica el videoclip de 'Desolació'
Manresa promou la defensa dels drets humans amb actes
140 empresaris del territori en una trobada empresarial de networking


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]