El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha comparegut davant la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per parlar sobre la sinistralitat dels ciclistes, un dels col·lectius més febles en la mobilitat. En aquest sentit, Lamiel ha començat destacant que l’any passat vuit ciclistes van perdre la vida a les carreteres catalanes i 57 més van resultar ferits de gravetat, el que representa un lleuger descens respecte l’any 2019, quan van morir 9 ciclistes i 65 van patir ferides de gravetat. El director de l’SCT també ha fet una radiografia de la sinistralitat d’aquest col·lectiu dels darrers 15 anys i ha assenyalat que en aquest període de temps, hi ha hagut 6.268 accidents amb víctimes amb ciclistes implicats en els quals han mort 117 usuaris de bicileta i 842 han resultat ferits greus. En aquest període de temps l’accidentalitat amb víctimes d’aquest col·lectiu ha anat creixent com ho ha fet també la mobilitat en bicileta.
Quant a les causes dels accidents, Lamiel ha assenyalat que la infracció d'una norma de circulació és la principal causa concurrent de la sinistralitat amb ciclistes, seguida de l'errada del conductor, si bé també cal destacar les distraccions, l'estat de la via o la velocitat inadequada. Dels 926 accidents amb morts i ferits greus registrats en aquest període, cal destacar que en 326 sinistres es va produir un xoc entre un turisme i una bicicleta i en 77 hi havia implicada una furgoneta, mentre que en 283 només hi havia una bicicleta implicada. Lamiel també ha explicat que els matins del cap de setmana és la franja horària on s'acumulen majoritàriament els accidents amb ciclistes i que un 73% dels sinistres es produeixen al tronc de les vies, el 20,3% en interseccions o rotondes i el 6,5% arribant o sortint de la intersecció. El director de l’SCT també ha apuntat que la C-31, l'N-II i l'N-340 són les tres vies interurbanes on hi hagut més accidents amb morts i ferits greus en bicicleta aquests darrers quinze anys.
Pel que fa a les actuacions per millorar la seguretat d’aquest col·lectiu, Lamiel ha constatat que els mapes de trams d’acumulació d’accidents amb víctimes indiquen que s’hauria d’actuar prioritàriament sobre algunes vies, entre les quals la C-31, l’N-II, l’N-340, l’N-260, la C-35, la B-124 i la C-55. En aquest sentit, el director de l’SCT ha concretat que els titulars de les infraestructures haurien de dur a terme propostes d’acció dirigides a les millores de la via i ha apuntat que a les interseccions i a les rotondes aquestes propostes podrien passar per estudiar la viabilitat de l’anomenada rotonda holandesa (en què les bicicletes circulen per fora la rotonda) així com incrementar el nombre de carrils segregats en vies com, per exemple, l’N-II. En relació amb aquest darrer punt, Lamiel ha recordat que des de l’SCT ja s’han donat subvencions a una sèrie d’Ajuntaments de menys de 50 mil habitants perquè facin carrils bicicleta, una iniciativa que hauria de ser la tònica per part de totes les administracions actuants.
A més Lamiel ha explicat que l’SCT té previst dur a terme o continuar impulsant una sèrie d’accions per tal de millorar la seguretat dels ciclistes. Així en la compareixença davant la Comissió d’Interior ha explicat que a l’N-145 s’està acabant la instal·lació d’un avisador de ciclistes en un túnel, un sistema que emetrà senyals perquè la resta de vehicles redueixin la velocitat. També ha dit que l’SCT farà un mapa segur de trànsit per a ciclistes on es transparentaran tots els trams d’acumulació d’accidents i que es vol promoure junt amb els ens locals un ús preferent per a ciclistes en determinades vies durant certs dies de la setmana, com ha fet el Consell Comarcal de Berguedà amb la carretera del Coll de Pal. També ha destacat, entre altres mesures, que es continuarà treballant amb la divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra per fer controls intensius massius sincronitzats a tot el territori per veure com es respecte l’ús compartit de la via i evitar accidents en què les víctimes acaben sent un dels col·lectius més vulnerables.