La 26ª edició de Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 5 al 8 d'octubre de 2023, estarà marcada per la recuperació de la mediterraneïtat i el conseqüent augment de la presència de propostes internacionals dins la programació artística. Un clar exemple d'aquesta aposta és l'espectacle inaugural de la Fira, Evoé!, una proposta de l'Obrador d'arrel internacional de la Fira, encapçalada pel músic i productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzotta, que fa un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva representats principalment per la tarantel·la del sud d'Itàlia. L'espectacle tindrà lloc dijous 5 d'octubre, primer dia de Fira, a les 21 h, a la Sala gran del Teatre Kursaal. L'oferta de més enllà de les nostres fronteres estarà concentrada en l'apartat musical de la programació, fins arribar al 55 % de propostes internacionals i de la resta de l'Estat. Aquest encara era un dels temes que quedaven pendents dels canvis de model que es van haver d'aplicar durant els anys de la pandèmia.
Focus més enllà de la Mediterrània per conèixer l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa
A més de la destacada presència de les novetats de l'escena mediterrània de músiques del món, la 26ª edició de la Fira comptarà amb un focus més enllà de la Mediterrània sobre l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa. Deu propostes artístiques de Galícia i Portugal estaran a la programació oficial de la Fira, està previst que una delegació de professionals i programadors d'aquestes zones assisteixi al mercat manresà i es realitzaran intercanvis artístics i professionals amb la MUMI -Encontro Profesional de Música Galiza_Portugal, OuTonalidades -Circuito português de música ao vivo i amb EXIB Música, Expo Iberoamericana de Música a Portugal. L'objectiu del focus és conèixer noves escenes i maneres de treballar les músiques d'arrel més enllà del hub principal de la Fira, la Mediterrània, i que aquest generi intercanvis artístics i professionals per als artistes catalans.
Intel·ligència Artificial al procés creatiu
Un altre dels elements que destacaran en l'oferta de la 26a Fira és la Intel·ligència Artificial, que hi tindrà presència tant a nivell artístic com professional. La Fira és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l'arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Des que es va incorporar a l'equip de la Fira Jordi Fosas com a director artístic, es treballa amb els 360 graus de l'arrel tradicional, partint del patrimoni immaterial i l'herència cultural, passant per les associacions de cultura popular i tradicional (que treballen a partir del patrimoni immaterial connectant-lo amb la societat), i tancant amb el sector professional, els artistes que creen a partir d'aquesta tradició. Sempre posant especial èmfasi en l'intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells.
Tot aquest plantejament es concreta amb una programació integrada per propostes que parteixen de l'arrel tradicional com a motor creatiu, una arrel amb mirades polièdriques, i que parla en present. Enguany, amb la Intel·ligència Artificial com a un dels eixos principals, parla en present i en futur. D'entrada, l'eix central de les Jornades Professionals, l'activitat més destacada de l'oferta adreçada exclusivament als professionals acreditats serà la Intel·ligència Artificial en els processos creatius. També hi serà present a diverses de les propostes artístiques incloses a la programació. És el cas de Ni.U, de Núria Andorrà; Berenguera, de Gerard Franch i Maria Jover, i Trans, de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), totes tres de l'Obrador d'arrel, el programa d'acompanyament i suport als creadors que presenten noves propostes artístiques a partir de la cultura popular i tradicional.
La Intel·ligència Artificial també ha estat present durant el procés de creació del cartell de la present edició, que de nou és obra de l'estudi de disseny Kocori, fundada i dirigida per Anna Brugués. Durant els anys de col·laboració amb Kocori, les imatges havien jugat amb el concepte de les mirades al passat (a l'arrel i la tradició) i les mirades al present. Aquest cop, tancant el cicle, la mirada es fa cap al present i el futur, amb la Intel·ligència Artificial. Per tal de simbolitzar-ho, un núvol generat precisament amb IA, acapara la mirada i el cap d'una noia que toca la pandereta, un instrument tradicional, amb força presència als escenaris de la Fira.
Les xifres de la Fira
Com a mercat multidisciplinari la Fira planteja cada any dos grans àmbits en la seva programació artística: el de música i el d'arts escèniques i cultura popular, que inclou la dansa i la memòria, llegat i narració oral, amb les propostes de teatre i circ.
83 propostes artístiques
47 propostes de música (57%) amb procedència de:21 propostes de Catalunya (45%)
27,5%propostes de la Resta de l'Estat (13%)
27,5% propostes internacionals (13%)
36 propostes d'arts escèniques i cultura popular (43%) dels següents itineraris:20 de dansa
14 de memòria, llegat i narració oral
2 de cultura popular i ciutat Procedència:24 propostes de Catalunya (66%)
14 propostes de la Resta de l'Estat (31%)
1 proposta internacional (3%)
61 propostes amb caràcter d'estrena (74%):40 estrenes absolutes
5 entrenes a l'Estat
16 estrenes a Catalunya
Procedències totals:45 propostes de Catalunya (54%)
24 propostes de la Resta de l'Estat (24%)
14 propostes internacionals (17%)Entrades a la venda
Coincidint amb la presentació de la programació artística de la Fira, es posen a la venda les entrades per assistir als espectacles de pagament. La Fira ofereix avantatges econòmics amb la compra de les entrades de forma anticipada.
Pressupost
La Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, té un pressupost total de 1.219.000,00 euros, per dur a terme la Fira Mediterrània (999.000,00 euros), l'Obrador d'arrel (120.000,00 euros) i el Pla d'impuls a la dansa d'arrel (100.000,00 euros).