De les més de tres mil persones ateses, el 31% ho van ser en serveis d’orientació, formació i inserció laboral, i el 24% eren joves d’entre 16 i 24 anysque abandonen de forma prematura els estudis. Els serveis d’ Inserció laboral van superar el llindar de les mil persones ateses, un 37 per cent més que l’any anterior i van aconseguir 211 insercions laborals en empreses de la comarca i a través dels projectes d’economia social que impulsa. Un dels que més ha crescut és Serveis a la Indústria, ubicada al Polígon Els Dolors de Manresa i que treballa operant per a diverses empreses de la comarca en processos demanipulació, muntatge i verificació de producte entre d’altres. Més de 500 persones van fer formació a través dels programes de formació i orientació laboral, preparant-se en competències personals i professionals per accedir al món laboral, amb itineraris personalitzats que s’adapten al perfil, interessos i necessitats de cada persona. Entre les fites assolides destaca la graduació de la primera promoció de Formació Dual adaptada a persones amb discapacitat intel·lectual de tot Catalunya, amb un cent per cent d’incorporació laboral.
Llistes d’espera de 200 persones
Pel que fa a l’àrea socioeducativa, a través de l’escola d’educació especial Jeroni de Moragas, AMPANS va acompanyar 317 alumnes, 83 dels quals en formació post-obligatòria adaptadaa través d’itineraris i programes formatius i acompanyament als adolescents en el trànsit cap a la vida adulta. En atenció diürna i ocupacional, l’entitat va atendre 457 persones, mentre que en habitatge i serveis residencials acompanya a 346 persones, i 26 més que viuen de forma autònoma mitjançant el programa de suport a l’autonomia a la llar.
Pel que fa al suport a les famílies, va posar en marxa un nou servei d’atenció domiciliària amb professionals de l’entitat, amb l’objectiu de contribuir al descans i a la qualitat de vida de les famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual al seu càrrec. Es van fer un total de 1.512 hores de serveis al domicili propi de les famílies, en un programa que dua terme amb el suport de la federació Dincat.
Entre els principals reptes que ha d’afrontar l’entitat sense ànim de lucre i que el 2025 complirà 60 anys, hi ha el de donar resposta a una llista d’espera de més de 200 persones per accedir als serveis diürns i d’habitatge de l’entitat, i la complexitat creixent de perfils i necessitats diferents a les que ha de donar resposta.