Dilluns 11 de desembre de 2023
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

L’exposició “El romànic del temps d’Oliba”, de la Diputació de Barcelona, arriba a Súria
L'exposició "El romànic del temps d'Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona" que acull el municipi de Súria fins a l'1 d'octubre, és una síntesi de la mostra que es va poder visitar a la seu central de la Diputació, a l'edifici Can Serra, durant els mesos de febrer i març de l'any 2020, però que a causa de la pandèmia de la Covid-19 va haver de tancar les seves portes.
Exposició "El romànic del temps d'Oliba".

LES PROPOSTES D'OCI / Redaccio/ Sergi Vazquez  
11/09/2023 16:52
El CE Manresa segueix ferm al seu camp i tomba el cuer amb dos gols als afegits
Detalls de la Fira de Santa Llúcia de Manresa
Tirada solidària al Club Tir Precisió Manresa
Dotze partits invictes del Covisa Manresa
L'exposició és una mostra de les característiques arquitectòniques i funcionals de diferents edificis, exemplificats en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera), de l'església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara i Rocafort) i del monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà). Paral·lelament, explica el procés de restauració que ha fet el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures. En la rodalia d'on es troba la mostra, en les darreres dècades aquest Servei ha intervingut al castell, a l'església del Roser i a l'ermita vella de Sant Salvador del Quer de Súria, al conjunt de Coaner, al castell de Callús i al nucli antic de Castellnou de Bages.

Un cop finalitzades les restriccions post pandèmia l'exposició s'ha pogut veure, al monestir de Sant Llorenç a Guardiola de Berguedà, al de Sant Miquel de Cuixà (França) i ha continuat itinerància pels municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, de Sant Pere Sallavinera i, fins ara, que arriba a Súria. La mostra també es pot visitar virtualment a la pàgina web de l'SPAL. És previst que continuï la seva itinerància durant el mes d'octubre a Vic.

Sobre l'exposició

Des de fa més de cent anys, la Diputació de Barcelona ha salvaguardat i restaurat alguns dels edificis més representatius del romànic català del temps d'Oliba (972-1046). L'exposició mostra, mitjançant documents gràfics i una maqueta, les característiques arquitectòniques i funcionals d'aquests edificis, exemplificades en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera, l'Anoia), de l'església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara, el Bages) i del monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà, el Berguedà).

També s'explica el procés de restauració que hi ha efectuat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, que s'encarrega de donar suport als ajuntaments en la protecció i valoració del seu patrimoni arquitectònic, arqueològic i urbanístic, i que en garanteix la conservació per al gaudi de les generacions futures a través d'estudis previs, projectes i obres.

El monestir de Sant Llorenç  és un dels grans conjunts monàstics catalans. Està situat estratègicament prop de l'aiguabarreig dels rius Bastareny i  Llobregat, on, segles a venir, es fundà el poble de Guardiola de Berguedà. Va ser protegit per la casa comtal d'Oliba des de mitjan segle X i ell mateix, encara infant, va assistir a la consagració de la basílica romànica del cenobi l'any 983. Ha estat restaurat en dues fases, entre els anys 1982-1988 i 1996-2008. En la primera es va recuperar l'alçada interior original de les naus de l'església, l'espai de la cripta i el campanar. En la segona, l'espai original del temple, les ales que restaven dempeus de l'antic claustre, l'antic hospital i la contemplació de l'interior de l'església tal i com es trobava al segle XV, amb la tribuna central.

Oliba va exercir de noble, abat i bisbe de Vic a partir del 1018, i va viure les profundes transformacions socials, polítiques i econòmiques produïdes a Europa occidental entorn de l'any 1000. En aquest context, va obrir-se pas un nou estil artístic, el romànic, al qual s'adscriuen castells, esglésies i monestirs construïts o reformats per iniciativa d'Oliba. Aquests tipus d'edificis es van convertir en elements vertebradors del territori i de la població que els habitava, en ple procés de feudalització d'una zona de frontera sota domini del regne de França, que limitava amb l'Al-Andalus. La corporació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics d'aquella època, que es concentren, majoritàriament, en les comarques barcelonines.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: EL ROMÀNIC DEL TEMPS D'OLIBA   DIBA 
També et pot interessar:
ACTUALITAT
10 iniciatives del Bages, al nou Mapa de Projectes Estratègics Locals
ACTUALITAT
Les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor visitaran 50 municipis barcelonins al desembre
ACTUALITAT
L’exposició “Els fonaments de l’autogovern Montserrat Tarradellas i Macià” finalitza a Barcelona

ACTUALITAT
“El Montseny a la motxilla”, nova proposta educativa de la DIBA per conèixer aquest Parc Natural
ACTUALITAT
La quantitat de residus generats se situa en 1,19 quilos a diferents municipis
ACTUALITAT
Més de 85.000 alumnes aniran al teatre amb la Diputació de Barcelona
Temps de compra de torrons a la Xixonenca de Manresa
Tirada solidària al Club Tir Precisió Manresa
Detalls de la Fira de Santa Llúcia de Manresa
El CE Manresa segueix ferm al seu camp i tomba el cuer amb dos gols als afegits
Dotze partits invictes del Covisa Manresa
El preu per matar l’amo d’un bar a Manresa: 17 anys de presó i 200.000 €
Santpedor celebra les festes de Nadal amb moltes activitats
Recuperat un manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]