Gairebé un mes abans que arribin les festes de Nadal, aquest diumenge 19 de novembre, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya durà a terme al Monestir de Montserrat un Pessebre Vivent Gegant amb prop de 900 figurants. L’acte, que aplegarà per primera vegada a 33 Pessebres Vivents de Catalunya en un muntatge únic i conjunt amb gairebé 900 figurants provinent d’arreu de Catalunya, servirà per commemorar l’efemèride dels 800 anys del primer Pessebre Vivent. Un fet que va tenir lloc el 1223 de la mà de Sant Francesc d’Assís quan va escollir una cova de la població de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús.
El Pessebre Vivent Gegant tindrà lloc a l’entorn del Monestir de Montserrat (entre les places de Sant Jordi, del Museu i de Santa Maria) i l’entrada serà gratuïta. Les escenes es podran veure en dos torns de 10 a 11h del matí i de 12 a 13 h del migdia. Un itinerari circular conduirà als visitants per una mostra de diverses escenes com el campament romà, l’anunciació als pastors, l’establia, el mercat i els oficis, els gladiadors o el temple romà, entre d’altres.
Participaran en aquest muntatge membres dels Pessebres Vivents de Bàscara, Brunyola, Calonge, Cànoves i Samalús, Canyelles, Castell d’Aro, Corró d’Avall, Els Prats de Rei, Fontcoberta, Jesús, Joanetes, L’Espluga de Francolí, La Pobla de Montornès, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, Linyola, Maçanet de la Selva, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Pals, Polinyà, Premià de Dalt, Salou, Santa Maria d’Oló, Sant Martí de Llémena, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Ribes, Tona, Vila de Rupit, Vila-Sacra i Viladecans.
Tret de sortida a la temporada de Pessebres Vivents
El Pessebre Vivent Gegant servirà també com a acte de presentació de la temporada. Enguany, les representacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya s’estendran a 44 poblacions. Per províncies, Barcelona aglutina la majoria de representacions amb funcions a les poblacions de Cànoves i Samalús, Canyelles, Corró d’Avall, Els Prats de Rei, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Món Sant Benet, Polinyà, Premià de Dalt, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Santa Maria d’Oló, Tona, Vila de Rupit i Viladecans. A la demarcació de Girona es faran escenificacions a Bàscara, Breda, Brunyola, Calonge, Castell d’Aro, Celrà, Fontcoberta, Joanetes, Maçanet de la Selva, Navata, Pals, Peralada, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Vila-Sacra i Vilavenut. A les terres de Tarragona hi haurà Pessebres Vivents a Jesús, La Pobla de Montornès, Masia de Castelló, Salou i Sant Jaume des Domenys. I a la província de Lleida es faran representacions a Sant Guim de la Plana i a Prullans de Cerdanya.
En total, la Federació posarà a la venda aquesta temporada 125.000 entrades, la meitat de les quals es podran adquirir a partir del 19 de novembre de forma anticipada per internet a www.pessebresvivents.cat. La resta d’entrada es podran adquirir presencialment a les taquilles de cada Pessebre Vivent.
Una tradició molt arrelada al territori
La tradició de fer Pessebres Vivents consta a Catalunya d’una llarga trajectòria amb pessebres que porten més de 50 edicions (Bàscara, Castell d’Aro, Els Prats de Rei, Sant Fost de Campsentelles, Sant Martí de Llémena i Tona). A més a més, en l’última dècada poblacions com Cànoves i Samalús, Salou, Sant Jaume dels Domenys, Viladecans, Món Sant Benet o Vila-sacra s’han incorporat també en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniment.
Es tracta de muntatges de gran format, que involucren a multitud de persones i que tenen com a gran al·licient la descoberta de poblacions amb paratges naturals o històrics emblemàtics com els cascs antics de Pals, Castell d’Aro o Bàscara, el nucli despoblat de les Masies de Castelló a Vandellós, el Monestir de Sant Salvador de Breda, Les Torres del Castell de Fals o l’aqüeducte del s. XVII on es fa el Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa.
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya agrupa 50 entitats d’arreu del territori amb l’objectiu de portar a terme activitats encaminades a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents i la relació entre ells. Constituïda formalment el 2018, la Federació recull la tasca de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, creada el 1991. Actualment, presideix l’entitat Àngels Serentill, coordinadora del Pessebres Vivent de Manresa – El Pont Llarg.
Formen part de la FPVC els pessebres vivents de les següents poblacions: Bàscara, Bigues i Riells, Breda, Brunyola, Calonge, Cànoves, Canyelles, Castell d'Aro, Celrà, Corró d'Avall, Els Prats de Rei, Fontcoberta, Jesús, Joanetes, La Pobla de Lillet, La Pobla de Montornès, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, L'Espluga de Francolí, Linyola, Maçanet de la Selva, Manresa – Pont llarg, Martorelles, Masia de Castelló, Món Sant Benet, Navata, Pals, Peralada, Peramola, Polinyà, Premià de Dalt, Prullans de Cerdanya, Salou, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost, Sant Guim de la Plana, Sant Jaume dels Domenys, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Santa Maria d’Oló, Santa Pau, Tona, Vila de Rupit, Viladecans, Vila-Sacra i Vilavenut.
POBLACIONS I DATES D’ESCENIFICACIÓ – Temporada 2023/2024
Pessebres Vivents de la província de Barcelona
Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) - dies 8, 9 i 10 de desembre.
Canyelles (Garraf) – dies 16 i 17 de desembre.
Corró d’Avall (Vallès Oriental) – dies 16 i 17 de desembre.
Els Prats de Rei (Anoia) – dies 17 i 26 de desembre / 1, 6 i 7 de gener.
La Torreta ( Vallès Oriental) – dies 16 i 17 de desembre.
Les Gunyoles d’Avinyonet (Alt Penedès) – dies 17, 25 i 26 de desembre / 1, 7 i 14 de gener.
Les Torres de Fals (Bages) – dates per concretar.
Manresa – Pont Llarg (Bages) – 26 de desembre.
Martorelles (Vallès Oriental) – dies 17, 23, 25, 26, i 30 de desembre / 1 de gener.
Món Sant Benet ( Bages) – dies 23, 26 i 30 de desembre / 1 de gener.
Polinyà (Vallès Occidental) – 17 de desembre.
Premià de Dalt (Maresme) – dies 17, 23, 26 i 30 de desembre / 1 de gener.
Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) – dies 27, 28, 29 i 30 de desembre.
Sant Feliu del Racó (Vallès Occidental) – dies 23 i 26 desembre.
Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental)– dies10, 17, 23, 25, 26 i 30 de desembre /1, 6 i 7 de gener.
Sant Pere de Ribes (Garraf) – dies 25, 26, 27 i 28 de desembre.
Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) – dies 25-26 de desembre.
Santa Maria d’Oló (Moianès) - dies 16 i 17 de desembre.
Tona (Osona) – dies 24, 25, 26 i 31 de desembre / 1, 6 i de 7 gener.
Vila de Rupit ( Osona) - dies 29 i 30 de desembre.
Viladecans (Baix Llobregat) – dies 15, 16 i 17 de desembre.
Pessebres Vivents de la província de Girona
Bàscara (Alt Empordà) – dies 17, 23, 25, 26 i 30 de desembre / 1 i 7 de gener.
Breda (La Selva) – 17 de desembre.
Brunyola (La Selva) – dies 23, 25, 26 i 30 de desembre / 1 de gener.
Calonge (Baix Empordà) - dies 30 desembre / 1 i 7 gener.
Castell d’Aro (Baix Empordà) – dies 17, 23, 25, 26 i 30 de desembre / i 1 de gener.
Celrà (Gironès) – 26 de desembre.
Fontcoberta (Pla de l’Estany) – dies 25 i 26 desembre.
Joanetes (Garrotxa) – dies 25, 26 i 30 de desembre / 1 de gener
Maçanet de la Selva (La Selva) – dies 25, 26 i 30 de desembre / 1 de gener.
Navata (Alt Empordà) - dies 6 i 8 de desembre.
Pals (Baix Empordà) – dies 25 i 26 de desembre / 1 de gener. (dates provisionals)
Peralada (Alt Empordà) – dies 25, 26 i 30 de desembre / 1 de gener.
Sant Martí de Llémena (Gironès) - 1 de gener.
Sant Martí Vell (Gironès) – dates per concretar.
Vila-Sacra (Alt Empordà) – dies 6 i 7 de gener.
Vilavenut (Pla de l’Estany) – dies 21 i 22 de desembre.
Pessebres Vivents de la província de Tarragona
Jesús (Baix Ebre) – dates per concretar
La Pobla de Montornès ( Tarragonès) - dies 17, 25, 26 i 30 de desembre / 6 i 7 de gener.
Masia de Castelló (Baix Camp) – dies 8, 9, 16 i 17 de desembre.
Salou (Tarragonès) – dies 16 i 17 desembre.
Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) – dies 16 i 17 de desembre.
Pessebres Vivents de la província de Lleida
Sant Guim de la Plana (Segarra) – dates per concretar
Prullans de Cerdanya (La Cerdanya) – 8 i 9 de desembre