Coloma Bertran ha fet públic el videoclip de Desolació, la composició musical amb què ha guanyat el certamen Sentir Fuster. Es tracta d'un premi convocat per primera vegada pel Col·lectiu Desvalls i la Casa de la Música de Manresa amb el patrocini de Cerveses Guineu per impulsar la creació de peces musicals basades en textos de l'escriptor de Sueca Joan Fuster.
Desolació és una creació per a violí, teclat i veu basada en el poema de Joan Fuster que porta el mateix nom. Coloma Bertran és protagonista del videoclip junt amb la cantant Lia Sampai, que és qui posa la veu. El videoclip, que segueix l'ànima de la composició, juga amb imatges de les dues artistes en un jardí frondós, on toquen i canten sobre l'arbre mort que narra el poema.
Coloma Bertran és violinista, compositora i pedagoga. Tot i que ha musicat poemes de diferents autors, és la primera vegada que ho ha fet amb uns versos de Joan Fuster. Després d'un treball previ d'aprofundiment en l'autor i de conèixer la seva obra, de seguida va connectar amb el poema Desolació, que transmet duresa i vulnerabilitat.
Aquest ha estat el primer tema en què la compositora ha incorporat, de forma molt minimalista, l'electrònica i ha buscat una sonoritat diferent. La gravació de la composició va tenir lloc a Stroika Lab de Manresa. La dotació del premi Sentir Fuster ha estat de 500 euros a més de l'enregistrament de la composició en un estudi professional.
Reivindicar i difondre l'obre de Fuster a través de la música
Els organitzadors del certamen es mostren molt satisfets per la bona acollida que ha tingut el certamen en aquesta primera edició, fet que s'ha traduït en una participació àmplia –19 peces presentades–, que ha despertat l'interès d'artistes joves professionals i amateurs d'arreu dels Països Catalans que han creat propostes d'una remarcable qualitat sònica i artística. Destaca també la varietat d'estils presentats, des dels més convencionals fins a discursos més arriscat que s'escapen dels estàndards musicals imperants.
Aquesta diversitat també s'ha posat de manifest en la tria de l'obra de Joan Fuster que ha servit d'inspiració als concursant per crear la seva peça. Els participants han utilitzat des de tirallongues d'aforismes fins a poemes sencers, passant per adaptacions de textos de l'autor de Sueca. En aquest sentit, cal recordar que l'objectiu del certamen ha estat reivindicar i difondre a través de la música la figura i l'obra de Fuster i acostar-la a públics i creadors joves del país. A la vegada, potenciar la creació artística inspirada en l'obra d'escriptors i poetes catalans.