L’any 2023 ha estat excepcional al Kursaal: s’ha assolit una xifra rècord d’espectadors: 97.829. Una xifra que ha desbancat el rècord del 2019 que, amb 90.192, era la més alta en els gairebé 17 anys de trajectòria de l’equipament. Aquest increment de públic, que suposa més de 20.000 espectadors respecte dels 76.957 de l’any passat, s’explica sobretot pels musicals de gran format, que aquest 2023 van tornar a la graella de programació amb una gran acollida. I també per la confiança que el públic ha anat guanyant després de la pandèmia, en una tendència que ja es va evidenciar clarament l’any passat.
L’ocupació dels espectacles també ha anat a l’alça aquest 2023 i ha pujat fins el 78,5%, al nivell dels darrers anys abans de la pandèmia. I si bé el nombre d’espectacles pràcticament s’ha mantingut a 141 espectacles -142 el 2022-, el nombre de funcions s’ha incrementat a 219 funcions -18 més que l’any passat-, sobretot pels grans musicals: ‘Grease’ amb 7 funcions, ‘La Jaula de las locas’ amb 6 o ‘El petit Príncep’ amb 5. I també per grans muntatges que van propiciar de programar triples funcions (‘Fitzroy’ o ‘Quant temps em queda?’) o fins i tot quàdruples, com en el cas de ‘La trena’. La gran diversitat de gèneres i espectacles de la programació de la qual es fa càrrec l’Associació Cultural El Galliner, l’embranzida dels projectes del Servei Educatiu i l’aposta per un model de gestió participatiu i proper amb el públic, caracteritzen l’equipament; que es compta entre els teatres de referència a nivell nacional.
Aquestes dades s’han presentat a la roda de premsa de valoració de la programació del 2023, amb la presència de Marc Aloy i Guàrdia, Alcalde de Manresa i president de Manresans d’Equipaments Escènics (empresa municipal gestora del Kursaal), Tània Infante Rodríguez, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa; Joan Morros Torné, coordinador d’El Galliner, i Jordi Basomba Gonzalvo, gerent del teatre Kursaal. Per la seva banda, Tània Infante ha posat en valor les xifres de públic, motivades per la programació de musicals i a “aquest model especial de gestió del Kursaal”.
Jordi Basomba ha explicat que “estem molt contents, però no tant de la xifra en sí, sinó del fet que estem preparats per assumir una programació que ens permet assolir aquesta xifra”. Ha destacat que “més que un cim és un camí” i que es demostra que “estem preparats, amb un equip potent que treballa al Kursaal dia a dia, amb les persones d’El Galliner i aquesta manera de fer d’estar molt a prop de la gent”. En aquest sentit, l’Alcalde de Manresa, Marc Aloy, també posat de relleu “que aquest rècord és possible per intangibles de tot aquest equip de persones que es desviuen pel bon funcionament del teatre, en un model inèdit al país”. També ha destacat que el Kursaal és un equipament de referència i un element de capitalitat, per exemple en el circuit dels musicals, Manresa és l’única ciutat catalana de fora de Barcelona i única ciutat no capital de província de tot l’estat on fan parada els grans musicals.
El gerent del Kursaal, Jordi Basomba, també ha comentat l’empenta del Servei Educatiu del Kursaal, que a hores d’ara és l’únic de tots els teatres catalans que ofereix un projecte educatiu per a cada curs. D’altra banda, Joan Morros, coordinador d’El Galliner justifica aquestes xifres “que seran molt difícils de repetir”, “entre moltes d’altres coses, perquè el Kursaal té un relat, per la sociologia del moment (la gent té ganes de veure espectacles en viu), la manera de programar participada (des d’una entitat com El Galliner i amb la col·laboració d’altres entitats), la comunicació, el fet de poder programar espectacles de dimecres a diumenge, i el bon tracte de l’equip humà del teatre cap al públic”.
La programació per espais
La sala gran del Kursaal ha estat l’escenari de 140 funcions (64% del total) que han sumat 83.960 espectadors (el 85,8%), cosa que també explica la gran xifra de públic d’aquest 2023. A la sala petita s’hi van programar 48 funcions, 23 al Teatre Conservatori i 8 a l’auditori de l’Espai Plana de l’Om.
La programació per gèneres
El teatre continua com a gènere del qual es programen més funcions (74), aproximadament una tercera part del tota la programació. Seguit de la música amb 57 funcions i, aquest 2023, pels musicals, dels quals s’han programat 42 funcions. El teatre també és el que congrega més espectadors, 32.979, el 33,8% del total. Seguit de la música (23,22%) i els musicals, que han aportat gairebé 20.000 espectadors, un 20,2%.
Pel que fa a l’ocupació per gèneres, és el teatre musical el que ha assolit la xifra més alta, el 89,1%, amb moltes funcions exhaurides. En destaca ‘El Petit Príncep’ amb una ocupació del 92,2%. El segueix l’òpera amb un 83,3% i el teatre, amb una ocupació que arriba al 81,8%. En aquest darrer cas, aquest percentatge augmenta fins al 84,5% si s’analitzen només les funcions de les obres de teatre incloses dins de l’històric abonament del TOC de Teatre, un paquet de 5 i 4 obres, respectivament, que s’ofereix cada temporada (2 cops l’any). D’aquí són remarcables els percentatges d’ocupació de ‘La trena’ (98,2%), ‘El pare’ (96,1%) o ‘FitzRoy’ (92,4%).
Programar per cicles
La programació del Kursaal està segmentada per cicles, tant d’edats com de gèneres i estils, alguns dels quals s’han convertit en marques potents de la programació. És el cas del cicle per a Majors de 65 anys i Platea Jove. I més recentment, del Club de la Cançó, D’Arrel i ¾ de Música. A més a més de RBLS, un cicle que va començar a programar-se el 2023, inclòs dins del Festival RBLS de Teatre per a Joves que se celebra anualment a Barcelona.
Funcions exhaurides
Pel que fa a espectacles amb entrades exhaurides, han estat gairebé una quarantena. I cal remarcar que són de diversos gèneres i programats en qualsevol dels 4 espais de programació. De fet, s’han exhaurit entrades d’obres del Toc de Teatre com ‘La trena’ o ‘El pare’ o ‘FitzRoy’, de monologuistes com en Peyu, Paz Padilla o Berto Romero, o dels 3 grans musicals ‘La jaula de las locas’, ‘El Petit Príncep’ i ‘Grease’, tot a la sala gran. Però també dels concerts d’Ara Malikian, en Triquell, Simfonova, Banda de la UMBages. Del Conservatori, l’espectacle de Judit Martín o el concert per a públic familiar ’El lleó vergonyós’.
El Servei Educatiu del Kursaal
Pel que fa al Servei Educatiu el 2023 ja es va desenvolupar amb total normalitat i sense cap de les mesures que el curs passat encara cuejaven de la pandèmia. El Servei Educatiu del Kursaal va poder tornar a oferir tots els projectes (ReXics, CantaXics a les Escoles, Cantània, Fem Òpera i Fem Dansa), amb una participació més alta, tant de centres i alumnat, com dels públic que va assistir a la posada en escena dels projectes al Kursaal.
Aula d’Arts Escèniques
Quant a l’Aula d’Arts Escèniques, van ser un total de 282 els alumnes matriculats el curs 2022-2023, amb una oferta formativa per a infants, joves i adults en el camp de les arts escèniques. A l’estiu, i ja des de 2017, també s’ofereixen 3 setmanes de Tallers d’Estiu als quals, aquest 2023, hi van prendre part 165 infants i joves. De cara a aquest curs 2023-24 són 297 els alumnes matriculats als cursos que ofereix l’Aula.
La programació del 2024 comença amb força
Pel que fa a la nova programació del primer semestre del 2024 ja està en marxa. Aquest gener ja han passat pel Kursaal Lolita Flores interpretant ‘Poncia’, amb les entrades pràcticament exhaurides, ‘El Pessebre’ de Pau Casals i Joan Alavedra, que va aplegar dalt de l’escenari més de 200 intèrprets o, aquest cap de setmana, la producció del TNC ‘La plaça del diamant’, en 3 funcions. En total, més de 80 propostes per a tots els públics fins a finals del mes de juny. Aquest semestre hi haurà com és habitual també òpera, circ, dansa i també els cicles que segmenten per edats: Imagina’t, Platea Jove, RBLS i Gent gran. En teatre destaquen les obres teatrals ‘The party’, ‘Instruccions per fer-se feixista’, ‘Coralina, la serventa amorosa’ o ‘Jauría’, incloses al Toc de Teatre, i també ‘La disputa’, ‘L’illa deserta’ (protagonitzada per Miki Esparbé), ‘Austràlia’ (que programem el dia de la campanya ‘Cap butaca Buida) i ‘La nostra ciutat’, una gran producció del Teatre Lliure.
També hi haurà en concert artistes com el malagueny El Kanka, i els catalans Anna Roig, Antònia Font, La Ludwig Band, Ginestà, Joan Garriga, Gospel Messengers, Gemma Humet, Miquel Gil... Pel que fa la programació de per a públic familiar que programa Imagina’t, portarà mitja dotzena de propostes, juntament amb la nova proposta dels Xiula ‘Babynova’. La venda d’entrades d’aquests espectacles va començar molt bé durant la campanya de Nadal, i continua en aquests moments. De fet, A hores d’ara ja s’han afegit, de moment, segones funcions dels espectacle ‘Spaticity’ de Marc Buxaderas, ’12 sense pietat’, ‘Es ven germà petit’, ‘The Party’ i l’Illa deserta’.
Més 140.000 usuaris han passat pels espais de MEES
Una altra dada remarcable és que fora de la programació estable, els 4 espais que gestiona Manresana d’Equipaments Escènics (MEES) acullen al llarg de l’any esdeveniments i actes de tot tipus per part de centres educatius, d’administracions, empreses, entitats... I sobretot a l’Espai Plana de l’Om, que està consolidat com a pol d’activitat cultural, social al servei d’entitats i institucions
Concretament, el 2023 hi va haver un total de 226 lloguers entre tots els 4 espais que sumen més de 36.000 usuaris, tot i que aquesta és una xifra que no inclou les activitats sense entrada; les que tenen un amb accés lliure i que no queden comptabilitzades. A més a més, els 4 espais de MEES també van acollir, com és habitual, espectacles de la Fira Mediterrània de Manresa; un total de 24 espectacles que van aplegar 5.825 espectadors. Tot plegat superen el 42.000 usuaris que, sumats al públic de la programació estable superen els 140.000 usuaris els que han passat pels espais que gestiona MEES.
Projectes d’accessibilitat, eficiència i posada al dia de l’edifici del Kursaal
Durant el 2023 han estat diverses les millores que s’han portat a terme a l’edifici, que aquest proper mes de febrer celebrarà els 17 anys de la seva reinauguració. S’ha canviat a led tota la il·luminació de la sala gran del Kursaal i pràcticament a la resta de l’edifici i a la sala gran s’ha actualitzat la instal·lació de so per adaptar-lo a les noves tecnologies digtals. Però el projecte de més envergadura ha estat la instal·lació de 69 plaques fotovoltaiques a un dels terrats de l’edifici, destinades a l’autoconsum i que permetran una producció de 51.998,69 kW/any, que suposa un 13% d’estalvi respecte del consum actual, l’equivalen al consum de 13 llars estàndards en un any. Amb la instal·lació, a més, es deixaran d’emetre 17,2 tones de CO2 a l’ambient.
Pel que fa a accessibilitat, també van quedar instal·lades baranes de ferro a cada fila de l’amfiteatre, una millora substancial per al públic pel que fa a seguretat. També s’han posat al vestíbul línies d’encaminament per a facilitar l’accés al teatre de les persones amb discapacitat visual. Així mateix, per a les persones amb pèrdua auditiva, el Kursaal disposa ara de 72 emissors que amplifiquen el so connectats als micros de l’escenari.