Sota el títol Cuina i ciència unides per a la Salut Mental, el divendres 15 de març se celebrarà un sopar solidari a la Torre Busquet de Manresa elaborat pel cuiner Nandu Jubany. Serà una experiència única impulsada pel Rotary Club de Manresa-Bages amb la col·laboració de la Fundació Althaia que combinarà gastronomia i emocions. Els beneficis es destinaran al nou programa de mecenatge d’Althaia que vol aconseguir fons per a la recerca i millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental de la institució.
Elaborat per Nandu Jubany i l’equip de Jubany Events, el sopar solidari comptarà amb la música en directe de Salva Racero. L’àpat s’ha concebut com un esdeveniment experiencial que unirà cuina, ciència i emocions. En aquest sentit, s’hi presentarà un llibre solidari escrit per un grup de psicòlogues d’Althaia i els millors cuiners del país. Una publicació única que proposa una descoberta de les emocions des de la ciència i també des del paladar.
El nou projecte de mecenatge de Salut Mental
La Fundació Althaia posa en marxa un nou projecte de mecenatge per millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental. Els objectius són aconseguir recursos per poder investigar i, alhora, humanitzar l’atenció i posar en marxa nous programes de suport que facilitin la recuperació del projecte de vida a persones amb problemes de salut mental i evitar així que tinguin possibles recaigudes.
En la societat actual, l’increment de malaties en salut mental posa de manifest la necessitat de canviar l’enfocament del seu abordatge. Cal evitar la visió exclusivament farmacològica i avançar cap a una metodologia que incorpori intervencions més holístiques i que posin la persona al centre. Això implica una transformació dels espais, passant de l’enfocament clínic tradicional a entorns més amables, acollidors i comunitaris que permetin una atenció més humanitzada.
També és important que les persones amb problemes de salut mental puguin accedir a programes de suport de diferents àmbits, com l’artístic, esportiu o d’oci, així com a aquells que puguin fomentar la seva autonomia. Aquestes activitats no només proporcionen suport terapèutic sinó que les ajuden a connectar amb la seva comunitat i a recuperar un propòsit personal i un sentiment de pertinença.
És per aquest motiu que, el nou projecte de mecentatge es planteja des d’un enfocament integral per tal que, a més dels tractaments clínics actuals, es pugin oferir activitats que fomentin la connexió social, ja que aquestes poden ser clau per restablir la salut mental, guiar les persones cap a la recuperació del seu projecte de vida i prevenir possibles recaigudes. A més, la recerca ha de permetre augmentar el coneixement i l’evidència científica sobre quines d’aquestes intervencions són eficaces tant en la prevenció com en el tractament i la rehabilitació.