Arran de la commemoració del bicentenari del naixement del compositor, escriptor, polític i fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu, Josep Anselm Clavé (1824-1974), diverses entitats de la comarca del Bages se sumaran amb mitja dotzena d’activitats a la celebració de l’Any Clavé, promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’acte central de la commemoració a Manresa serà el diumenge, 28 d’abril a 2/4 d’1 del migdia a la plaça Clavé de Manresa. Es tracta de l’Acció Clavé, una cantada d’homenatge a Clavé, que comptarà amb la participació de més de 300 cantaires de 15 agrupacions corals de Manresa i el Bages i Moianès, sota la direcció del santpedorenc Marc Reguant i amb l’acompanyament al piano de la manresana Viviana Salisi. L’acte -amb direcció escènica de Teti Canal i veus en off de Xavier Cots i Aina Cots- està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, Manresana d’Equipaments Escènics, Òmnium Bages-Moianès i Promoció Memòria Popular, amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants dels carrers Urgell, Jaume I, Mel i rodalies de Manresa.
A la cantada hi participaran: la Capella de música de la Seu de Manresa - direcció Joel Díaz, Coral Escriny de Santpedor - direcció Marc Reguant, la Coral Eswèrtia de Manresa - direcció Cristina Gamisans, la Coral Font del Fil de Manresa - direcció Míriam Díaz Casas, la Coral FUB_Sèniors de Manresa - direcció Rosa Ortega, la Coral Harmonia - Castell de Manresa - direcció Montserrat Perramon, La Coral La Verbena de Sant Joan de Vilatorrada - direcció Rosa Ortega, la Coral Llanterna de Súria - direcció Montserrat Fàbrega, la Coral Romança de Callús - direcció Isidre Badia, Coral Dintre El Bosc canta del coro Sant Josep de Manresa - direcció Anna Giralt, els Lúpulus Ensemble de Manresa - direcció Ricard Cots, l’Orfeó Manresà – direcció Xavier Pagès, l’Orfeó Monistrolenc de Monistrol de Montserrat - direcció Joan Manel Cintora, la Societat Coral l'Estrella de Sant Vicenç de Castellet - direcció Xavier Mas i el cor Taral·lejant Albades de Calders - direcció Rosa Ortega. Tots plegats interpretaran 3 peces de Clavé: ‘La Font del roure’, ‘La Violeta’ i ‘La maquinista’. Després de la cantada hi haurà un dinar de germanor.
Abans de l’AccióClavé2024 del dissabte 28 d’abril, els dies 25 i 26 d’abril a les 19h a l’Espai Òmnium es portaran a terme dues xerrades a l’entorn de Clavé. Per una banda, el dijous 25 "La petjada de Josep Anselm Clavé i Camps a la Catalunya Central’ a càrrec de la musicòloga Glòria Ballús. I l’endemà, la xerrada "Josep Anselm Clavé: cultura, associacionisme i llibertat", a càrrec de Roger Canadell, professor de la UOC i autor -entre d’altres- dels llibre “Josep Anselm Clavé. Una vida al servei de la cultura i la llibertat” (Editorial Comanegra, 2016).
Per altra banda, el dissabte 29 de juny a les 19h a la sala gran del teatre Kursaal es podrà veure la cantata juvenil “El Jove Anselm Clavé”, amb la participació de l'Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de Manresa i alumnes de cant coral del mateix centre, a més a més d’altres escoles de música de la zona: la de Navarcles-Sant Fruitós, la de Santa Maria d’Oló, Sant Vicenç de Castellet, Sallent, Olesa i Esparraguera. També hi participaran pràcticament tots els cors que el 28 d’abril hauran pres part a la cantada AccióClavé. “El Jove Anselm Clavé” s'haurà estrenat el 20 d'abril a l'Auditori de Barcelona en un format més gran.
Dins del marc de la 27a edició de la Fira Mediterrània (del 10 al 13 d’octubre), la Coral Sant Jordi presentarà proposta dins l’Obrador en comunitat, un espectacle amb la creació i direcció musical de Marc Parrot, la direcció escènica de Judith Pujol i la dramatúrgia de Ferran Dordal. Un espectacle que s’estrenarà dins del marc de la Fira Mediterrània i que també vol ser un homenatge a Josep Anselm Clavé, amb motiu dels 200 anys del naixement del fundador del moviment coral català. La data exacta encara està pendent de confirmar.
El nom de Clavé a Manresa
1.- Plaça d’Anselm Clavé
Oficialment la plaça es diu Anselm Clavé (sense Josep), dedicada al creador de les societats corals. El 26 de juliol de 1918 l'alcalde Maurici Fius i Palà va proposar en el Ple Municipal que se li donés el nom de plaça Clavé en honor del creador de les societats corals. Després de diferents picabaralles polítiques es va acordar que per la Festa Major d'aquell any es posaria aquest nom a la plaça.
2.- Monument a Josep Anselm Clavé, que es restaurarà en les properes setmanes
El monument de pedra, amb el bust de Clavé sobre una columna jònica amb un ample capitell, situat al mig de la plaça, porta la inscripció “Manresa a Josep A. Clavé”. El 1919 es va inaugurar el monument a aquest músic, obra de l'arquitecte Bernat Pejoan i l'escultor Josep Andreu Casanovas, amb la presència de tots els Cors de Clavé de Catalunya a la plaça que porta el seu nom. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Tània Infante, ha explicat que en les properes setmanes es portarà a terme la neteja i restauració d’aquest monument, coincidint amb el bicentenari del naixement de Clavé.
3.- Carrer: “Les Flors de Maig”
A iniciativa de la Societat Coral La Unió Manresana el 28 d’agost de 1932, es dona nom al carrer de les Flors de Maig, títol d’una composició de Clavé, on la Societat Coral tenia la seva seu social.