Tots els paradistes del mercat, formen part del moviment slowfood, una iniciativa on només poden prendre-hi part productes que compleixin els requisits de “ bo, net i just”. En aquesta primera edició hi ha pres part una dotzena de productors que oferien des de fruites i verdures fins a productes artesanals com mel, sabons, formatges o embotits. També es comptava amb una food truck d'hamburgueses km 0.
El cultiu recuperat de l'albergínia blanca ha estat el producte que ha centrat les activitats paral·leles d'aquesta primera edició. Durant el matí, s'han repartit un miler de planters d'aquest producte i una trentena d'infants han participat en un taller on se’ls ha explicat com es cuida aquest cultiu. La matinal ha començat amb un esmorzar de forquilla de faves a la catalana de la mà del xef Nani Sala, amb més de 150 racions repartides, i s’ha tancat amb un vermut musical on el bon temps ha acompanyat.
La bona acollida d'aquesta primera edició també s'ha vist reflectida en les noves peticions de productors locals que s'han interessat a participar en la pròxima edició que se celebrarà el dissabte 15 de juny. La segona edició del Mercat de la Terra posarà al centre la cervesa artesana com a producte destacat. El Mercat de la Terra de Sant Fruitós de Bages és el segon que hi ha a Catalunya dins el moviment Slow Food, el primer es realitza a Barcelona.