Un total de sis concerts integraran la programació de la l'12a edició de l'Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa que complementa l'oferta oficial amb les propostes més properes a l'arrel tradicional, iniciativa de l'espai de música i cultura D'Arrel. Els grups que han estat triats per formar part de la programació de l'Humus són La Mus, Bufanúvols, Magari, Diode, Cor d'Arrels i Lar Folk. Enguany, la programació de l'Humus mantindrà la centralitat de la plaça Sant Domènec (la Plaça de la Fira) com a escenari dels tres concerts de divendres 11 d'octubre. Els altres tres concerts de la programació tindran lloc dissabte 12 d'octubre a l'Espai Òmnium.
L'humus és la capa de terra biològicament més viva i que alimenta les llavors d'on sorgeixen les arrels i les plantes. Aplicat a la música folk i d'arrel tradicional l'humus remet a les persones anònimes que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs i escoles de música d'arrel tradicional dels Països Catalans.
Al llarg d'aquests 12 anys, hauran actuat a l'Humus més de 75 grups provinents majoritàriament de Catalunya, però amb presència també de les Illes Balears, del País Valencià, la Catalunya Nord, Occitània i Itàlia. Després del seu pas per Manresa, molts dels grups participants han consolidat la seva posició professional. Algunes formacions posteriorment han participat a la secció oficial de la Fira, aconseguint, en alguns casos, projecció internacional.
Des de l'Humus s'ha vetllat també per la participació de grups locals, posant sempre l'exigència de qualitat en tots els grups seleccionats. Per la programació de l'Humus, a més de grups emergents, també hi han passat propostes emergents de músics ja més coneguts. L'Humus ha estat per tant un bon trampolí que molts artistes han aprofitat.
Els 12 anys de l'Humus han estat possibles gràcies a la col·laboració que sempre hi ha hagut entre l'equip de Fira Mediterrània i el de D'arrel, grup programador i finançador parcial de l'Humus, dins de Favets i Tremendos S.L., i també a la bona disposició d'Òmnium Cultural Bages Moianès, entitat que cedeix el seu local per fer-hi els concerts.
La programació de 2024
La Mus
Divendres 11 d'octubre · 21 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)
La Mus és el principi de moltes coses: una mirada, un paisatge, una dansa. La Mus és un duo novell de música i ball folk mediterrani format per Núria Camps i Irene Herbera que s'inspira de vivències, de la natura salvatge, d'una bona besada, amb sensibilitat social i ambiental. Unes composicions que beuen de l'arrel tradicional amb una mirada contemporània, interpretades amb la veu, guitarra, percussió i altres instruments de corda mediterranis.
Bufanúvols
Divendres 11 d'octubre · 22.15 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)
Bufanúvols presentarà un ball folk amb un repertori de danses molt variat i amb coreografies molt boniques guiades per la mestra balladora del grup. Els seus concerts esdevenen una experiència interactiva i enriquidora per a tothom. Bufanúvols treballa també introduint la música d'arrel i el ball folk a les escoles.
Magari
Divendres 11 d'octubre · 23.30 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)
Magari és un duet lligat al ball i a la música d'arrel del Pirineu. Format per la Liv Hallum a l'acordió diatònic i l'Ivan Garriga al violí, ha creat un nou repertori i ha enregistrat un nou àlbum, "Diumenge", amb composicions pròpies de ball folk, com la masurca, el xotis, el cercle circassià o el vals. Un repertori ballable i un viatge a l'univers quotidià d'una casa del Pirineu.
Diode
Dissabte 12 d'octubre · 18 h · Espai Òmnium
Diode és un duet de violí i guitarra que interpreta melodies tradicionals catalanes amb arranjaments propis fets amb una gran sensibilitat i creativitat. Un bon maridatge de les visions artístiques dels seus dos components. En el concert es trenquen els rols d'acompanyant i solista, i es dona pas a un diàleg constant entre els dos músics on es busca la barreja entre la tradició i la modernitat.
Cor d'Arrels
Dissabte 12 d'octubre · 20 h ·Espai Òmnium
És un grup de persones apassionades per la música que individualment la viuen des de la creació i la interpretació, o la docència. Col·lectivament, el cant coral els ha agrupat i els permet compartir aquesta passió tot interpretant cançons tradicionals de Catalunya i d'arreu del món: Espanya, Itàlia, Bulgària o Geòrgia. La majoria dels arranjaments que fan són d'elaboració pròpia.
Lar Folk
Dissabte 12 d'octubre · 22:30 h ·Espai Òmnium
Lar, traducció gallega de la nostra llar, és un projecte que ens transporta a un viatge des de Noruega fins a Galícia, passant pels països de l'arc atlàntic, recuperant melodies tradicionals i també homenatjant arranjaments de compositors de folk moderns que ens han ensenyat a transitar el camí del ball folk. Els violins i les veus fan de pont entre la sonoritat nòrdica del cistre i la percussió tradicional gallega.