Quatre propostes artístiques de l'Obrador d'arrel de Fira Mediterrània de Manresa formaran part de la programació del Festival Ethnos, que se celebra del 7 de setembre al 5 d'octubre a Nàpols, gràcies a un acord de col·laboració entre l'Institut Ramon Llull, el mercat manresà, i el festival italià de músiques del món. Els artistes que formaran part d'aquest Focus dedicat a Catalunya són Alba Careta i Henrio, Momi Maiga, Tarta Relena i el projecte Il Mediterraneo e la Banda del Sud.
Els artistes catalans actuaran a Nàpols els dies 12 i 13 de setembre. Dijous 12 serà el torn de la jove trompetista Alba Careta i el cantautor Henrio, que presentaran Udolç, amb cançons de bressol extretes del cançoner en línia del Càntut i de les cançons recollides pels alumnes de cassà de la Selva, proposta de l'Obrador d'arrel de l'any passat. També hi actuarà el jove senegalès afincat a Catalunya, virtuós de la kora, Momi Maiga, amb el seu treball Nio (Obrador d'arrel 2021), a punt de presentar el següent treball, Kairo (Obrador d'arrel 2024), que s'estrenarà durant la propera edició de la Fira.
També formen part de l'Obrador d'arrel 2024 els artistes que actuaran al festival italià divendres 13 de setembre: Tarta Relena, duet que combina les veus femenines a cappella i l'electrònica, que estrenarà el seu nou treball És pregunta el proper mes d'octubre a Manresa, i Il Mediterraneo e la Banda del Sud, una coproducció entre la Fira, el Festival Ethnos, La Bazzarra, el Ministeri de Cultura italià, Taller de Músics, Fabra i Coats, l'Institut Ramon Llull i l'Institut Italià de Cultura de Barcelona. Aquest darrer projecte uneix ponts culturals entre diferents artistes i països de la Mediterrània i està encapçalat pel músic Gigi di Luca.
El Festival Ethnos treballa amb la premissa que la música facilita la comunicació i fomenta la trobada entre cultures i pot servir per iniciar el diàleg intercultural. Gràcies a la seva fórmula itinerant el festival sempre ha implicat diverses zones culturals de l'àrea del Vesuvi. El Festival, mitjançant la programació de nombroses activitats destinades a la trobada i la comunió entre els pobles i les diferents llengües, pretén crear un pont entre la memòria del passat i el futur, entre la tradició i la contemporaneïtat de l'art, amb una mirada atenta als problemes de la migració, la integració i la Mediterrània.
L'Obrador d'arrel és el programa d'impuls i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel tradicional i la cultura popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània de Manresa.