La participació ciutadana és l’eterna assignatura pendent de l’Ajuntament de Manresa. En el decurs dels anys hem pogut assistir a nombrosos experiments participatiu sense resultats efectius. Els pocs avenços aconseguits han sigut fruit de la pressió de les entitats i els ciutadans/es. L’Ajuntament no pren mai la iniciativa, sempre va a remolc de les entitats, fonamentalment de les AAVV. Les AAVV de Manresa sempre han defensat i reivindicat la “democràcia participativa” on els ciutadans/es puguem participar-hi eficaçment -i no fictíciament- en la presa de les decisions públiques. La participació ciutadana és una peça fonamental per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i enfortir la democràcia.
A Manresa tenim uns marcs de participació on s’escolta les reivindicacions dels ciutadans/es però sense poder de decisió. I el que és més greu, sovint l’Ajuntament incompleix el reglament que ell mateix ha aprovat. Vet aquí una mostra dels seus incompliments : Els Consells de Districte : l’article 34 del Reglament de Participació diu que s’han de reunir 3 vegades a l’any. L’any passat 2023 no es va convocar cap reunió i aquest any -fins al dia d’avui- tampoc se n’ha convocat cap. Dos anys sense funcionar. L’ Ajuntament no ha tingut la sensibilitat envers les entitats i els ciutadans/es que en formen part per donar-los una explicació al respecte.
A més l’aportació municipal a cadascun dels 4 districtes (Nord, Centre, Llevant i Ponent) és minsa i ridícula. Un import de 30.000, --euros anuals per cada districte que fa anys està congelat malgrat les reiterades peticions perquè s’incrementi. Aquest limitat import condiciona les propostes que les entitats efectuen. El Consell de Ciutat : l’article 37.2 del reglament de Participació Ciutadana diu que “es reuniran almenys un cop a l’any”. L’any passat 2023 no es va reunir cap vegada i aquest any -fins al dia d’avui- tampoc s’ha convocat. Cal recordar que en formen part els membres dels onze Consells Sectorials, dels quatre Consells de Districte i representants d’organitzacions socials i professionals.
Pressupostos participatius : segons la “web” de l’Ajuntament “el pressupost participatiu és una eina de participació i gestió de la ciutat, mitjançant la qual la ciutadania pot proposar i decidir sobre el destí de part dels recursos municipals. El pressupost participatiu també pretén promoure que la ciutadania no sigui simple observadora dels esdeveniments i decisions, i que pugui convertir-se en protagonista activa del que passa a la ciutat, aprofundint així en una democràcia participativa“ .
Com pot comprovar-se un bon text literari que a l’hora de la veritat no es tradueix en realitat. Els pressupostos participatius van convocar-se dels anys 2015 al 2019 i des de fa 5 anys que no s’han tornat a convocar. L’import assignat de 200.000,--euros (50.000,-- euros per 4 projectes) cal considerar-lo insuficient ja que a l’any 2019 (darrera convocatòria) representava un 0,22% del pressupost general de l’Ajuntament. En aquest apartat, l’Ajuntament tampoc ha tingut la sensibilitat envers els ciutadans/es per donar-nos explicacions del “perquè” s’ha deixat de convocar-se.
-1- Consultes populars : l’article 15.1 del reglament de Participació Ciutadana diu que “la consulta popular per via de referèndum és un instrument de participació directe...”. La consulta popular per via de referèndum d’àmbit municipal pot ser promoguda per l’alcaldia. La Plataforma de la Gent Gran (de la qual en forma part la Federació d’AAVV) el 26 de juliol de l’any 2021 va presentar una instància a l’Ajuntament adreçada a l’Alcalde sol·licitant una consulta ciutadana per evitar la destrossa del jardí de la residència pública de la Font dels Capellans. Es considerava que una decisió política tan transcendental en aquest equipament públic que afectava la qualitat de vida dels residents era necessari conèixer l’opinió de la ciutadania. Fins el dia d’avui (després de 3 anys) no s’ha rebut cap contestació escrita a la petició de la consulta popular segons la instància presentada a ‘Ajuntament.
Tal com s’ha exposat l’Ajuntament incompleix el reglament de Participació Ciutadana que ell mateix ha elaborat i aprovat en sessió de Ple Municipal. Per tot plegat, la Federació d’AAVV de Manresa ha acordat denunciar públicament aquests incompliments així com també la manca de voluntat política per facilitar a la ciutadania uns instruments participatius eficaços.
Desitgem -i exigim- l’oportunitat d’una participació ciutadana eficient i no només teòrica i d’aparador. L’absència d’una política social d’aquest Ajuntament que impulsi aquesta participació dels ciutadans i ciutadanes en alguns dels òrgans municipals, que des de la mateixa Administració s’han creat (per exemple els Consells de Districte), és a la base del desencís ciutadà per a intervenir d’una manera activa.