Prop d’un centenar de persones han participat a la quarta edició de la Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris de la Catalunya Central, organitzada per la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i l’Institut Català de la Salut (ICS), que s’ha celebrat a l’Espai Cultural de Viladomiu Nou de Gironella (Berguedà). L’objectiu ha estat potenciar l'intercanvi de coneixements i experiències, a l'entorn assistencial, sanitari i d'investigació, posant en relleu la importància de la docència.
En aquest mateix sentit, el degà de la Facultat de Medicina, Roberto Elosua, ha definit la Jornada com un espai de trobada i discussió, amb una doble mirada: millorar la formació dels estudiants i l’arrelament al territori. “El que volem és que la Facultat de Medicina sigui viva i participada per a tots”, ha afegit. Elosua ha assenyalat com a repte el fer créixer la recerca al territori, i ha assegurat que la Facultat de Medicina “està compromesa amb aquesta tasca que la volem vehicular a través de l’IRIS-CC.
En la jornada també hi ha assistit el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Toni Sánchez, que ha ressaltat la importància del binomi que formen la universitat i l’àmbit assistencial “molt ben representats en aquesta jornada”, ja que són dos dels pilars bàsics del món sanitari. Sánchez també ha parlat de la necessitat d’establir xarxes “que siguin sòlides i així fer un bon equip”.
La gerent d’Atenció Primària i a la Comunitat de Catalunya Central, Núria Prat, ha destacat que aquesta jornada ajuda a estrènyer els vincles entre la Facultat de Medicina i els professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). “Per a nosaltres és molt important posar en valor la tasca formativa que fan els nostres metges i metgesses als CAP acompanyant els futurs professionals de medicina”. Per a la gerent és fonamental que la recerca, la docència i l’assistència avancin juntes i que “els nostres professionals d’atenció primària s’incorporin com a docents i col·laboradors a la facultat de Medicina per prestigiar l’especialitat de medicina familiar i comunitària a la Catalunya Central”. L’alcalde de Gironella, David Font, també ha participat en la inauguració de la jornada, donant la benvinguda als assistents a la colònia de Viladomiu Nou.
Com millorar les interrelacions entre els sectors universitari i sanitari?
La jornada ha començat amb una primera taula rodona amb el títol L’ecosistema Facultat-Centres assistencials en la recerca, moderada per Fèlix Bosch, delegat de recerca de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, i com a ponents s’ha comptat amb la Dra. Irene Roman, professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i investigadora al Centro de Investigación Biomédica en Red de Investigaciones Cardiovasculares, la Dra. Judit Serra, microbiòloga adjunta del servei de Laboratori del CHV, professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i coordinadora científica de l'equip territorial d'Osona de l'IRIS-CC, el Dr. José Jerónimo Navas, director de l’IRIS-CC i el Dr. Jordi Ara, director clínic de Nefrologia i Urologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol.
La segona taula ha estat moderada pel Dr. Domingo Ruiz, coordinador de la UDT Manresa, i el Dr. Joan Cartanyà, coordinador de tercer curs de Medicina de la UVic-UCC i metge de família de l'EAP Vic Nord. El títol de la taula ha estat Raonament clínic: de l’aula a les pràctiques clíniques, ponència que ha anat a càrrec de la Dra. Eva Peguero, professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona. La taula ha tingut una segona part més pràctica, ja que els assistents s’han dividit en grups liderats per Joan Manuel Díaz, vicedegà i coordinador de cicle clínic del grau en Medicina de la UVic-UCC, Núria Roger, coordinadora de la UDT Vic i directora de Transferència del Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic, i Josep Vidal Alaball, professor del grau en Medicina de la UVic-UCC i coordinador de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central-IDIAPJGol.
La quarta Jornada Intercentres ha acabat amb una tercera taula rodona que ha servit per posar a debat els Models docents del Grau en Medicina. Hi han intervingut el Dr. Joan Carles Trullàs, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap de servei de Medicina Interna de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, el Dr. Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra i el Dr. Rafel Ramos, catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona i investigador a l’IDIAPJGol i Regicor. El debat ha estat moderat per la Dra. Bet Sarri, professora i coordinadora de cicle bàsic del grau en Medicina de la UVic-UCC, i la Dra. Irene Veganzones, professora i coordinadora del Programa de Suport a l’Estudiant i Preparació al MIR de la Facultat de Medicina.