Dimarts 29 de abril de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Una tesi doctoral de l'ICS demostra l'eficàcia de la realitat virtual
L'assaig clínic ha inclòs 300 pacients dels centres d'atenció primària de Súria, Cardona i Sant Fruitós de Bages entre el gener de 2022 i l'octubre de 2023.
Una tesi doctoral de l'ICS Catalunya Central demostra l'eficàcia de la realitat virtual. Foto:ICS

CATALUNYA CENTRAL / Redacció/Sergi Vàzquez  
08/02/2025 08:43
Manresa va viure també l'apagada general de tot el país
Manresa realitzarà campanyes d'inspecció de consum de caràcter sancionador
Texpol celebra el seu 75è aniversari posant en valor el seu equip humà
Programació de Cineclub de maig a juny del 2025
Un estudi multicèntric, realitzat com a part d'una tesi doctoral de la metgessa de família de l'ICS Catalunya Central Mercedes De La Cruz, confirma l'eficàcia de la realitat virtual immersiva per reduir el dolor i l'ansietat en infants de 3 i 6 anys durant la vacunació. L'assaig clínic, que ha inclòs 300 pacients dels centres d'atenció primària de Súria, Cardona i Sant Fruitós de Bages entre el gener de 2022 i l'octubre de 2023, reforça el potencial d'aquesta tecnologia com una eina no farmacològica per millorar l'experiència de la vacunació pediàtrica.

El dolor durant la vacunació és una font important d'angoixa i ansietat, tant per als pacients com per als seus pares. Pot provocar esdeveniments fisiològics, com canvis cardiovasculars; un augment de la freqüència cardíaca, de la respiratòria i de la pressió arterial, i un increment en l'alliberament de diverses hormones (cortisol, glucagó...), entre d'altres.

Segons explica la metgessa de l'ICS i autora de la tesi doctoral, Mercedes De La Cruz, "aquest treball d'investigació és molt rellevant per millorar l'atenció als pacients pediàtrics, especialment en el context de la vacunació, on el dolor pot ser un factor paralitzant per als nens i nenes. El dolor és una realitat durant la infància, i la seva correcta gestió hauria de ser una prioritat en l'atenció sanitària". La metgessa espera que l'aplicació d'aquest estudi a l'atenció primària "millori l'experiència dels pacients i ajudi les famílies a afrontar aquests moments de manera més tranquil·la i segura".

Menys dolor i menys ansietat

Els resultats obtinguts en aquest estudi mostren que els infants que van utilitzar la realitat virtual immersiva van experimentar una reducció significativa del dolor durant la vacunació. Durant la recerca es va treballar amb dos grups: un grup de pacients que es vacunava fent ús de la realitat virtual i un grup de control, que rebia la vacunació sense l'ús d'aquesta tecnologia. En el primer grup, la realitat virtual va fer que més de la meitat dels infants no tinguessin dolor en comparació amb el grup de control, en què només una quarta part dels nens i nenes van viure la vacunació sense mostrar dolor. A més, una menor proporció de pacients del grup de realitat virtual va manifestar dolor moderat en comparació amb els del grup de control, cosa que va demostrar una diferència estadísticament significativa entre els dos grups.

Quant a l'ansietat, els resultats també van ser significatius. Els infants que van utilitzar la realitat virtual van començar el procés més tranquils que els del grup de control, i van acabar la vacunació amb nivells d'ansietat molt més baixos. Un percentatge considerable de pacients del grup de realitat virtual no van presentar ansietat després de la vacunació, en contrast amb el grup de control, en què gairebé la meitat va registrar nivells moderats o greus d'ansietat.

Una eina eficaç i segura per millorar la vacunació pediàtrica

Els pares, mares i tutors van expressar un alt grau de satisfacció amb l'ús de la realitat virtual com a mecanisme de distracció per reduir tant el dolor com l'ansietat dels seus fills i filles: el 99% de les famílies dels infants vacunats amb l'ús de la realitat virtual creuen que aquesta tecnologia ha ajudat a reduir el dolor dels menors i permetrien que els seus fills tornessin a utilitzar-la en procediments futurs.

A més, aquesta intervenció també va ser segura, ja que no es van registrar efectes adversos durant l'assaig.

Els resultats d'aquest estudi indiquen, doncs, que la realitat virtual immersiva és una eina eficaç i segura per millorar l'experiència de la vacunació pediàtrica, no només en termes de reducció del dolor i l'ansietat, sinó també en l'augment de la confiança de les famílies en el sistema sanitari. Aquesta tecnologia podria contribuir a millorar el compliment dels programes de vacunació i a promoure un enfocament més amigable i innovador en l'atenció pediàtrica.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ICS   CATALUNYA CENTRAL   SALUT 
També et pot interessar:
CATALUNYA CENTRAL
Més de 1.200 professionals de l'atenció primària es formen en qualitat i seguretat dels pacients
SANITAT
Salut dona per acabada la temporada epidèmica d'infeccions respiratòries agudes
SANITAT
La transformació del model d'atenció al pacient crític en el Sistema de Salut serà una realitat

ACTUALITAT
L'Equip d'Atenció Primària de Lledoners dona antics aparells per llegir les radiografies
MANRESA
La fira Fes-te Salut escalfa motors: activitats immersives i ciència per posar la salut juvenil al centre
SANITAT
Salut presenta un model pioner de teleassistència territorial per als pacients crítics del Berguedà
'200.000 dones' al teatre comarcal, aquest divendres
Projecció de quatre curtmetratges basats en llibres infantils
Programació de Cineclub de maig a juny del 2025
Texpol celebra el seu 75è aniversari posant en valor el seu equip humà
Més de 1.200 professionals de l'atenció primària es formen en qualitat i seguretat dels pacients
Més de 500 alumnes de 3r i 4t d’ESO pujaran aquesta setmana a l’escenari del Kursaal
La fotografia de l'apagada quedarà per la història
L'Ajuntament de Manresa, Regió7 i Prensa Ibèrica organitzen la tercera edició de la Nit del Comerç


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]