Dimecres 30 de abril de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Seguiment de més de 2.200 pacients en tractament anticoagulant
Més d’un centenar de professionals van assistir divendres a la primera Jornada d’Hematologia organitzada conjuntament per l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i la Fundació Althaia.
Seguiment de més de 2.200 pacients en tractament anticoagulant.

SANITAT / Redacció/Sergi Vàzquez  
19/02/2025 14:27
L'Escola de Música del Conservatori obre la preinscripció per al nou alumnat el 12 de maig
L'Ajuntament programa un cicle de xerrades sobre consum adreçades a persones grans
Setmana d’activitats per a la gent gran del municipi
Les portes obertes d'UManresa mostraran la nova Clínica Odontològica
La Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central fan seguiment a 2.267 persones que reben tractament anticoagulant oral per prevenir el risc de patir una trombosi o una embòlia. L’atenció als pacients a qui cal controlar els nivells de coagulació de la sang va ser un dels temes que es va tractar divendres en la primera edició de la Jornada d’Hematologia organitzada per Althaia i l’ICS Catalunya Central. Un esdeveniment per potenciar la coordinació i el treball en xarxa entre l’atenció primària i l’hospitalària en l’àmbit de l’hematologia que va comptar amb la participació de més d’un centenar de professionals del territori. En la jornada es va posar especial èmfasi en el protocol conjunt que han elaborat professionals de l’ICS i d’Althaia sobre el maneig dels pacients en tractament anticoagulant oral que requereixen una intervenció quirúrgica o realitzar alguna prova invasiva. Un protocol que promou la continuïtat assistencial i la seguretat del pacient.

El tractament anticoagulant oral té com a objectiu disminuir la tendència de la sang a coagular per evitar així la formació de trombes –coàguls de sang– o embòlies, però sense anul·lar-la completament. Com que l’efecte del medicament pot variar, periòdicament s’ha de mesurar per tal d’ajustar la dosi en funció de l’estat de coagulació de la sang. Des dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS al Bages, Berguedà, Moianès i Calaf, l’any passat es va fer seguiment a 1.845 pacients que prenien tractaments antivitamina K. Una modalitat que requereix controlar periòdicament el nivell d’anticoagulació de la sang i que s’acostuma a prescriure per tractar patologies cròniques. Per aquest motiu, en lideren el seu seguiment professionals d’infermeria de l’Atenció Primària.

Els casos més complexos s’atenen des del Servei d’Hematologia d’Althaia, que l’any passat va fer seguiment de 422 persones que tenen prescrita alguna de les modalitats de tractament anticoagulant. En aquest sentit, cal tenir en compte que hi ha dos tipus d’anticoagulants orals: antivitamina K i d’acció directa. A més, des de l’any 2016 Althaia compta amb un programa d’autocontrol del tractament anticoagulant, en què són els mateixos pacients els que es controlen els nivells de coagulació mitjançant una aplicació mòbil. Un nou model d’atenció telemàtic que inclou una consulta virtual amb la infermera especialitzada en hematologia, que és l’encarregada de supervisar tot el procés.

L’anèmia, la trombopènia, la neutropènia, el mieloma múltiple, les adenomegàlies i limfomes són les altres patologies que es van debatre durant la jornada, en la qual es va aprofundir en la continuïtat assistencial. És a dir, en la coordinació entre l’atenció primària i el Servei d’Hematologia de l’hospital. Cal tenir present que l’atenció primària és el primer esglaó de l’assistència sanitària de la població i és molt important en la detecció i atenció de les malalties hematològiques. Per això, la relació entre atenció primària i hospitalària és fonamental per assegurar la continuïtat assistencial per al seguiment i l’abordatge d’aquest tipus de malalties. L’any passat, es van registrar unes 700 interconsultes entre els professionals del Servei d’Hematologia i els d’Atenció Primària. A més, el Servei d’Hematologia va realitzar unes 1.200 primeres visites, la majoria de persones derivades des de l’Atenció Primària.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ALTHAIA   SANITAT 
També et pot interessar:
SANITAT
La consellera de Salut inaugura el Servei de farmàcia d'Althaia
SANITAT
La jornada d’Al·lergologia posa de manifest els casos d’al·lèrgies a medicaments
SANITAT
Althaia i l’ICS Catalunya Central potencien la coordinació

SANITAT
Més de 130 professionals participen en la jornada sobre ètica assistencial d’Althaia
SANITAT
200 professionals participen en el 45è Congrés de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica
SANITAT
L’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa és entre els cent millors d’Espanya
Els sortidors de Manresa tornen a estar plens d'aigua
Xerrada de David Bueno a Solsona sobre el cervell dels preadolescents i adolescents
L'Escola de Música del Conservatori obre la preinscripció per al nou alumnat el 12 de maig
L'Ajuntament programa un cicle de xerrades sobre consum adreçades a persones grans
Setmana d’activitats per a la gent gran del municipi
Les portes obertes d'UManresa mostraran la nova Clínica Odontològica
Arriba el FABA 2025: música, art i metamorfosi a Manresa
TecnoConverting i Pilarín Bayés s’uneixen per lluitar contra les tovalloletes


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]