La integració de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la salut és una realitat amb un gran potencial per millorar el diagnòstic, tractament i la gestió de pacients. Tot i que pot ser una eina molt potent i transformadora, també planteja desafiaments importants. Són precisament aquests reptes els que han centrat la segona edició de la Jornada de Tutors i Tutores de Formació Sanitària Especialitzada de l’Institut Català de la Salut (ICS).
Més de 800 tutors i tutores d’arreu del territori s’han reunit per debatre sobre el futur de la docència amb l’arribada d’aquestes noves eines, i també han pogut compartir idees innovadores, fer valer el seu talent i generar xarxa entre ells. A la Catalunya Central la jornada ha tingut lloc al Centre Innovació Anoia i ha comptat amb els professionals docents de la zona: de l’Anoia, el Bages, Berguedà, Lluçanès, Moianès i Osona. La col·laboració entre docents, residents i desenvolupadors d’eines i programes d’IA i pacients, a fi d’aconseguir una integració exitosa d’aquestes noves possibilitats per als residents, o l’equilibri entre la tecnologia i el treball humà han estat alguns dels aspectes clau que s’han tractat en la Jornada.
El director gerent de l'ICS, Josep M. Pomar, ha inaugurat l’acte i ha remarcat que “jornades com les d’avui són una oportunitat per pensar, entre tots, com fer front al gran repte que tenim davant amb les noves tecnologies. Ens ajuden a prendre consciència dels canvis que venen i són un estímul per seguir formar-nos i avançant per a construir el canvi en el model assistencial que perseguim”. Per la seva banda, la Cap d’Estudis de l’ICS a la Catalunya Central, Laura Camps, ha subratllat la “importància d’aquestes jornades per als tutors, per encarar el present i el futur de la tasca docent” i ha agraït a la seixantena d’assistents la seva “participació activa”.
La Jornada s'ha dividit en dues parts diferenciades: la primera part ha consistit en dues ponències, que s’han reproduït en línia en directe per a tothom, a càrrec de dos experts en IA: Karina Gibert Oliveras, doctora en Informàtica i directora del centre d’investigació Intelligent Data Science & Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya (IDEAI-UPC), i Frederic Llordachs Marquès, llicenciat en Medicina i Cirurgia, MBA ESADE i cofundador de l’empresa emergent (start-up) de salut digital (eHealth) Doctoralia, i la segona part, centrada en sessions presencials específiques a cada territori.
A la Catalunya Central, s’ha realitzat tres tallers diferents, pels quals han pogut rotar tots els assistents. El primer era sobre “MiniCex i rúbriques d’avaluació”, a càrrec d’Irene Veganzones, metgessa de família i professora de la Facultat de Medicina de la UVic; el segon, “Ús del Feedback en la docència per a tutors”, liderat per Josep Maria Bosch, metge de família i membre de la semFYC, i el tercer, sobre “Què sabem de l’avaluació”, amb Laura Camps, metgessa de família i cap d’estudis de la Unitat Docent a la Catalunya Central, i Emi Camprubí, infermera i presidenta de la Subcomissió d’infermeria familiar i comunitària de la Unitat Docent del mateix territori. Actualment, a l'ICS hi ha més de 1.200 tutors i tutores acreditats: més de 700 a les unitats docents d'Atenció Familiar i Comunitària i uns 500 als hospitals. A Catalunya Central comptem amb 83 tutors acreditats.