Dimecres 12 de novembre de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Bages Turisme promocionarà durant el mes de març els esmorzars de forquilla
L’acció, que forma part dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, compta amb la participació de dotze restaurants del territori.
Bages Turisme promocionarà durant el mes de març els esmorzars de forquilla.

BAGES / Redacció/Sergi Vàzquez  
14/03/2025 15:52
Jornades "Efímers poètics del Barroc. Evidències i rastres del vers en els segles XVII-XVIII"
L'equip itinerant de la Síndica de Greuges atendrà consultes i queixes a Manresa el 2 de desembre
L’Ajuntament de Solsona difon la nova ordenança de convivència
Castellbell i el Vilar congela les taxes i impostos municipals
Posar en valor la cuina tradicional del territori a través d’un producte tan arrelat com són els esmorzars de forquilla. Aquest és l’objectiu de la campanya que Bages Turisme portarà a terme durant tot el mes de març i que forma part de les accions de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, una distinció impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). La campanya compta amb la participació de 12 restaurants de la comarca que ofereixen esmorzars de forquilla i inclou diferents accions per apropar a tothom aquesta proposta gastronòmica. Tota la informació dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia pot consultar-se al web somgastronomia.cat

La primera acció tindrà lloc aquest mateix dissabte, a les 10 del matí, al Mercat de la Terra de Sant Fruitós de Bages. S’hi farà una degustació d’esmorzars de forquilla elaborats amb els productes dels pagesos del mercat, amb l’horta com a protagonista. La mostra d’esmorzar de forquilla s’acompanyarà amb una copa de vi de la DO Pla de Bages.

Els esmorzars de forquilla també seran presents a les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, que tindran lloc a Manresa els dies 22 i 23 de març, a través d’un showcooking amb el cuiner Jordi Llobet, que anirà acompanyat de les explicacions de l’escriptora Maria Estruch, experta en etnolingüística i cultura rural gastronòmica. Aquesta activitat es farà el dissabte 22 de març a les 12.15 del matí i serà una oportunitat excel·lent per veure en directe com es cuinen diferents receptes d’esmorzars de forquilla i conèixer el context i la història d’aquest àpat i la seva vinculació amb el paisatge i la tradició agrícola de la comarca del Bages.

12 restaurants on degustar esmorzars de forquilla

La campanya compta amb l’adhesió de 12 restaurants del Bages que habitualment ja ofereixen esmorzars de forquilla i que durant aquest mes de març oferiran als clients el seu plat estrella. Els restaurants i plats participants, que es poden consultar al web https://bagesturisme.cat/esmorzarsdeforquilla/, són els següents:

Cal Miliu (Rajadell): patates emmascarades amb cansalada
Cal Batista (Mura): cigrons gratinats de Cal Carter
Les voltes de Talamanca (Talamanca): botifarra amb cigronets de Mura
Masia l’Abadal (Avinyó): callos de vedella amb cigronets
Restaurant Muntané (Navarcles): cigronets saltejats amb alls tendres, cansalada i botifarra
Cal Calet (Fonollosa): cigrons amb morro
Cal Jaume (Marganell): peus de porc a la cassola amb naps i herbes de Montserrat
Restaurant Sant Isidre (Sant Fruitós de Bages): botifarra amb mongetes de Castellfollit del Boix
Can Ferreroles Nou (Castellbell i el Vilar): peus de porc amb cigrons de Vilamerics
La Panxa (Santpedor): callos estofats amb verdures
El Timbaler (Santpedor): bacallà amb tomàquet natural i ous durs
Mas de la Sala (Sallent): capipota de vedella amb cigronets

A banda d’aquestes, la campanya impulsada per Bages Turisme inclourà accions de difusió a les xarxes socials pròpies i a mitjans de comunicació catalans amb la idea de promocionar el Bages i els seus atractius de ruralitat, Montserrat com a teló de fons, gastronomia de proximitat, enoturisme, etc. En aquest sentit, es vol atraure visitants a les zones més rurals i aïllades, que és on sovint es troben els restaurants que ofereixen esmorzars de forquilla, i animar els turistes a gaudir de la natura, els paisatges de bosc i agrícoles i la gastronomia tradicional i de qualitat.

Posar en valor el patrimoni rural i gastronòmic

La celebració de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia és una oportunitat per posicionar el Bages en el terreny del turisme gastronòmic tot posant en valor la seva cuina i els productes més tradicionals. El patrimoni gastronòmic del Bages està plenament connectat amb la pagesia, els cicles de la terra i la temporalitat per oferir en cada moment de l’any aquells aliments que estan en el seu millor moment i que el nostre cos necessita. Des de Bages Turisme es vol donar a conèixer tot aquest coneixement que ha passat de generació en generació i convertir-lo en un element més d’interès per als visitants que venen a la comarca.

El conseller comarcal de Turisme, Eduard Mata, destaca que “les experiències gastronòmiques són cada vegada més decisives a l’hora d’escollir una destinació. És doncs una oportunitat per diferenciar-nos i posar en valor l’autenticitat del Bages a partir de la seva gastronomia, fortament lligada a la terra”. La consellera de Desenvolupament Rural, Marta Viladés, assenyala que “amb aquesta campanya també posem en valor la pagesia del Bages i la tradició culinària que té associada, tant pel que fa a productes com a les formes d’elaborar-los”.

Sobre Bages Turisme

Bages Turisme del Consell Comarcal del Bages és l’ens de gestió, promoció i planificació turística del Bages que aglutina els 30 municipis de la comarca i també agents privats del sector turístic. Aquest ens treballa per posicionar el Bages com a destinació turística sostenible i de qualitat. Amb aquesta premisa, es pretén que el turisme a la comarca esdevingui una activitat econòmica que generi riquesa i alhora benestar als ciutadans i contribueixi al desenvolupament de la comarca sempre amb respecte amb el medi ambient, el patrimoni cultural i la societat.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: BAGES TURISME 
També et pot interessar:
LA FOTO DEL DIA
Sabíeu que la muntanya de Montserrat està esquitxada de petites joies romàniques?
LA FOTO DEL DIA
Al Bages, les vistes a Montserrat són part del nostre paisatge
LA FOTO DEL DIA
Masies centenàries del Bages

LA FOTO DEL DIA
La tardor és temps d’esmorzars de forquilla!
LA FOTO DEL DIA
Entre boscos, corriols i camins de pedra seca
BAGES
El Bages referma el seu compromís amb el turisme sostenible
Sabíeu que la muntanya de Montserrat està esquitxada de petites joies romàniques?
El Bages celebrarà l’arribada del primer vi de l’any amb una festa i unes jornades gastronòmiques
L’exposició “Dona la volta a l’alcohol” arriba al Nexe Espai Jove
Jornades "Efímers poètics del Barroc. Evidències i rastres del vers en els segles XVII-XVIII"
L'equip itinerant de la Síndica de Greuges atendrà consultes i queixes a Manresa el 2 de desembre
L’Ajuntament de Solsona difon la nova ordenança de convivència
Castellbell i el Vilar congela les taxes i impostos municipals
La producció del TNC ‘La corona d’espines’ inaugurarà l’abonament del nou Toc de Teatre del Kursaal


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]