L’activitat, prevista pel 8 de març però posposada per la pluja, va dur-se a terme el passat dia 15 i van participar-hi tres grups d’una vintena llarga de persones cadascun. El recorregut comprenia un itinerari dramatitzat titulat “Artistes Pioneres Manresanes” que transità per diferents espais del centre històric de la capital bagenca vinculats amb l’activitat artística de les dones manresanes durant les primeres dècades del passat segle. Centres formatius, com la primera seu de l’Escola d’Arts i Oficis o l’estudi d’Evarist Basiana; antics espais expositius, com els aparadors d’antics comerços del casc antic, la Granja Costa i les llibreries Torra, Vergé o Xipell, entre d’altres; així com també els habitatges d'algunes artistes, com ara Maria Noguera, Concepció Piniella o Pilar Planas, foren els diferents punts d’interès del recorregut. Al seu torn, el circuÏt va comptar amb la participació de quatre actrius que es van posar en la pell d’algunes de les artistes recreades.
La visita s’inicià amb una benvinguda a càrrec de l’organització, una introducció sobre l’itinerari i una exposició sinòptica a l’entorn del perfil personal i formatiu d’aquestes creadores pioneres al Claustre del Museu de Manresa, seu de l’Escola d’Arts i Oficis entre els anys 1902 i 1938. Seguidament, a la plaça Sant Ignasi, prop de la seva casa natal i el seu estudi, l’actriu Dolors Garzón va interpretar l’artista Maria Noguera, qui ens va fer cinc cèntims de la seva trajectòria artística i dels periples passats durant la guerra. Tot seguit l’itinerari continuà pel carrer Sant Miquel, on les guies de GREHVAT.0 van donar a conèixer alguns dels primers espais expositius de la ciutat, com els aparadors del comerç que regentà Antoni Farreras i Cantarell al número 7 de l’esmentat carrer. En aquesta part del trajecte els participants també van poder descobrir l’habitatge de la música i pintora Concepció Piniella, qui fou representada per l’actriu Montse Mas. Després de conèixer l’activitat expositiva femenina en alguns dels antics establiments del carrer del Born i la Plaça Sant Domènec, el tour va fer una nova aturada a la plaça Clavé on dues antigues alumnes d’Evarist Basina, Carme Torra i Mercè Felip, interpretades per Gemma Doblas i Anna Selga, respectivament, van fer cinc cèntims als assistents sobre l’experiència formativa i les sortides per pintar a plein air que realitzaven durant les dècades dels anys 30 i 40 amb l’anyorat mestre de tantes joves manresanes.
El darrer tram del l'itinerari va transcórrer pel Passeig Pere III. Després de referenciar alguns dels establiments que més caliu artístic albergaren les primeres dècades de la passada centúria, com els cafes La Gabia o El plat del dia i les dependències de l’Associació de Premsa de Manresa i Comarca, les guies van posar en valor la trajectòria de l’artista Pilar Planas, una de les creadores més modernes i amb major projecció de la seva època. Tot seguit, es feu esment de les galeries Vergé i Xipell, on hi exposaren algunes artistes locals i foranes el passat segle, així com també als salons del Kursaal. Precisament, en el pati d’aquest emblemàtic equipament manresà, es va cloure la visita amb un breu repàs de les principals temàtiques i gèneres artístics cultivats per aquestes creadores locals, de les quals es va poder apreciar-ne la reproducció d’una vintena d’obres. En el transcurs de la visita els assistents van tenir ocasió de participar, llegint en veu alta algunes cròniques o escrits de l’època sobre dones artistes, així com també identificant algunes imatges fotogràfiques de les mateixes. Les guies encarregades de conduir els tres grups foren Stefania Baiasu i Alba Quirós, membres del col·lectiu GREHVAT.0, mentre que la dramaturgia va anar a càrrec de Roser Rojas. EL projecte va comptar amb l’assessorament i el suport de Conxita Parcerisas de l’Associació Memòria i Història de Manresa.