L'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central impulsa una formació dirigida a professionals de la dietètica i la nutrició i a altres professionals de l'atenció primària per millorar l'alimentació dels pacients oncològics que són atesos als equips. La sessió, que ha tingut lloc el 25 de març, ha estat impartida per la Fundació Alícia.
La formació té com a objectiu proporcionar a les dietistes-nutricionistes les eines necessàries per adaptar l'alimentació dels pacients amb càncer, per tal d'ajudar-los a tolerar millor els tractaments i a reduir-ne els efectes secundaris. El curs aborda els principis d'una alimentació equilibrada, la planificació d'àpats saludables i l'impacte de l'alimentació en la gestió dels símptomes derivats dels tractaments oncològics, com ara les nàusees, la mucositis o la disfàgia. A més, es desmunten mites sobre l'alimentació i el càncer, i s'analitza la interacció entre aliments i medicaments.
El cap de l'Àrea de Formació de l'ICS Catalunya Central, Màrius Fígols, destaca la metodologia de la sessió: "És un mètode d'aprenentatge totalment pràctic. Les dietistes-nutricionistes treballen els continguts del curs directament a la cuina de la Fundació Alícia". Fígols subratlla que es tracta d'una formació estratègica perquè "dona resposta a les necessitats de formació de les professionals" i, alhora, els dona eines sobre una àrea assistencial que "impacta directament en la millora de la qualitat de vida dels pacients oncològics".
L'Equip Docent de la Fundació Alícia imparteix la formació amb una metodologia que combina sessions teòriques i pràctiques, amb l'objectiu de garantir una aplicació directa dels coneixements adquirits a la pràctica clínica diària. Amb aquesta iniciativa, l'ICS Catalunya Central reafirma el seu compromís amb la formació continuada dels professionals sanitaris.