Divendres 13 de juny de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Els treballadors passen més temps asseguts i durant períodes més llargs quan treballen des de casa
El projecte europeu de recerca “Click2Move”, liderat per la UVic-UCC, evidencia la importància d’interrompre els llargs episodis de sedestació dins horari laboral amb estratègies que promoguin l’activitat física i la salut.
Els treballadors passen més temps asseguts i durant períodes més llargs quan treballen des de casa.

ACTUALITAT / Redacció/Sergi Vàzquez  
18/05/2025 15:25
Manresa commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb art, diàleg i reflexió
Esport Central ofereix en directe tots els partits de la promoció d'ascens d'aquest cap de setmana
El carrer Guimerà comença a canviar d'imatge amb les obres
Althaia dona la benvinguda a una nova promoció de residents
El teletreball propicia el sedentarisme. Els treballadors híbrids, que combinen el teletreball i el treball presencial a l’oficina, passen més temps asseguts i hi estan durant períodes més llargs quan treballen a casa seva. En aquest últim cas, d’una jornada laboral mitjana de 8,07 hores, es destinen 6,68 hores a estar asseguts, mentre que quan són a l’oficina, la jornada laboral mitjana és de 8,38 hores, 6,58 de les quals el treballador està assegut al seu lloc de treball. Si s’analitzen els episodis de sedestació (posició asseguda) de més de 60 minuts, a casa sumen un total d’1,96 hores. A l’oficina, en canvi, representen 1,24 hores. Així ho ha constatat el projecte de recerca europeu "Supporting active and healthy jobs in Europe: Co-creating digital solutions to reduce home-office sedentarism (Click2Move)”, liderat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i que finalitza oficialment aquest mes de maig. 

Les dades anteriors procedeixen de l’anàlisi de l’activitat física de 163 treballadors de quatre països europeus —Irlanda, Holanda, Eslovènia i Espanya—, el 80 % dels quals treballen des de casa entre 2 i 4 dies a la setmana. En aquest estudi s’han avaluat, entre altres paràmetres, la sedestació, la bipedestació, l’activitat física de baixa intensitat i l’activitat física de moderada a vigorosa. Per reduir el temps de sedentarisme al lloc de treball i proposar estratègies que promoguin l’activitat física, el projecte “Click2Move” ha treballat durant tres anys en una intervenció cocreada entre experts, empresaris, responsables de riscos laborals i investigadors, entre altres.

Treball amb un grup d’intervenció

De la mostra de 163 treballadors es va crear un grup de control i un grup d’intervenció que va ser avaluat al cap de tres mesos. “Les primeres anàlisis apunten que els treballadors del grup d’intervenció redueixen el temps que estan asseguts, tant a l’oficina com a casa”, comenta Judit Bort-Roig, investigadora principal del projecte i membre del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, que apunta que caldrà analitzar també els resultats al cap de sis i dotze mesos. En els treballadors analitzats, en finalitzar el primer trimestre, el temps total de sedentarisme laboral i el temps total d’episodis de sedentarisme superiors a 60 minuts es van reduir significativament.

Els empleats que pertanyien al grup d’intervenció disposaven d’un dispositiu portàtil de polsera i d’una aplicació per a telèfon mòbil (l’app C2M), que emetien un avís cada 60 minuts d’inactivitat física ininterrompuda. L’app C2M ha facilitat als teletreballadors fer un autoseguiment i rebre informació sobre aspectes com ara el nombre de passos acumulats, l’estona de sedentarisme transcorreguda, i estratègies generals i específiques per trencar el temps de sedestació, així com explicacions dels seus beneficis respectius. A través d’aquesta aplicació, els usuaris també han pogut participar en reptes cooperatius proposats per la mateixa empresa. Al cap de tres mesos, s’ha observat que aquests treballadors havien escurçat el temps de sedestació de 6,52 hores a 6,17 i els episodis de sedestació de més de 60 minuts havien disminuït d’1,41 hores a 1,21.  La implementació del programa “Click2Move” s’ha fet amb 42 treballadors d’oficina d’Holanda, 37 d’Irlanda, 34 d’Eslovènia i 48 d’Espanya. En aquest últim cas, l’empresa que va participar en l’estudi va ser Anthesis, amb seu a Manlleu (Osona).

Factor protector de salut

“Un major temps de sedentarisme ocupacional s’ha associat amb un major risc de patir molèsties muscoesquelètiques, amb risc de lumbàlgies i cervicàlgies, i això succeeix especialment quan es fa teletreball”, explica Judit Bort-Roig. De fet, el fet d’interrompre les estones en què el treballador està assegut es considera un factor de protecció de la salut. “El risc de problemes muscoesquelètics es redueix quan substituïm el temps que estem asseguts per una activitat suau (aixecar-se, caminar per casa, etc.) i, encara més, quan fem activitats de més intensitat, com ara pujar i baixar escales o caminar”, comenta.

Per fomentar bones pràctiques, el projecte “Click2Move” ha creat material divulgatiu i un curs de promoció de la salut i el benestar al lloc de treball amb l’objectiu de proporcionar a les empreses els coneixements i les habilitats necessàries per planificar, implantar i avaluar amb èxit el programa “Click2Move” al seu lloc de treball. Es pot accedir al programa “Click2Move” amb registre previ en aquest enllaç.

El projecte de recerca “Click2Move”, finançat pel programa Erasmus+, ha tingut la participació, com a socis europeus, de la Technological University of Shannon (Irlanda), la Zavod Apga (Eslovènia), el Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Holanda) i la Rete Europea per la Prevenzione della Salute nei Luoghi di Lavoro (ENWHP) (Itàlia).



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: UVIC-UCC   TREBALLADORS 
També et pot interessar:
ACTUALITAT
La Càtedra de Lideratge en Valors de la UVic-UCC llança un joc de cartes
ACTUALITAT
La UVic-UCC permet graduar-se en Logopèdia i Audiologia General
ACTUALITAT
L’estudiant d’Infermeria Wassima Nafiq El Mouanid guanya la Beca a l’Excel·lència Universitària de Vic

ACTUALITAT
El Campus Docent Sant Joan de Déu, nou centre adscrit a la Universitat de Vic
CATALUNYA CENTRAL
El president de la Generalitat reconeix la trajectòria d’èxit del CT BETA
ACTUALITAT
L’institut Guillem Catà de Manresa es converteix en el primer centre d’FP
L'alcalde Marc Aloy celebra els cinc anys d'alcaldia
El carrer Guimerà comença a canviar d'imatge amb les obres
UManresa reuneix prop de 100 persones en la segona jornada internacional de debriefing clínic
El conegut divulgador científic David Bueno ofereix dues xerrades a Súria
Tota l’oposició de Súria impulsa un projecte per renovar i cobrir la pista municipal del barri de Salipota
Els vins de la DO Pla de Bages, presents als Premis Nacionals de Gastronomia al Món Sant Benet
Fundació Mémora presenta la guia de bones pràctiques "Pacificar el final de la vida"
Afectacions de mobilitat per la Trobada de Diables de Manresa, dissabte a la nit


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]