El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra i la Universitat de Barcelona, ha realitzat una nova edició de l’estudi d’alcoholèmies i drogues aleatòries per estimar el percentatge de conductors que circulen sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres catalanes. Aquesta mostra aleatòria sobre el percentatge de població que circula diàriament havent consumit alcohol o drogues, que es va desenvolupar per darrera vegada l’any 2019, és un indicador complementari als resultats obtinguts a partir dels controls que es realitzen habitualment. Aquest controls habituals - controls policials preventius, per accident, per infracció o per símptomes- presenten sempre taxes superiors perquè son controls dirigits a una població diana. Així com també les proves toxicològiques de l’Institut de Medicina Legal en conductors i vianants morts que situen els positius entre el 30 i el 40%.
Metodologia de l’estudi
Es tracta d’un estudi a partir de controls completament aleatoritzats que l’autoritat catalana del trànsit i la seguretat viària va realitzar per primer cop l’any 2007 pel que fa als efectes de l’alcohol, si bé a partir de 2014 també es va incorporar l’anàlisi de drogues en la conducció. Com en les edicions anteriors, les proves de l’edició de 2024 es van desenvolupar a la tardor en un total de 918 trams de vies interurbanes amb una intensitat mitjana diària (IMD) superior a 4.000 vehicles/dia repartides entre les vuit Àrees Regionals de Trànsit dels Mossos d’Esquadra. En total es van realitzar 12.741 proves d’alcoholèmia i 2.061 proves de drogues al conjunt de Catalunya, amb controls de 60 minuts de durada. Aquestes xifres representen un increment substancial respecte edicions anteriors, particularment per als controls de drogues, i garanteixen una mostra representativa de la xarxa viària catalana. Cal tenir present que a la darrera edició, de 2019, es van realitzar 8.320 proves d’alcoholèmia i 648 proves de drogues.
Resultats i conclusions de l’estudi
Els resultats de l’estudi mostren que el 0,85% dels conductors van donar positiu per alcoholèmia, i es registra una reducció respecte al 1,25% de la darrera edició de 2019. Es constata així una tendència a la baixa (en la primera edició de l’estudi l’any 2007 els positius eren un 2,3%). Els resultats d’aquest estudi evidencien que els controls aleatoris d’alcoholèmia proporcionen unes taxes d’alcoholèmia inferiors a les taxes històriques com a conseqüència de les polítiques de seguretat en el control dels consums d’alcohol i drogues en la conducció, un fet també atribuïble a la conscienciació social sobre els riscos de conduir sobre els efectes de l’alcohol i altres drogues.
L’estudi també revela que el percentatge de conductors amb resultats positius en drogues baixa lleugerament al 8,16% respecte al 9,11% de l'edició anterior. En aquest sentit, les dades apunten que el2014 hi va haver un 16,42% de positius, tot i que des de 2017 hi ha una notable estabilitat. Convé destacar que en l’estudi de 2024, amb mostres a l’atzar i sense indicis de consum, les drogues més detectades han estat el THC (5,04%) i la cocaïna (3,26%), seguides per les amfetamines (0,21%).També hi ha hagut més nombre de positius en substàncies els caps de setmana i en horari de matinada. En aquest estudi no s’ha analitzat la presència de benzodiazepines perquè pertany al grup de psicofàrmacs.