El proper dilluns 22 de setembre, Manresa serà l’escenari d’una jornada dedicada a explorar les possibilitats d’aprofitament i comercialització d’aliments elaborats amb fruits forestals com l’aranyó, la cirera d’arboç, l’aglà, el gratacul o la pinya verda de pi. L’activitat, que es durà a terme a L’Obradora de 16h a 20h, requereix inscripció prèvia i està especialment adreçada a professionals del sector alimentari, la restauració i la indústria agroalimentària, tot i que també està oberta a altres públics interessats.
Una aposta per la innovació i la sostenibilitatEl projecte europeu Plantes Oblidades – valorització d’aliments forestals per a una gestió sostenible del territori té com a objectiu impulsar la bioeconomia forestal, donar viabilitat econòmica als boscos i contribuir a la seva gestió sostenible. Per fer-ho, promou la recuperació d’espècies comestibles que, malgrat el seu interès organolèptic i nutricional, actualment no es recullen ni es comercialitzen. En aquest marc, entitats com Eixarcolant, la Fundació Emys, la cooperativa Sambucus, la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona, han dut a terme un intens procés d’R+D que ha permès idear i testar productes innovadors com pa d'aglà, Crackers de gratacul, kombutxa d'arboç... Alguns d’aquests productes ja s’han començat a comercialitzar i, a finals de setembre, s’iniciarà la 2a fase de comercialització amb 11 novetats més, consolidant així un catàleg de 30 referències.
Programa de la jornadaLa sessió del 22 de setembre constarà de dues parts: 1. Sessió teòrica sobre les particularitats, potencialitats i limitacions d’aquestes plantes per a la seva conservació i transformació alimentària. 2. Sessió pràctica on els assistents podran experimentar amb l’elaboració de productes a partir dels fruits forestals i participar en una degustació. Les places són limitades i cal inscriure’s prèviament a través
d’aquest formulari.
Un projecte pioner a escala estatalPlantes Oblidades parteix de la premissa que una de les principals dificultats en la gestió forestal és la manca de viabilitat econòmica dels boscos. L’abandonament dels aprofitaments tradicionals ha incrementat la superfície forestal poc gestionada, augmentant així el risc d’incendis en un context de canvi climàtic. Donar un nou valor econòmic i social a aquests recursos pot esdevenir una via clau per a revertir aquesta situació. Aquest projecte, pioner a Catalunya i a l’Estat, està finançat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.