El Parc Cultural de la Muntanya de Sal (PCMS) disposa des d’avui d’un obrador per moldre, tamisar, envasar i etiquetar la sal de Cardona amb l’objectiu d’impulsar la seva comercialització. “Amb l’obrador fem possible que la nostra sal torni al mercat, al sector gastronòmic, però que també esdevingui motor de desenvolupament local i d’oportunitats per al nostre territori”, afirma Lluïsa Aliste, alcaldessa de Cardona.
Aquest nou espai permet augmentar la producció de molinets i diversificar els productes. “Quan vam començar amb la comercialització de la sal el 2022, la producció era de 1.300 molinets a l’any; i acabarem el 2025 amb prop de 14.000. L’any vinent seguirem augmentant la producció i les vendes i creant nous productes, començant per la sal fina de cuina”, explica Francesc Ponsa, director general de la Fundació Cardona Històrica (FCH).
L’espai escollit per acollir l’obrador de la sal és l’antic magatzem i farmaciola conegut pels miners com el “botiquín”, un edifici en desús que s’ha rehabilitat i recuperat gràcies a una inversió de 65.000 € finançada per un ajut Leader del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i una aportació de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona.
Els ajust Leader del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que tenen per objectiu incentivar actuacions que fomentin el desenvolupament local i impulsin la diversificació de les economies rurals. “Amb l’obrador, recolzem una activitat productiva que s’adequa molt a la nostra estratègia de posar en valor el producte local, l’impacte social en l’entorn rural i la sostenibilitat”, destaca Jordi Vilalta, gerent del Consorci pel Desenvolupament de la Catalunya Central.
Per la seva part, Sam Núñez, diputat adjunt a l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, s’ha mostrat molt orgullós de donar suport a aquest projecte: “Ho fem amb la convicció que els projectes que arrelen al territori, que vinculen tradició, innovació i inclusió, són els que realment transformen”, sosté Núñez.
L’or blanc
La comercialització de la Sal de Cardona, coneguda històricament com l’or blanc, enllaça amb els orígens de la població i en l’estratègia de branding turístic. A l’edició de la Festa de la Sal del 2022 la FCH va començar a comercialitzar la Sal de Cardona, mitjançant la col·laboració amb Salinera de Cardona. Des d’aleshores, cada any s’ha evolucionat en la comercialització i la distribució: “Des del Neolític, la sal cardonina ha estat font de riquesa. Estirar aquest fil comercial suposa un rencontre amb les arrels històriques de la vila”, afirma Ponsa.
“Junts, fomentem una col·laboració basada en la confiança i el respecte, per contribuir al creixement sostenible del nostre entorn", sosté David Gaspar, director de Salinera de Cardona, empresa que subministra la sal provinent de la mateixa vall salina. L’Obrador de la Sal de Cardona compta amb un ajut Leader del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu incentivar actuacions que fomentin el desenvolupament local i impulsin la diversificació de les economies rurals. També té un ajut de la Fundació “La Caixa” per contribuir al finançament d’un tamisador vibratori per obtenir diferents tipus de sal.
Pura, cristal·lina i amb valor afegit
L’origen de la sal de Cardona es deu a l’evaporació d’un mar interior fa uns 36 milions d’anys. Des de temps immemorials, la sal de Cardona ha gaudit de fama i renom. Ha estat considerada una de les millors sals del món degut a la seva major capacitat saladora i les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular.
La sal extreta del jaciment de Cardona està considerada de màxima puresa (amb el 99’97% de clorur sòdic). S’obté d’esmicolar la roca extreta del cor del diapir de la vall salina de Cardona. La seva estructura cristal·lina compacta explica la seva puresa i alta concentració.
A més, té el valor afegit de contribuir al manteniment, conservació i divulgació del patrimoni natural, històric, monumental i industrial de Cardona. La FCH reinverteix els beneficis de la venda de la sal en la conservació del seu patrimoni i, a més, contribueix a l’adquisició d’hàbits d’autonomia personal i social a les persones usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional de l’AMISOL, que són els encarregats d’etiquetar i envasar la sal.