Divendres 19 de desembre de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

El pretzel, orígen d'aquesta peça de brioixeria
El pretzel és reconegut arreu del món, especialment per la seva forma característica de llaç entrellaçat.
El pretzel, orígen d'aquesta peça de brioixeria.

LES PROPOSTES D'OCI / Eva Remolina / AMIC  
01/11/2025 10:40
Manresa viurà una Cavalcada de Reis amb 265 participants i carrosses renovades
El barri de la Sagrera de Sant Fruitós de Bages acollirà un Pessebre Vivent
El BAXI Manresa es refà i guanya a la pista de l'Slask Wroclaw
Mor Secundí Soldevila, alcalde de Navarcles durant 12 anys
Es tracta d’un pa enfornat fet amb una massa senzilla, però amb un procés particular que li dona la textura cruixent a l’exterior i tendra a l’interior, així com el color marró daurat i el toc de sal gruixuda a sobre.L’origen del pretzel es remunta a l’Europa medieval. La llegenda més difosa situa el seu naixement als monestirs del sud d’Alemanya o del nord d’Itàlia, cap al segle VII. Es diu que fou creat per monjos com a recompensa per als nens que aprenien oracions, ja que la seva forma recorda uns braços creuats en actitud de pregària. Amb el temps, el pretzel es va estendre per les terres de parla germànica i es convertí en un símbol de bona sort i prosperitat. Als segles posteriors, emigrants alemanys el van portar als Estats Units, on encara avui és molt popular, sobretot a Pensilvània. Avui dia, el pretzel és típic de països com Alemanya, Àustria i Suïssa, on sovint es consumeix amb cervesa i embotits, especialment durant festes populars com l’Oktoberfest. També és present als Estats Units, on es poden trobar tant en versió tova i acabada de fer —els anomenats soft pretzels— com en format cruixent i envasat, que es menja com a snack. En altres països d’Europa, com Luxemburg, França (sobretot a l’Alsàcia) i fins i tot Espanya, el pretzel també ha anat guanyant presència en fleques i supermercats.

Els pretzels tradicionals estan fets amb:
Farina de blat
Aigua
Llevat
Sal

Una mica de sucre o malt

La diferència principal respecte d’altres pans és que, abans de coure’ls, els pretzels s’escalden breument en una solució d’aigua amb bicarbonat de sodi (o antigament, amb lleixiu alimentari suau). Aquest pas els dona la seva superfície brillant, el sabor característic i la textura cruixent. Finalment, s’hi afegeix sal gruixuda al damunt i s’enfornen fins que queden daurats.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: PRETZEL  
També et pot interessar:

El BAXI Manresa es refà i guanya a la pista de l'Slask Wroclaw
Súria obre una nova convocatòria del programa d'arranjaments a les llars
Manresa viurà una Cavalcada de Reis amb 265 participants i carrosses renovades
Mor Secundí Soldevila, alcalde de Navarcles durant 12 anys
Arriba a Solsona l’exposició d’homenatge al músic i pedagog Xesco Boix
El barri de la Sagrera de Sant Fruitós de Bages acollirà un Pessebre Vivent
El Kursaal posa a la venda una nova sessió de ‘Hamlet’ amb Peyu i Albert Pla
El primer equip del Centre d’Esports Manresa sorprèn els pacients pediàtrics Sant Joan de Déu


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]