Dimecres 03 de desembre de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

L’origen del dònut, i la batalla legal que ha guanyat Bimbo
El dònut és un brioix dolç, habitualment fregit i amb un forat al centre en la majoria de les seves versions, tot i que pot adoptar altres formes. Avui dia l’associem molt amb la cultura nord-americana, però els antecedents del dònut es remunten molt més enrere.
L’origen del dònut, i la batalla legal que ha guanyat Bimbo.

ACTUALITAT / Eva Remolina / AMIC  
29/11/2025 09:45
L'Ajuntament de Manresa impulsa les tasses del llibre 'El Parlar de Manresa' com el regal de Nadal
Surt al mercat VinculApp, l’aplicació que connecta famílies, professionals i recursos
L’Ajuntament de Solsona aprova el seu pressupost més elevat
MoMa Espai Cultural arrenca el nou curs amb una programació de 17 tallers
Segons l’Enciclopèdia Britànica, fa segles que les civilitzacions mengen “massa fregida”: hi ha rastres d’aquestes preparacions entre pobles antics grecs i romans. Els colons neerlandesos als Estats Units van portar receptes d’oliekoeken (“pastissos d’oli”), boles de massa fregida que van evolucionar cap als dònuts moderns. Un dels primers usos impresos del terme “dough-nut” apareix al llibre de Washington Irving de 1809, on descriu “balls of sweetened dough, fried … called dough-nuts, or olykoeks”.

Pel que fa al forat característic del dònut, se sol atribuir a Hanson Gregory, un marinero americà del segle XIX, que va dir que va perforar la massa amb la tapa d’un pot de pebre per evitar que el centre quedés cru. Tot i això, aquesta història és força llegendària i alguns historiadors indiquen que podria ser més un mite que un fet documentat. A principis del segle XX, amb la mecanització, es va inventar la màquina de fer dònuts: va ser a Nova York, cap al 1920, i la va dissenyar Adolph Levitt, que va automatitzar la fabricació i va permetre produir dònuts de manera massiva.

Els dònuts tradicionals es fan a partir d’una massa dolça fermentada  i després es fregeixen en oli abundant. Després de fregir-se, els dònuts es poden glacejar amb sucre, cobrir amb xocolata, polvoritzar amb sucre glass o fins i tot farcir-se amb crema, melmelada, crema pastissera, etc. Hi ha moltes variacions: dònuts estrictament en forma d’anella, boles (com les “donut holes”), dònuts farcits, dolços típics d’altres cultures (per exemple, les sufganiyot, d’origen jueu, que es mengen especialment per Janucà).Un salt a Espanya: el dònut com a marcaA Espanya, la paraula “Donuts” no només defineix el dolç, sinó que és una marca. La marca Donuts® va ser registrada per Panrico l’any 1962.

Panrico va començar a fabricar els seus dònuts a Espanya després que el seu fundador, Andrés Costafreda, viatgés als Estats Units l’any 1961 i veiés com funcionaven industrialment els doughnuts americans. Més tard, Panrico va ser comprat per Bimbo, i així Bimbo va heretar la marca Dònuts a Espanya.Una part molt interessant i recent de la història del dònut a Espanya és la batalla legal per la marca. El Tribunal Suprem d’Espanya ha emès una sentència decisiva aquesta setmana, en la que només Bimbo pot fer servir el terme “Donut” amb finalitats comercials en el món de la brioixeria.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: DONUTS 
També et pot interessar:

Un capvespre des del Parc de Puigberenguer
Surt al mercat VinculApp, l’aplicació que connecta famílies, professionals i recursos
Balanç de la sinistralitat a la xarxa viària catalana fins al 30 de novembre
Sant Fruitós de Bages impulsa un joc de pistes familiar ambientat en la temàtica del caganer
El darrer CineXic de l’any porta a Sant Fruitós de Bages “L’incident alienígena del petit Alan”
El Casino de Calaf presenta tres propostes culturals per al pont de desembre
L'Ajuntament de Manresa impulsa les tasses del llibre 'El Parlar de Manresa' com el regal de Nadal
L'Ajuntament actua contra la processionària dels pins i l'assecada dels xiprers de Manresa


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]