Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

La UVic-UCC fa "un pas de gegant" amb el nou Grau de Medicina
Anna Erra i Valentí Junyent destaquen que la unió de les dues ciutats "permet avançar cap a un major equilibri territorial”; Vic i Manresa seran les dues primeres ciutats catalanes que tindran Facultat de Medicina sense ser capital de província
Brindis per celebrar la nova Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Foto: UM

MANRESA / Redacció  
14/10/2016 11:35
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
“El nou Grau de Medicina és un dels primers fruits de la federació entre Vic i Manresa i suposa un pas de gegant per la UVic-UCC”. D’aquesta manera ha definit la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, la decisió de començar els tràmits per incloure el Grau de Medicina en la programació del curs universitari 2017-2018. En dues rodes de premsa fetes aquest divendres a Vic i Manresa, els principals protagonistes del projecte han valorat el nou escenari que s’obre pel que fa al Grau de Medicina.

El vicepresident segon de la FUB i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat que la nova Facultat “és un projecte de país construït des de les dues ciutats, que permet avançar cap a un major equilibri territorial”. I és que Vic i Manresa seran les dues primeres ciutats catalanes que tindran Facultat de Medicina sense ser capital de província.

Tots dos han destacat la importància, per a les dues ciutats, d’acollir uns estudis que suposaran un impuls que “posicionarà la UVic-UCC com a peça clau per a la descentralització del coneixement”. La Facultat s’ubicarà a Vic i comptarà amb una unitat docent a Manresa.

Un cop aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el projecte de Medicina ha de rebre ara la validació del pla d’estudis per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU). A més, tal com ha explicat el comissionat per la Facultat de Medicina, el doctor Josep Arimany, caldrà que el Ministeri d’Educació concedeixi les 90 places que sol·licita el projecte. És un pas necessari que permetrà, en paraules d’Arimany, “crear una estructura d’estat que dotarà el territori d’un gran valor afegit; és un motor de coneixement, d’innovació i de recerca que beneficiarà les dues ciutats i també el conjunt del país”.

Per al rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la Facultat ha fet un “llarg camí” que ajudarà la Universitat “a fer un salt qualitatiu i quantitatiu dins el sistema universitari català”.
 
Una Facultat de Medicina centrada en l’atenció comunitària
La Facultat de Medicina de la UVic-UCC s’especialitzarà en l’atenció comunitària –els metges de família-, una de les àrees de salut amb més demanda. Per Arimany, aquest grau permetrà “formar els metges del futur especialitzats en la integració dels àmbits sanitari i social”.

Segons el pla d’estudis, una de les fites és formar professionals que situïn el malalt al centre del procés i treballin en la integració dels serveis socials i de salut. Des d’aquesta perspectiva, el Grau subratllarà la importància de l’atenció primària per tal de dotar els estudiants d’un alt nivell d’excel·lència tant en competències com en valors, i posar de relleu una visió humanística i holística de la medicina que garanteixi l’atenció integral –clínica, però també emocional– del pacient. Es tracta d’oferir un ensenyament diferenciat al que s’imparteix actualment i que està centrat en la superespecialització.

El pla d’estudis del nou grau incorpora elements diferencials i innovadors des del punt de vista pedagògic, com l’ensenyament basat en la resolució de casos clínics, que vol reforçar la vessant professionalitzadora de la formació. També fa una aposta pels grups reduïts i la docència personalitzada, centrada a resoldre les necessitats de cada estudiant. La internacionalització serà un altre dels trets diferencials dels estudis, que tindran l’anglès com a llengua vehicular i promouran les pràctiques a l’estranger per tal de garantir la inserció laboral dels alumnes en un mercat global.

La nova facultat, que serà de caràcter privat i s’autofinançarà, disposarà d’un sistema de beques per ajudar econòmicament entre un 10 i un 15% dels estudiants. Els ajuts es donaran en base a criteris acadèmics i de renda.

Demanda acadèmica i professional
Cada curs, més de 3.500 estudiants de Catalunya que voldrien cursar els estudis de Medicina en alguna de les universitats catalanes es queden sense plaça. De fet, la demanda és cinc vegades superior a l’oferta. Només el curs passat, es van oferir 964 places, però hi va haver 4.549 alumnes que van demanar accedir a aquests estudis.

A banda de la demanda acadèmica, el mercat laboral també necessitarà nous metges en els pròxims anys, segons un estudi demogràfic del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). El document apunta que en els pròxims 15 anys es jubilaran 10.000 metges i caldrà cobrir-los amb nous graduats, perquè l’actual plantilla de professionals de la medicina té una mitjana de 49’6 anys.

A la resta de l’Estat, les administracions ja han començat a treballar per cobrir la demanda creixent de metges. A Madrid, hi ha 565 places privades per cursar els estudis de Medicina i al País Valencià, 200. En canvi, Catalunya n’ofereix menys d’un centenar malgrat que supera en població a totes dues comunitats. De les vuit universitats privades que ofereixen el Grau de Medicina a l’Estat, només una es troba a Catalunya.

La salut i el benestar, un dels eixos centrals de la UVic-UCC
La UVic-UCC neix de la federació entre la Universitat de Vic i la Fundació Universitària del Bages el 2014. Compta amb prop de 6.500 estudiants, 957 professors, 273 professionals d’administració i serveis, i una oferta acadèmica de 33 graus, 12 màsters universitaris i 13 programes de doctorat. És una institució amb vocació social i territorial que s’estructura en dos campus, un a Vic i un altre a Manresa, i dues seus, a Granollers i Barcelona.

Les àrees de coneixement vinculades al món de la salut i el benestar de les persones són un dels eixos centrals de la UVic-UCC. Actualment, la institució ofereix estudis de Salut, Psicologia i Biociències repartits en dues facultats del campus de Vic, la de Ciències de la Salut i el Benestar i la de Ciències i Tecnologia, i una a la capital del Bages, la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.

Els estudis de Ciències de la Salut de la Universitat té una llarga trajectòria als dos campus i es tradueix en la disponibilitat d’instal·lacions docents que ja permeten la docència en aquest àmbit. A més, al campus Manresa, la Clínica Universitària, preparada tant per a l’activitat assistencial com per a la docent, disposa d’espais per a la simulació clínica amb equips d’alta complexitat tecnològica i personal preparat per fer-ne un aprofitament docent molt eficient.  

La Universitat compta amb unes àrees de recerca de l’àmbit de salut i social molt consistents agrupades en el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, que coordina l’exconsellera Marina Geli. D’aquest centre en depenen la Càtedra de Cures Pal·liatives, del doctor Xavier Gómez Batiste; la de TIC i Salut, del doctor Francesc García Cuyàs; o la de Sida i Malalties Relacionades, liderada pel doctor Bonaventura Clotet. El curs passat va entrar en funcionament la Càtedra de Bioètica Víctor Grífols, de la qual s’han fet càrrec les doctores Victòria Camps i Núria Terribas.

L’aposta per la salut de la Universitat compta amb l’estreta col·laboració del teixit assistencial del territori. D’aquesta manera, la UVic-UCC disposa de centres de referència en l’àmbit sanitari per desenvolupar-hi part de la formació i de les pràctiques associades als estudis de Salut o Psicologia.

L’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital de la Santa Creu, la Clínica de Vic, el Centre de Salut Mental d’Osona, o els hospitals de Campdevànol, Manlleu, Olot o Puigcerdà, entre d’altres, són alguns dels equipaments del territori que ja col·laboren amb la UVic-UCC per garantir la formació integral dels estudiants.

 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a:
També et pot interessar:

Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]