Dilluns 25 de octubre de 2021
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Universitat Catalana d’Estiu a Manresa
L'UCE s'ha inaugurat aquest dijous i clourà dimarts, coincidint amb el seu 50è aniversari i amb la Capitalitat de la Cultura Catalana de Manresa. El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar i advocat defensor de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, ha fet la lliçó inaugural a l'Institut Lluís de Peguera. La programació arrenca aquest dijous amb prop de 100 participants més les inscripcions de darrera hora.
Inauguracio de la UCE 2018. Foto: Jordi Preñanosa

MANRESA / Redacció  
05/07/2018 21:33
La FUB fa visible el compromís i la implicació amb la ciutat amb la campanya SUMEM
Castellbell i el Vilar celebra amb èxit la sisena edició del Networking Empresarial
Jornada formativa per parlar de Covid i Tabac
Nova carta del restaurant manresà Canonge
L'UCE, que té lloc a Prada (el Conflent) cada mes d'agost des de 1968, arriba enguany també a Manresa coincidint amb el seu 50è aniversari i amb el fet que la ciutat és aquest 2018 la Capital de la Cultura Catalana.

El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, encapçala la llista de personalitats que durant aquests dies passaran per la capital del Bages, entre els quals hi haurà destacats polítics, experts reconeguts en diferents matèries i altres personatges de diversos àmbits, alguns encara pendents de confirmació. Com a acte de cloenda, és previst que se celebri una activitat vinculada amb l'Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, amb la presència prevista de la catedràtica emèrita Teresa Cabré, que precisament va estudiar a l'institut Lluís de Peguera de Manresa.

Les activitats de l'UCE es traslladaran a la tarda a l'Espai Plana de l'Om. A les 4 de la tarda hi haurà debats i diverses projeccions, que donaran pas a un cinefòrum a partir de les 6 amb la participació de noms destacats en cada una de les temàtiques que es tractin.

La llibreria d'Isabel Coixet obrirà un debat sobre el llibre en català el divendres 6 de juliol. L'endemà, dissabte 7, Incerta glòria d'Agustí Villaronga donarà peu a un intercanvi d'opinions sobre si la guerra civil espanyola és una qüestió no resolta.

Diumenge, dia 8, es presentarà el documental sobre els fets de l'1 d'octubre amb l'assistència del seu productor, Jaume Roures. I el dilluns 9 tindrà lloc una sessió de curtmetratges per reflexionar sobre la problemàtica del cinema en català. En aquestes sessions, les persones matriculades tindran prioritat, si bé seran obertes al públic en general si queden places lliures.

Les jornades de l'UCE a Manresa acabaran cada dia amb un concert a la Plaça Major, a partir de les 10 del vespre. Obrirà el foc dijous, dia 5, Projecte Mut; i seguiran La Vella Dixieland, divendres; Gossos, dissabte; Txell Sust i Gemma Humet, diumenge; i Guillem Albà i la Marabunta posaran el punt final a aquests concerts dilluns. Tots aquests espectacles seran gratuïts i oberts a tothom, s'hagi o no matriculat a l'UCE.

A banda de les activitats esmentades, hi haurà també algunes visites turístiques a Manresa i a altres indrets de la comarca del Bages. També és previst que hi hagi la presència de dirigents polítics, que s'aniran confirmant en funció de les seves agendes.

Les persones que s'hi vulguin inscriure poden consultar el programa de cursos i emplenar el formulari de matrícula a la web de l'UCE Manresa (www.uce.cat). Els preus per assistir a tots els actes del programa són els següents: 120 euros els majors de 26 anys, 66 euros els joves de 15 a 25 anys, i 36 euros els que tinguin fins a 14 anys.

El cartell de la 50a edició de l'UCE és obra del prestigiós artista català Jaume Plensa i porta com a lema un vers de Miquel Martí i Pol que fa referència als fets que ha viscut Catalunya recentment: "I tanmateix, la remor persisteix".

La Universitat Catalana d'Estiu a Manresa neix de la col·laboració de la Fundació UCE amb l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, Gest!, entitat impulsora d'aquesta iniciativa, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa.

Us oferim aquí el contingut detallat tant del programa de cursos universitaris com dels actes, debats i espectacles previstos durant aquests dies a Manresa.

1. PROGRAMA DE CURSOS UNIVERSITARIS (Institut Lluís de Peguera)

a) CIÈNCIES DE LA NATURA

«Sostenibilitat: realitat o quimera?»

Coordinador: Dr. Martí Boada i Juncà (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona)

del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Concepte de sostenibilitat. Orígens i actualitat. Perspectiva social, ambiental, econòmica. Encara que el concepte de sostenibilitat té un origen remot (Carlowicz, Cotta, Goethe), actualment té una significació destacada que arrencaria l'any 1987, a partir de l'Informe Brundtlant, en el qual se sentenciava que, si no es prenien mesures correctives en els models de creixement global, ens podríem enfrontar a una crisi de relacions dels humans amb el planeta molt greus.

La primera dificultat generada ha estat el «babelisme» conceptual que ha sorgit. Actualment hi ha unes 130 definicions de desenvolupament sostenible. El primer conflicte està servit. El primer problema és semàntic, seguit de l'ús confús o abusiu del terme.

b) CIÈNCIA I TECNOLOGIA

«De la física quàntica a les nanotecnologies»

Coordinadora: Dra. Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya)

del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

La física quàntica s'anà desenvolupant amb l'inici del segle XX, de manera espectacular i segura. Veurem els principis de la física quàntica i les seves conseqüències. Parlarem de les aportacions de Richard Feynman, amb motiu del centenari del seu naixement, i de les nanotecnologies, de les quals Feynman és considerat el precursor.

Finalment, exposarem aplicacions pràctiques actuals o futures, com ara la computació quàntica o les nano biotecnologies. Amb l'objectiu de donar a conèixer la recerca actual en diferents camps relacionats amb el tema del curs, convidarem diferents investigadors de grups o instituts de recerca del nostre entorn.

c) CIÈNCIES DE LA SALUT

«La sanitat i la societat avui»

Coordinador: Dr. Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Universitat Autònoma de Barcelona).

del 5 al 7 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Ponents de primer nivell ens parlaran de diversos temes que preocupen la societat d'avui: envelliment i qualitat de vida; el mal d'esquena; la Síndrome Metabòlica de Diabetis II (obesitat i hipertensió), l'epidèmia del segle XXI?; l'infart de miocardi; la medicina fonamentada en l'evidència (contribució de la Fundació Cochrane a la sistematització de l'avaluació crítica del procés de decisió mèdica).

També es farà un balanç de cent anys de la física mèdica (situació actual a Europa i a Catalunya) i es presentaran les conclusions del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana celebrat a Manresa el mes d'octubre passat. Finalment, es debatrà sobre el desenvolupament del model sanitari català (d'on venim, cap on anem?) i la xarxa d'atenció oncològica a Catalunya.

d) SALUT I NUTRICIÓ

«La dieta i els seus efectes preventius sobre les malalties»

Coordinadora: Blanca Ribot Serra

del 8 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

L'alimentació és clau en la disminució del risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial i sobrepès, entre altres, i en aquest sentit, és important alimentar-se d'una forma variada i equilibrada des de la infància. Malgrat tot, mai és tard per fer un canvi d'hàbits, ja que els beneficis s'obtenen fins i tot en edats avançades. En el curs es revisarà l'evidència de l'efecte preventiu de la dieta sobre determinades malalties i analitzarem els mites alimentaris més arrelats.

e) HISTÒRIA

Coordinador: Dr. Àngel Casals (Universitat de Barcelona)

del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«UCE 1968-2018: balanç de 50 anys d'historiografia»

Una de les matèries més presents al llarg de tota la història de la Universitat Catalana d'Estiu ha estat la història, sens dubte. Per això, és un marc ideal per a aplegar alguns dels historiadors més importants del nostre país i reflexionar sobre com ha avançat la historiografia des de la fase final del franquisme fins avui.

«Dels orígens de la identitat nacional a l'independentisme»

Com s'ha format la nació catalana? Com es construí el discurs polític un cop es prengué consciència nacional? Farem un repàs sobre els elements fonamentals i les fites cabdals que han portat des del naixement de Catalunya a l'edat mitjana a l'hegemonia de l'independentisme en el discurs nacionalista.

f) LITERATURA

«Lectures i interpretacions dels clàssics medievals. Balanç de més d'un segle»

Coordinador: Dr. Joan Santanach i Suñol (Universitat de Barcelona)

del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Des que, a mitjan segle XIX, s'inicià un programa de recuperació d'autors i obres catalanes medievals, més vacil·lant al començament, més sistemàtic a mesura que anaven avançant els anys, la visió que se n'ha tingut i ofert ha evolucionat substancialment. El curs proposa constatar aquesta evolució des de les primeres aproximacions fins a les interpretacions més actuals, d'acord amb la nova i recent Història de la literatura catalana.

2. ACTES, DEBATS I ESPECTACLES

Dijous, 5 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte inaugural, amb Puigdomènec Ros (president de la Fundació UCE), Valentí Junyent (alcalde de Manresa), Jordi Casassas (president de l'UCE) i Josep Sinca (president de Gest!).

Lliçó inaugural: «Drets humans, democràcia i euroordres» per Aamer Anwar (Rector de la University of Glasgow).

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «Canvi climàtic i energia: cap a un canvi de model?» amb Òscar Saladié (director de la Càtedra Dow-URV de Desenvolupament Sostenible, Universitat Rovira i Virgili), Martí Boada (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona) i Joandomènec Ros (Universitat de Barcelona).

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Visita guiada: Manresa, amb la col·laboració del Centre d'Estudis del Bages.

10 de la nit - Plaça Major

Espectacle: Projecte Mut.

Divendres, 6 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «L'empresa i l'economia catalanes: com i cap on van?»

Amb Oriol Amat (rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya), Guillem López Casasnovas (catedràtic d'economia a la Universitat Pompeu Fabra) i, com a moderador, Josep Huguet.

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«El llibre en català: perspectiva de futur»

Projecció del film La llibreria, d'Isabel Coixet (1.53 h)

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Cinefòrum amb Josep Cots (director d'Edicions de 1984), Antoni Daura (Llibreria Parcir) i Josep Murgades (catedràtic de filologia catalana a la UB i director d'Els Marges)

10 de la nit - Plaça Major

Concert: La Vella Dixieland

Dissabte, 7 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «Big Data: democràcia i seguretat»

amb M. Àngels Barbarà (directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades), Pompeu Casanovas (La Trobe University, Austràlia), Marta Poblet (RMIT, Austràlia) i Sebastià Vila (Grup de Recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació, UPC Manresa)

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«La Guerra Civil: una qüestió no resolta»

Projecció del film Incerta glòria, d'Agustí Villaronga (1.56 h)

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Cinefòrum amb Joan Villarroya (catedràtic d'història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Sales (professor jubilat de filosofia de la Universitat de Barcelona), Joaquim Aloy (Associació Memòria i Història de Manresa) i, com a moderador, Àngel Casals (Universitat de Barcelona).

10 de la nit - Plaça Major

Concert: Gossos

Diumenge, 8 de juliol

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «L'atac contra l'escola»

Amb Natxo Badenes (president d'Escola Valenciana), Elena Gual (directora de l'Escola Arrels, Perpinyà) i M. Antònia Font (Stei-Illes).

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«Democràcia i repressió». Projecció del documental 1-O, de Lluís Arcarazo (35 m)

Cinefòrum amb Jaume Roures (Mediapro), Jordi Borràs (fotoperiodista, Grup de Periodistes Ramon Barnils) i, com a moderador, Quico Sallés (elMón.cat).

10 de la nit - Plaça Major

Concert: Txell Sust i Gemma Humet

Dilluns, 9 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «Esport i política»

Diversos convidats moderats per Carles Santacana (professor d'història contemporània a la Universitat de Barcelona)

4 de la tarda – Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «Usos lingüístics i consum cultural dels joves»

Amb Ester Franquesa (directora general de política lingüística, Generalitat de Catalunya) i responsables en polític lingüístiques del govern balear i de la Generalitat Valenciana. Moderador: Marc Marcè, director de Regió 7.

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«La problemàtica del cinema en català»

Projecció dels curtmetratges La nit de l'oceà de Maria Lorenzo (animació, País Valencià, 11'), Víctor Uris: els camins del blues de Xavier Pueyo (les Illes Balears, 19'), La porta d'Oriol Segon Torra i Albert Palomar (Principat, 12'), La part dels àngels de Roger Roca i Albert Serradó (Principat, 20') i Interior. Família de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras (Principat, 9').

Cinefòrum amb Jordi Balló (professor de comunicació audiovisual, Universitat Pompeu Fabra), Alfons Gorina (Catalunya Ràdio), Núria Prims (actriu), Laura Ferrés (directora) i, com a moderador, Joan Barbé (crític).

10 de la nit - Plaça Major

Espectacle: Guillem Albà i la Marabunta

Dimarts, 10 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte de cloenda

Josep Oliveras (vicepresident de l'UCE Manresa), Jordi Casassas (president de l'UCE), Valentí Junyent (alcalde de Manresa) i Joandomènec Ros (president de la Fundació UCE). 


Més informació a  www.uce.cat 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: MANRESA   UCE 
També et pot interessar:
BÀSQUET
El BAXI Manresa comença un viatge de 2 partits a Fuenlabrada
MANRESA
L'alcalde de Berga fa la seva primera visita oficial a l'Ajuntament de Manresa
MANRESA
Manresa celebra una nova edició de l'activitat "Camins Escolars"

LA FOTO DEL DIA
Obres d'artistes amb discapacitat al Passeig de Manresa
LA FOTO DEL DIA
Bots pel Canvi Manresa 2022, es trasllada a Crist Rei
FUTBOL
Covisa Manresa rebrà diumenge a casa al conjunt balear de Muro Futsal
El Tocats de Lletra omple la ciutat de poesia i cultura
Detall del fanal del teatre els Carlins de Manresa
Activitats que fomenten el talent matemàtic a la UPC Manresa
Posar-se en forma després de l'estiu
Educar en positiu
Les Neules d’El Pot Petit: una aventura solidària i deliciosa
La FUB fa visible el compromís i la implicació amb la ciutat amb la campanya SUMEM
Castellbell i el Vilar celebra amb èxit la sisena edició del Networking Empresarial


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]